Máte
otázku?

Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

Dobrý deň, máme kamaráta v Nitre, ktorý sa ocitol v ťažkej situácii a prebieha jeho výsluch. Našli mu marihuanu a telefónne záznamy. Potrebovala by som sa poradiť ohľadom toho, že môj priateľ má ísť teraz vypovedať. Rada by som vedela, či môže čo také odmietnuť, ak by mu to mohlo uškodiť, alebo čo má povedať, ak by nechcel vypovedať. Ďakujem za odpoveď a radu.

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

Dobrý deň, možnosť odoprieť výpoveď svedka upravuje ustanovenie § 130 Trestného zákona. Dôvody pre odopretie výpovede sú dva:

1/ príbuzenský vzťah s obvineným (podozrivým) a 2/ že by výpoveďou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe alebo svojmu príbuznému v priamom rade, súrodencovi... 

V prípade, že by Váš priateľ mohol výpoveďou spôsobiť nebezpečenstvo trestného stíhania sebe, môže využiť svoje práve nevypovedať. Na začiatku výsluchu bude poučený o svojich právach, vyšetrovateľ sa ho spýta či poučeniu porozumel a rovnako sa ho spýta či bude vypovedať. V tomto okamihu môže Váš priateľ vyšetrovateľovi povedať, že využíva svoje právo nevypovedať a výpoveď odmieta. Nakoľko je to jeho právom, vyšetrovateľ to musí akceptovať a k výpovedi ho nemôže žiadnym spôsobom donútiť.

Trápi vás "Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, dostal som predvolanie na políciu v súvislosti s výsluchom obvineného v trestnom konaní. Čo mám robiť?

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 17.10.2023)

Dobrý deň,
odpoveď na Vašu otázku by si vyžadovala dôkladnejšie oboznámenie sa s Vaším prípadom, avšak v prípade, ak ste boli predvolaný ako obvinený, tak Vám odporúčame sa na výsluch dostaviť, môžete však využiť svoje právo odoprieť výpoveď v zmysle § 121 ods. 2 Trestného poriadku:

Pred výsluchom musí byť obvinený poučený: „Ako obvinený máte právo vypovedať alebo odoprieť vypovedať. K priznaniu vás nikto nesmie nútiť. Máte právo zvoliť si obhajcu. Ak nemáte prostriedky na zaplatenie obhajcu, máte právo žiadať, aby vám bol obhajca ustanovený. Máte právo žiadať, aby sa obhajca zúčastnil na vašom výsluchu a bez jeho prítomnosti nevypovedať."

Pred tým ako budete vypovedať Vám odporúčam poradiť sa s advokátom, potom ako ho informujete o skutkovom stave veci, aby Vám mohol poradiť ohľadom ďalšieho postupu vo veci. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, dostal som predvolanie na svedka, ale v čase, keď sa mám dostaviť, sa budem nachádzať v Nemecku.

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 14.07.2023)

Dobrý deň,
ak dopredu viete, že sa budete v danom čase nachádzať v zahraničí, tak informujte orgán, ktorý Vás predvolal a ospravedlňte svoju neúčasť z daného výsluchu. Treba však zdôrazniť, že orgán, ktorý Vás predvolal Vás ospravedlní iba vtedy, ak pôjde v zmysle zákona o dôležitý dôvod ospravedlnenie, resp. ak ide o predvolanie v trestnom konaní, tak trestný poriadok používa pojem dostatočné ospravedlnenie. K žiadosti o ospravedlnenie, priložte aj nejaký dôkaz, ak je to možné.

Viem si predstaviť, že by ste mohli byť ospravedlnený z dôvodu dlhodobo plánovanej dovolenky, resp. pracovnej cesty. Ak však iba plánujete ísť v danom čase do Nemecka, pričom to môžete presunúť na iný termín, tak pravdepodobne ospravedlnený nebudete. Následkom potom bude vynútenie Vašej povinnosti svedčiť, pričom nástroje na takéto vynútenie sú mierne odlišné podľa toho či ide o spor civilný alebo o trestné konanie.


Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, rád by som sa spýtal, či mám možnosť odmietnuť sa dostaviť na okresný úrad, ak ma predvolali na opätovné zrekapitulovanie výpovede ako "obžalovaného". Už som tam raz vypovedal a teraz už nemám záujem sa na okresný úrad znova dostaviť. Je to možné, keďže som už povedal všetko?

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 12.07.2023)

Dobrý deň,

vzhľadom na to, čo uvádzate predpokladáme, že ste sa dopustila nejakého priestupku. Vychádzam z toho, že vo veciach prejednania priestupkov môže byť príslušný aj okresný úrad. V tomto prípade potom platí zákon o priestupkoch, a síce ust. 73 ods. 2 tohto zákona: "Obvinený z priestupku má právo vyjadriť sa ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu a k dôkazom o nich, uplatňovať skutočnosti a dôkazy na svoju obhajobu, podávať návrhy a opravné prostriedky. K výpovedi ani k priznaniu ho nemožno donucovať."

