POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môžem byť trestne zodpovedná za falšovanie podpisu na príkaz zamestnávateľa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Môžem byť trestne zodpovedná za falšovanie podpisu na príkaz zamestnávateľa?

Dobrý deň, pred viac ako tromi rokmi som pracovala u bývalého zamestnávateľa. Prikázal mi sfalšovať podpis na výplatnej listine, ktorú sme potom odovzdávali na úrade práce kvôli žiadosti o preplatenie nákladov na mzdy. Teraz je môj bývalý zamestnávateľ vyšetrovaný Národnou kriminálnou agentúrou vo veci prečinu poškodzovania záujmov Európskej Únie a ja som predvolaná ako svedok. Môže moja výpoveď ohroziť aj mňa? Ak áno, musím napriek tomu vypovedať? Či je už táto vec premlčaná? Ak nie je premlčaná, aký je najvyšší trest, ktorý mi hrozí? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

Odpoveď: Môžem byť trestne zodpovedná za falšovanie podpisu na príkaz zamestnávateľa?

Dobrý deň, bez oboznámenia sa so všetkými skutkovými okolnosťami Vášho prípadu nemôžem vylúčiť Vašu trestnú zodpovednosť za trestný čin Poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, aj vzhľadom na viaceré skutkové podstaty tohto trestného činu uvedené v ustanoveniach § 261 až 263 Trestného zákona. V zmysle § 130 ods. 2 Trestného poriadku platí, že svedok je oprávnený odoprieť vypovedať, ak by výpoveďou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe, svojmu príbuznému v priamom rade, svojmu súrodencovi, osvojiteľovi, osvojencovi, manželovi alebo druhovi, alebo iným osobám v rodinnom alebo obdobnom pomere, ktorých ujmu by právom pociťoval ako vlastnú ujmu. Ak máte pochybnosti o možných trestnoprávnych následkoch svojho konania, máte s odkazom na uvedené ustanovenie, právo odoprieť vo veci vypovedať. Minimálna premlčacia doba, kedy zaniká trestnosť činu, je v trvaní troch rokov. Táto doba sa predlžuje v závislosti od výšky trestnej sadzby trestu odňatia slobody, ktorú na konkrétny trestný čin je možné aplikovať.

Trápi vás "Môžem byť trestne zodpovedná za falšovanie podpisu na príkaz zamestnávateľa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem byť trestne zodpovedná za falšovanie podpisu na príkaz zamestnávateľa? (Trestné právo)

Zamestnávateľ sfalšoval môj podpis na prezenčnej listine - školenie požiarnej ochrany a požiarnych hliadok. Školenie nebolo ani zrealizované. Čo môžem urobiť?

Odpoveď: Môžem byť trestne zodpovedná za falšovanie podpisu na príkaz zamestnávateľa?

(odpoveď odoslaná: 16.09.2020)

Dobrý deň,
predmetnú skutočnosť môžete nahlásiť napríklad príslušnému Inšpektorátu práce, nakoľko v tomto prípade dochádza najmä k porušeniu predpisov vzťahujúcich sa na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Oni posúdia, či došlo k porušeniu predpisov týkajúcich sa BOZP.

Rovnako mohlo dôjsť k nezákonnému nakladaniu Vašich osobných údajov (v prípade, že zamestnávateľ v rozpore s príslušnými predpismi poskytol tieto údaje tretej osobe).

Sfalšovanie Vášho podpisu môžete nahlásiť polícii, ktorý skutočnosť preveria a následne konanie Vášho zamestnávateľa právne kvalifikujú ako trestný čin alebo priestupok (s ohľadom na to, že zrejme došlo k sfalšovaniu viacerých podpisov).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem byť trestne zodpovedná za falšovanie podpisu na príkaz zamestnávateľa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.