Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Právna pomoc s hypotékou a spotrebným úverom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Právna pomoc s hypotékou a spotrebným úverom

Dobrý deň, chcela by som právnu radu. S kamarátkou som mala garsónku (zobrala som si na ňu hypotéku), kde je ona spoludlžník. Byt stál 59.000 € a bol kúpený v máji 2022. Hypotéka bola schválená na 46.000 €, zvyšok som dofinancovala mojím spotrebným úverom, nakoľko jej spotrebný úver neprešiel - dostala len 5.000 €, čo nestačilo, tak som si musela zobrať ja 12.500 €. Na spotrebnom úvere som však na zmluve len ja. Niekoľkokrát mi garantovala, že úver bude splácať na polovicu so mnou. Hypotéka sa platí 150 € mesačne (kde je aj ona spoludlžník), spotrebný úver 165 € mesačne (kde som len ja). Mám v banke vedenú transakciu, kde mi odišla celá čiastka z účtu na byt. Moja otázka k vám smeruje, či musí so mnou platiť byt na polovicu, aj keď tu od 08.09.2024 nebýva, ale v hypotéke je, prípadne aké kroky podniknúť? Byt sa bude pravdepodobne predávať, pretože to sama neutiahnem, ale neviem, ako ju prinútiť k tomu, aby to platila, a či má splácať so mnou aj spotrebný úver, na ktorom nie je. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Právna pomoc s hypotékou a spotrebným úverom

Dobrý deň,

Vaša situácia so spoludlžníkom na hypotéke a so spotrebným úverom je dosť komplikovaná. Je dôležité rozlišovať medzi hypotékou, kde je vaša kamarátka spoludlžníkom, a spotrebným úverom, na ktorom figuruje len vaše meno.

Pre hypotéku platí, že spoludlžníci sú zodpovední za splátky spoločne a nerozdielne, čo znamená, že banka môže požadovať splátky od ktoréhokoľvek z nich. Ak teda kamarátka nespláca svoju časť, máte právo požadovať od nej polovicu z každej platby. V prípadne, že toho nebude schopná alebo ochotná, môžete podať návrh na súd na vymoženie tejto sumy.

Čo sa týka spotrebného úveru, vaša kamarátka nemá právnu povinnosť tento dlh splácať, pretože na zmluve nie je uvedená. Jediná možnosť, ako by ste ju mohli prinútiť prispievať, je prostredníctvom písomnej dohody medzi vami, ktorá by bola právne záväzná. Ak nemáte písomnú zmluvu a ona to odmieta podpísať, tak nečakajte, pretože sa k tým peniazom nemusíte dostať kvôli premlčaniu. Ak ste jej dali peniaze, potrebujete k tomu doklad. 

Ak sa rozhodnete byt predať, treba najprv dohodnúť rozdelenie výťažku z predaja a pokrytie dlhých záväzkov. V prípade potreby odporúčam konzultovať situáciu s advokátom, aby bola dohodnutá spravodlivo a hlavne, aby bola právne záväzná pre obe strany.

Dôležité je dbať aj na premlčaciu lehotu pri nárokoch na vymáhanie záväzkov - tá je dvojročná a plynie od splatnosti každej jednej splátky.

Trápi vás "Právna pomoc s hypotékou a spotrebným úverom " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Právna pomoc s hypotékou a spotrebným úverom " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.