Vzhľadom na uvedené zákonné ustanovenie, ak ste boli obvinená z priestupku, potom výpoveď môžete kedykoľvek odmietnuť. Treba si však zvážiť, či by pre vás nebolo výhodnejšie vypovedať.

Môžete dať súhlas na konanie bez vašej prítomnosti. 


Trápi vás "Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom výpovedi (ako svedka). Konkrétne sa týka situácie, keď môj priateľ podal trestné oznámenie z dôvodu krádeže telefónu a ja som uvedená ako svedok. Kvôli osobným okolnostiam, alebo problémom, nie som však schopná ísť vypovedať. Napriek tomu mi prišlo domov predvolanie z ORPZ, ktoré mi ukladá povinnosť ísť vypovedať. Moja otázka teda znie: Musím vypovedať, aj keď to nechcem? Existuje nejaký zákon, ktorý by mi umožňoval odmietnutie tejto povinnosti? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 12.06.2023)

Dobrý deň,
povinnosť vypovedať je upravená v ust. § 127 Trestný poriadok:

(1) Každý je povinný dostaviť sa na predvolanie orgánov činných v trestnom konaní a súdu a vypovedať ako svedok o tom, čo mu je známe o trestnom čine a o páchateľovi alebo o okolnostiach dôležitých pre trestné konanie.   (2) Každý je povinný napomáhať splnenie tejto povinnosti.   Z tejto povinnosti existujú isté výnimky, a to právo odoprieť výpoveď a zákaz výsluchu svedka v zmysle § 129 a § 130 TP:   § 129 Zákaz výsluchu svedka (1) Svedok nesmie byť vypočúvaný o okolnostiach, ktoré tvoria utajovanú skutočnosť, okrem prípadu, že bol od tejto povinnosti príslušným orgánom oslobodený. Oslobodenie možno odoprieť len vtedy, keby bola ohrozená obrana alebo bezpečnosť štátu alebo hrozila iná rovnako vážna škoda; dôvody na odopretie oslobodenia treba vždy uviesť. (2) Svedok nesmie byť vypočúvaný ani vtedy, keby svojou výpoveďou porušil zákonom alebo medzinárodnou zmluvou uloženú alebo uznanú povinnosť mlčanlivosti okrem prípadu, že by bol od tejto povinnosti oslobodený príslušným orgánom alebo tým, v ktorého záujme má túto povinnosť. (3) Zákaz výsluchu podľa odseku 2 sa nevzťahuje na svedeckú povinnosť týkajúcu sa trestného činu, ktorý má svedok povinnosť prekaziť podľa Trestného zákona.   § 130 Právo svedka odoprieť výpoveď (1) Právo odoprieť výpoveď ako svedok má príbuzný obvineného v priamom rade, jeho súrodenec, osvojiteľ, osvojenec, manžel a druh. Ak je obvinených viac a svedok je v uvedenom pomere len k niektorému z nich, má právo odoprieť výpoveď ohľadne iných obvinených len vtedy, keď nemožno oddeliť výpoveď, ktorá sa ich týka, od výpovede týkajúcej sa obvineného, s ktorým je svedok v tomto pomere. (2) Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať, ak by výpoveďou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe, svojmu príbuznému v priamom rade, svojmu súrodencovi, osvojiteľovi, osvojencovi, manželovi alebo druhovi, alebo iným osobám v rodinnom alebo obdobnom pomere, ktorých ujmu by právom pociťoval ako vlastnú ujmu. Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať aj vtedy, ak by výpoveďou porušil spovedné tajomstvo alebo tajomstvo informácie, ktorá mu bola zverená ústne alebo písomne pod podmienkou mlčanlivosti ako osobe poverenej pastoračnou starostlivosťou.   Takéto poučenie Vám dá na podpis aj policajt tesne pred výsluchom. Ak preto nejde o vyššie uvedené výnimky, tak máte povinnosť vypovedať.

Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, môj priateľ bol predvolaný ako obžalovaný, aby vypovedal na súde v zahraničí. Môže to odmietnuť alebo požiadať zahraničný súd o možnosť online výpovede priamo počas pojednávania? Ak áno, ako to môže urobiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 03.03.2023)

Dobrý deň,

v prvom rade je potrebné, aby sa priateľ (ak je naozaj ako obžalovaný) rozhodol, či chce alebo nechce vypovedať (akoukoľvek formou). Ak by sa rozhodol vypovedať, tak sa musí riadiť pokynmi toho súdu, ktorý ho predvolal. Ak tento súd nemá možnosť video konferencie, tak by asi išiel priamo tam. Každopádne, je potrebné poriadne pozrieť to predvolanie, čo je tam napísané, poprípade zavolať na súd (ak tam nie je jazyková bariéra) a opýtať sa na túto možnosť.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, môj otec je vo väzení kvôli paragrafu 360 /1 b. Včera ma telefonicky predvolali na výsluch, kde ma chcú vypočuť za prítomnosti jeho advokáta. Dôvod výsluchu mi nechceli povedať. Mám otázku, je možné, aby bol pri mojom výsluchu na polícii prítomný jeho advokát? Mám si zabezpečiť aj sebe právneho zástupcu?

