Máte
otázku?

Podvod cez "PayPal"


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Žilina

Otázka: Podvod cez "PayPal"

Dobrý deň. Chcem sa poradiť ohľadom situácie, ktorú som nedávno zažil. Uverejnil som inzerát na Bazoši a ozval sa mi Nemec, ktorý sľúbil platbu cez PayPal. Poslal mi peniaze s tvrdením, že sú na účte PayPal a že sa neuvolnia, kým nezaplatím dopravu. Tak som urobil. Potom mi požadoval ďalšiu platbu za poistenie a tvrdil, že peniaze mi poslal na kvázy účet PayPal. Teraz žiada ďalších 700 eur ako daň. Zdá sa, že je to podvod, ale neviem, ako mám teraz vymáhať svoje peniaze zaslané cez Western Union - konkrétne sumu 700 eur. Môžete mi prosím poradiť? Vopred vám ďakujem za radu.

Odpoveď: Podvod cez "PayPal"

Dobrý deň. 

V prvom rade sa skontaktujte s PayPal a žiadajte poslať peniaze späť. Uvidíte čo Vám na email odpíšu. Či sa Vám podarí svoje peniaze dostať späť je otázne, pretože ide o podvod. Zvážte aj podanie trestného oznámenia. V žiadnom prípade už nič neplaťte, aj keby Vám prišli výhražné emaily. 

Trápi vás "Podvod cez "PayPal"" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podvod cez "PayPal" (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rada by som sa s vami poradila a zároveň sa podelila o rovnakú skúsenosť. Nejaký D.S. z Nigérie mi údajne poslal peniaze na PayPal za kočík. Samozrejme, peniaze mi neposlal a žiada, aby som prostredníctvom Western Union zaplatila dopravnej agentúre 380 eur. Na základe vašich odpovedí, ktoré mi veľmi pomohli, som naňho nenaletela a peniaze som neposlala. Odpovedala som mu, že ide o podvod a nech ma už viac nekontaktuje, pretože s tým nechcem mať nič spoločné. On však stále posiela e-maily (dokonca aj v mene PayPal - chodia mi e-maily, akoby boli od "PayPal", do spamu), kde sa mi vyhráža. Už neviem, čo mám robiť, ani to, akých činov sú tieto ľudia schopní. Poradíte mi, prosím, či mi hrozí nejaké nebezpečenstvo, alebo čo mám podniknúť? Ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň.

Odpoveď: Podvod cez "PayPal"

(odpoveď odoslaná: 19.11.2018)

Dobrý večer, 

vo veci odporúčame kontaktovať PayPal a oznámiť konanie uvedenej osoby.

S pánom D. S. nekomunikujte, neodpovedajte, ani nečítajte emaily a nijako nereagujte (spam).

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Podvod cez "PayPal" (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať na podobnú situáciu. Predávam šaty na bazári. Pán zo Škótska ich chce kúpiť a tvrdí, že peniaze už poslal na môj PayPal účet, no sú blokované. Peniaze sa údajne odblokuje až vtedy, keď cez Western Union pošlem prepravcovi 145 eur. Čo mám robiť? Ďakujem.

Odpoveď: Podvod cez "PayPal"

(odpoveď odoslaná: 03.10.2018)

Dobrý deň, 

predkladáme vám odpoveď :

Prečítajte si podmienky používania služby PayPal, ktorá nemá nič spoločné s Western union.  Rozmýšľali sme takto /poznamenávame, že nechceme podceňovať Vami predávaný tovar/ : Prečo by si nejaký pán kupoval na bazosi šaty zo Slovenska. Je to dosť nepravdepodobné, ibaže by sa jednalo o nejaký vzácny historický kúsok. 

Takže žiadne platby 145 € a ani iné sumy neposielajte, lebo žiadne peniaze za svoj tovar nikdy neuvidíte.

 

 

 


Podotázka: Podvod cez "PayPal" (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Rezervovala som si dovolenku a platila som cez PayPal. Z účtu mi peniaze odišli, no o hodinu neskôr mi prišla správa od spoločnosti, že majitelia apartmánu prenajali moje rezervované miesto niekomu inému. Na druhý deň som sa obrátila na banku. Tam mi však nevedeli vrátiť peniaze a odkázali ma na PayPal. No na mojom PayPal účte sa žiadna platba neukazuje. V bankovom výpise platba stále figuruje ako neúčtovaná. Viete mi prosím poradiť?

Odpoveď: Podvod cez "PayPal"

(odpoveď odoslaná: 27.07.2018)

Dobrý deň, ak nedošlo k rezervácií Vášho pobytu napriek úhrade poplatku, máte právo na to, aby Vám tieto peniaze vrátili. V prípade, že ste si pobyt rezervovali cez niektorú z oficiálnych stránok je potrebné pozrieť si ich obchodné podmienky, ktoré musia takúto situáciu upravovať a musí tam byť uvedený postup ako sa vracajú peniaze záujemcovi. Ak ste si pobyt rezervovali priamo u poskytovateľa služieb bude nutné komunikovať s ním, resp. preskúmať jeho obchodné (ubytovacie) podmienky. V prvom prípade môže nastať situácia, že peniaze Vám musí vrátiť spoločnosť. V druhom prípade budete musieť peniaze vymáhať priamo od poskytovateľa služieb. Ak by nechceli vrátiť uhradený rezervačný poplatok dobrovoľne, budete musieť pristúpiť k právnym krokom a vymáhať od nich predmetnú sumu. Predpokladáme, že išlo o zahraničný subjekt a preto bude potrebné v prvom rade posúdiť právomoc súdov (t.j. posúdiť, či sa pohľadávka bude vymáhať na Slovensku alebo v mieste sídla zahraničného subjektu).