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 25.10.2022)

Dobrý deň,
povinnosť vypovedať má každý. Zákon však ustanovuje určité výnimky a to konkrétne v § 129 a § 130 Trestného poriadku:

§129 Zákaz výsluchu svedka

(1) Svedok nesmie byť vypočúvaný o okolnostiach, ktoré tvoria utajovanú skutočnosť, okrem prípadu, že bol od tejto povinnosti príslušným orgánom oslobodený. Oslobodenie možno odoprieť len vtedy, keby bola ohrozená obrana alebo bezpečnosť štátu alebo hrozila iná rovnako vážna škoda; dôvody na odopretie oslobodenia treba vždy uviesť.  

(2) Svedok nesmie byť vypočúvaný ani vtedy, keby svojou výpoveďou porušil zákonom alebo medzinárodnou zmluvou uloženú alebo uznanú povinnosť mlčanlivosti okrem prípadu, že by bol od tejto povinnosti oslobodený príslušným orgánom alebo tým, v ktorého záujme má túto povinnosť.   (3) Zákaz výsluchu podľa odseku 2 sa nevzťahuje na svedeckú povinnosť týkajúcu sa trestného činu, ktorý má svedok povinnosť prekaziť podľa Trestného zákona.  

§ 130 Právo svedka odoprieť výpoveď  

(1) Právo odoprieť výpoveď ako svedok má príbuzný obvineného v priamom rade, jeho súrodenec, osvojiteľ, osvojenec, manžel a druh. Ak je obvinených viac a svedok je v uvedenom pomere len k niektorému z nich, má právo odoprieť výpoveď ohľadne iných obvinených len vtedy, keď nemožno oddeliť výpoveď, ktorá sa ich týka, od výpovede týkajúcej sa obvineného, s ktorým je svedok v tomto pomere.  

(2) Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať, ak by výpoveďou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe, svojmu príbuznému v priamom rade, svojmu súrodencovi, osvojiteľovi, osvojencovi, manželovi alebo druhovi, alebo iným osobám v rodinnom alebo obdobnom pomere, ktorých ujmu by právom pociťoval ako vlastnú ujmu. Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať aj vtedy, ak by výpoveďou porušil spovedné tajomstvo alebo tajomstvo informácie, ktorá mu bola zverená ústne alebo písomne pod podmienkou mlčanlivosti ako osobe poverenej pastoračnou starostlivosťou.  

Na predvolanie sa dostavte, pričom, ak bude naplnený jeden z vyššie uvedených dôvodov, tak máte buď právo odoprieť vypovedať alebo platí zákaz výsluchu svedka. Samozrejme máte právo aj na pomoc advokáta ale nie ako svedok v trestnej veci iného obvineného. Tam advokáta policajt nepustí. 


Trápi vás "Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, nedávno mi prišlo oznámenie zo súdu - predvolanie ako svedka v trestnej veci. Akýmsi spôsobom je obvinený niekto, koho nepoznám. Je možné odmietnuť účasť na uvedenom pojednávaní a za akých podmienok?

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 24.10.2022)

Dobrý deň,

v zmysle trestného poriadku má každý povinnosť svedčiť. Podľa § 127 ods. 1 TP: Každý je povinný dostaviť sa na predvolanie orgánov činných v trestnom konaní a súdu a vypovedať ako svedok o tom, čo mu je známe o trestnom čine a o páchateľovi alebo o okolnostiach dôležitých pre trestné konanie. Zákon však v určitých prípadoch umožňuje svedkovi odoprieť vypovedať a tiež upravuje situácie v ktorých platí zákaz výsluchu svedka. Právo odoprieť vypovedať máme upravené § 130 Trestného poriadku: (1) Právo odoprieť výpoveď ako svedok má príbuzný obvineného v priamom rade, jeho súrodenec, osvojiteľ, osvojenec, manžel a druh. Ak je obvinených viac a svedok je v uvedenom pomere len k niektorému z nich, má právo odoprieť výpoveď ohľadne iných obvinených len vtedy, keď nemožno oddeliť výpoveď, ktorá sa ich týka, od výpovede týkajúcej sa obvineného, s ktorým je svedok v tomto pomere.    (2) Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať, ak by výpoveďou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe, svojmu príbuznému v priamom rade, svojmu súrodencovi, osvojiteľovi, osvojencovi, manželovi alebo druhovi, alebo iným osobám v rodinnom alebo obdobnom pomere, ktorých ujmu by právom pociťoval ako vlastnú ujmu. Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať aj vtedy, ak by výpoveďou porušil spovedné tajomstvo alebo tajomstvo informácie, ktorá mu bola zverená ústne alebo písomne pod podmienkou mlčanlivosti ako osobe poverenej pastoračnou starostlivosťou.     Zákaz výsluchu svedka máme upravený v § 129 Trestného poriadku: (1) Svedok nesmie byť vypočúvaný o okolnostiach, ktoré tvoria utajovanú skutočnosť, okrem prípadu, že bol od tejto povinnosti príslušným orgánom oslobodený. Oslobodenie možno odoprieť len vtedy, keby bola ohrozená obrana alebo bezpečnosť štátu alebo hrozila iná rovnako vážna škoda; dôvody na odopretie oslobodenia treba vždy uviesť.   (2) Svedok nesmie byť vypočúvaný ani vtedy, keby svojou výpoveďou porušil zákonom alebo medzinárodnou zmluvou uloženú alebo uznanú povinnosť mlčanlivosti okrem prípadu, že by bol od tejto povinnosti oslobodený príslušným orgánom alebo tým, v ktorého záujme má túto povinnosť.   (3) Zákaz výsluchu podľa odseku 2 sa nevzťahuje na svedeckú povinnosť týkajúcu sa trestného činu, ktorý má svedok povinnosť prekaziť podľa Trestného zákona.  Toto sú prípady, keď svedok vypočúvaný byť nesmie a prípady, keď môže svedok odoprieť vypovedať. V ostatných prípadoch však povinnosť vypovedať svedok má. 

Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, Polícia zatkla osobu, s ktorou som sa stretol približne trikrát. Predvolali ma na výsluch ako svedka, pretože som s ňou telefonoval a aj písal SMS správy. Môžem odmietnuť svedectvo, keďže neviem, čo sa stane, ak odsúdia, a obávam sa o zdravie svojej rodiny?

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 06.09.2022)

Dobrý deň,
nakoľko nie ste blízkou osobou obvineného, odoprieť vypovedať by ste mohli iba podľa odseku 2 ustanovenia § 130 Trestného poriadku. Zo skutočností, ktoré ste uviedli my však nevyplýva, že by boli tieto podmienky naplnené. Napriek tomu to na polícii skúste a odôvodnite to obavou o rodinu.

Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať, ak by výpoveďou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe, svojmu príbuznému v priamom rade, svojmu súrodencovi, osvojiteľovi, osvojencovi, manželovi alebo druhovi, alebo iným osobám v rodinnom alebo obdobnom pomere, ktorých ujmu by právom pociťoval ako vlastnú ujmu. Svedok je oprávnený odoprieť vypovedať aj vtedy, ak by výpoveďou porušil spovedné tajomstvo alebo tajomstvo informácie, ktorá mu bola zverená ústne alebo písomne pod podmienkou mlčanlivosti ako osobe poverenej pastoračnou starostlivosťou.


Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, prosím Vás, súdim sa s exmanželom o zvýšenie výživného. Doteraz som k súdu chodila sama, no keďže naša dcéra dovršila 18 rokov, môže ma teraz údajne aj ona vypovedať. Rada by som sa však opýtala, či aj ona má v tomto prípade možnosť využiť právo nevypovedať a ak áno, ako sa dá toto právo uplatniť. Kde sa mám obrátiť a koho kontaktovať? Ďakujem.

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 15.11.2021)

Dobrý deň,
tým, že dieťa dovŕšilo 18 rokov, bude účastníkom konania, navrhovateľom. Vy ako zákonná zástupkyňa už nebudete účastníkom konania. Ak bude dieťa vypovedať, tak ako účastník konania. Z toho dôvodu nebude mať právo odmietnuť svoj výsluch, čo by však ani nemalo zmysel a význam. Ak totiž chce dosiahnuť zvýšenie výživného, je nutné, aby na obranu svojich tvrdení a skutočností uvádzalo relevantné tvrdenia.


Trápi vás "Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť? (Trestné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Dostala som predvolanie ako obvinená z dôvodu podvodu. Musím sa zúčastniť výpovede? Alebo môžem odmietnuť výpoveď a konanie sa bude konať bez mojej prítomnosti? Ďakujem.

Odpoveď: Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?

(odpoveď odoslaná: 21.07.2021)

Dobrý deň,
ako obvinená máte právo nevypovedať. Neznamená to, že sa vec bude riešiť "bez Vás". Ak sa vec dostane až do štádia konania pred súd, budete sa musieť hlavných pojednávaní zúčastňovať.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predvolanie k vypovedaniu. Je to možné odmietnuť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.