Trápi vás "Podvod cez "PayPal"" a chcete pomôcť?

Podotázka: Podvod cez "PayPal" (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dnes, po celodennom písaní, ma oslovila jedna pani z Litvy s otázkou, či je stále k dispozícii kočík, ktorý ponúkam na predaj. Odpovedala som jej v angličtine, že áno. Opýtala sa na finálnu cenu a súhlasila so všetkým, čo som ponúkala. Povedala som jej, že neposielať tovar inam, len na Slovensko, ale ona trvala na tom, že mi to zaplatí a vybaví prepravu prostredníctvom nejakej spoločnosti. Povedala som jej, že nemusí platiť vopred, môže zaplatiť pri prevzatí tovaru, ale ona trvala na zadani mojich bankových údajov a adresy. Všetko som jej poskytla, a hoci sme sa nedohodli na platbe cez PayPal, predstierala, že mi poslala peniaze na účet. Tvrdila, že peniaze sú nejakým spôsobom zamknuté a že ich musím potvrdiť. Odmietla som to urobiť, pretože v správe bola informácia, že budem musieť ešte zaplatiť nejakej spoločnosti Western Union. Napísala som jej teda, že si svoje peniaze môže vziať späť a že chcem ukončiť obchod. Odpovedala mi vyhrážkami, že zavolá PayPalu, že ma právne prenasledujú a pošlú do väzenia. Odpovedala som, že som od nej žiadne peniaze nedostala, ani ich nechcem a že sme sa na takýchto podmienkach nedohodli. Myslíte si, že je to podvod? Dúfam, že ma nedajú do väzenia. Napísala som jej, že ak dostanem peniaze, vrátim jej ich, ale zatiaľ som ich nedostala. Tvrdí však, že ich musím potvrdiť a zaplatiť, čo som odmietla. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Podvod cez "PayPal"

(odpoveď odoslaná: 30.06.2018)

Dobrý deň, tento trik sa opakuje stále. Dokonca boli prípady, kedy poslali ľudia peniaze za prepravu, dane, poplatky... atď aj sumy v hodnote kočíka.

Určite jej nič neposielajte a nemusíte ani nič vracať. Nikto Vás nezavrie. Vy ste neurobili nič zlé a ani ste neporušili zákon. Dobre, že ste takto napísali do našej poradne. Pomôžete takto aj iným ľuďom, keď si to prečítajú.


Podotázka: Podvod cez "PayPal" (Vymáhanie pohľadávok)

Stretla som sa s niečím podobným. Pomenovala sa Helen Karren a tvrdila, že je z Kene. Predala som jej šaty cez Bazoš a ona mi oznámila, že mi poslala 195 eur na PayPal. Ale na PayPal-e sa nezobrazovala žiadna platba. Asi pol mesiaca mi neodpovedala, takže som si PayPal zrušila. Dnes mi však napísala, že jej mám poslať tie šaty. Dokonca sa minule vyhrážala s FBI. Teraz neviem, čo mám robiť. Myslíte, že je to podvod? Čo by som mala urobiť?

Odpoveď: Podvod cez "PayPal"

(odpoveď odoslaná: 17.11.2017)

Dobrý deň, ide o podvod. Nenechajte sa nachytať. Ak ste žiadne peniaze nedostali a ani nevybrali, tak sa nemôžete dopustiť ničoho.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Podvod cez "PayPal" (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom predaja cez PayPal. Mám totiž podobný prípad. Na bazári mám na predaj svadobné šaty a jeden pán z USA mi napísal, že má záujem a bude platiť cez PayPal. Tak som si ho vytvorila. Poslala som mu svoje údaje a on mi odpovedal, že peniaze už prišli a že mi poslal požadovanú sumu, plus sumu, ktorú musím zaplatiť nejakému prepravcovi vo výške 135 eur, cez MoneyGram. Tvrdí, že nemôže zrušiť tú platbu, ktorú mi už zaslal. Dostala som aj email od PayPalu, že mám na účte tú sumu plus 135 eur. No správa od PayPalu mi prišla priamo do spamu, a nie do prijatej pošty. V PayPal aplikácii mi stále ukazuje nulový zostatok a hovorí, že peniaze sa mi uvoľnia až po zaplatení prepravcu. Neviem, čo mám robiť. Mohli by ste mi, prosím, napísať, ako to funguje, ak prijímate peniaze za tovar na PayPal? Ďakujem.

Odpoveď: Podvod cez "PayPal"

(odpoveď odoslaná: 03.09.2017)

Dobrý deň, v tomto prípade ide tiež pravdepodobne o podvod. Keď pošlete peniaze, už ich nevidíte. Požiadajte tohto človeka o zálohu vo výške údajného "prepravného", že mu to potom odpočítate. Uvidíte, že nič Vám nepošle. PayPal funguje tak, že keď Vám niekto pošle peniaze, tak Vám prídu do pár minút a nie, že sú niekde blokované. Napíšte mi, akú prepravnú spoločnosť spomína vo svojom maili. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podvod cez "PayPal"" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.