Máte
otázku?

Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

Dobrý deň! Rada by som Vás požiadala o odpoveď na otázku týkajúcu sa ustanovenia Zákonníka práce, konkrétne § 91 ods. 5. Som zdravotná sestra v JIS a nemôžem opustiť pracovisko, pretože nemám kto by ma zastúpil počas prestávky na jedenie a oddych. Často sa stáva, že počas obeda som na oddelení a v prípade, že pacient potrebuje pomoc, odložím obedár a vykonám potrebné práce, alebo sú to telefonáty. Náš zamestnávateľ sám rieši túto situáciu v Kolektívnej zmluve, nepreberá však významnú časť odseku 5, § 91 ZP. (Naše odbory, hoci sme predložili v minulosti pripomienky a návrhy k KZ, sú "pod palcom" zamestnávateľa a všetky boli zamietnuté). Pokiaľ je mi známe, KZ je podriadená Zákonníku práce, a preto by som sa chcela opýtať, má zamestnávateľ právo nám nepočítať prestávku na jedenie a oddych do pracovnej doby? Môžeme sa odvolať na Zákonník práce? Musíme dodržiavať KZ? Má zamestnávateľ právo takto postupovať? Ako by sme si mali uplatniť nárok na započítanie prestávky do pracovnej doby? Vopred vám ďakujeme za odpoveď. S pozdravom, zdravotné sestry

Odpoveď: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

Dobrý deň, v zmysle § 91 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie. Prestávky na odpočinok a jedenie sa neposkytujú na začiatku a konci zmeny. Prestávky na odpočinok a jedenie sa nezapočítavajú do pracovného času; to neplatí, ak ide o prestávku na odpočinok a jedenie, pri ktorej sa zabezpečuje primeraný čas na odpočinok a jedenie bez prerušenia práce zamestnancom. Vzhľadom na skutočnosť, že Vašu prácu podľa jej charakteru nemožno prerušovať, musí Vám byť poskytnutý primeraný čas na odpočinok a jedenie, pričom táto prestávka sa Vám nezapočítava do pracovného času. Zákonník práce výslovne deklaruje, že predmetom úpravy kolektívnej zmluvy má byť výhodnejšia úprava najmä pracovných a mzdových podmienok v porovnaní so zákonom. V opačnom prípade alebo ak kolektívna zmluva odlišne upravuje ustanovenia zákona, ktoré podľa svojej povahy nemožno dohodou meniť, je v tejto časti neplatná. Trvajte preto, aby zamestnávateľ dodržiaval citované ustanovenie Zákonníka práce, prípadne sa obráťte na odborový orgán. So svojim podnetom neváhajte kontaktovať aj inšpekciu práce. 

Trápi vás "Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: ak mám 6-hodinovú pracovnú dobu, musím si vybrať obedovú prestávku? Môj zamestnávateľ požaduje, aby som pracoval o 30 minút viac. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

(odpoveď odoslaná: 12.04.2024)

Dobrý deň,

v zmysle ust. § 91 ods. 1 a ods. 5 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Mladistvému zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako štyri a 1/2 hodiny, je zamestnávateľ povinný poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút.  Prestávky na odpočinok a jedenie sa nezapočítavajú do pracovného času. Uvedené neplatí iba v prípade, ak ide o prestávku na odpočinok a jedenie, pri ktorej sa zabezpečuje primeraný čas na odpočinok a jedenie bez prerušenia práce zamestnancom.

Súčasne ZP uvádza, že podrobnejšie podmienky poskytnutia prestávky na odpočinok a jedenie vrátane jej predĺženia zamestnávateľ dohodne so zástupcami zamestnancov. Zamestnávateľ si teda môže vo vnútornom predpise určiť, že už pri šesť hodinovom pracovnom čase poskytne zamestnancom obedovú prestávku. Zamestnancov by však s takýmto podmienkami mal oboznámiť.

Ak pracovný pomer netrvá viac ako 6 hodín, nemusí zamestnávateľ poskytnúť prestávku na jedenie. V tomto prípade je prestávka právom. Dôležité je, či to máte upravené vo vnutornom predpise alebo dohodnuté so zástupcami zamestnancov. Ak nie, zamestnávateľ Vás nemôže dlhšie držať v práci a nútiť na prestávku. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času? (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám jednu otázku. Pracujem od 8.00 do 16.30. Nemala by moja pracovná doba byť 8-hodinová? Nemala by som teda pracovať len do 16.00? Ďakujem.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

(odpoveď odoslaná: 11.04.2024)

Dobrý deň,

podľa toho ako ste uviedli, že pracujete od 08:00 do 16:30 máte rovnomerne rozvrhnutý pracovný čas, to znamená, že nepracujete na dve alebo tri zmeny, a preto sa Vás týka pracovný čas 40 hodín týždenne (8 hodín denne).  § 91 ods. 1 a 5 Zákonníka práce ustanovuje, že zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút, pričom prestávky na odpočinok a jedenie sa nezapočítavajú do pracovného času. V zmysle vyššie uvedeného platí, že aj keď je Vaša pracovná doba 8 hodinová tak prestávka 30 minút sa neráta do tohto pracovného času, a Vaša pracovná doba je do 16:30.

 


Podotázka: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času? (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem v podniku. Cesta do stravovacieho zariadenia mi trvá približne 10 minút "z haly do jedálne" a rovnako aj späť, plus ešte musím čakať na výdaj stravy. Aký je v tomto prípade môj nárok na prestávku? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

(odpoveď odoslaná: 15.03.2021)

Dobrý deň,
podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Prestávky na odpočinok a jedenie sa nezapočítavajú do pracovného času.

Rozumiem, že sa objektívne nestíhate pokojne najesť a oddýchnuť si, ale nakoľko je takto nastavený zákon, treba to skúsiť riešiť priamo so zamestnávateľom, napr. cez zástupcov zamestnancov, ak ich máte. Podľa zákona si totiž zákonnú povinnosť splnil. 


Trápi vás "Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času? (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem na 12-hodinové smeny od 6:00 do 18:00 ako recepčná v hoteli. Zamestnávateľ mi denne strháva 0,75 hodiny ako prestávku na obed. Je to v poriadku? Tú prestávku však nemám, keďže nemôžem opustiť pracovisko a dať tam ceduľku "som na obede". Má zamestnávateľ právo mi ju strhávať, prosím? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

(odpoveď odoslaná: 05.08.2020)

Dobrý deň,
Vy máte nárok na prestávku na odpočinok a jedenie minimálne 30 min (podľa zákona). Zamestnávateľ môže poskytnúť aj viac. Prestávka na obed sa nezapočítava do pracovného času. Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie. Vo Vašom prípade odporúčam konfrontovať zamestnávateľa a uviesť mu, nech Vám daný čas nestrháva, nakoľko ste tam stále a jete kedy môžete, alebo v opačnom prípade odídete riadne na prestávku (keď Vám už strháva daný čas). Ak nebude spolupracovať, potom pokojne odíďte na prestávku. Nemôže to vyhodnotiť ako porušenie pracovnej disciplíny. Dlžnú mzdu môžete od neho vymáhať.


Podotázka: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či ako dojčiaca matka deväťmesačného dieťaťa mám okrem riadnej tridsaťminútovej obednej prestávky nárok aj na ďalších 30 minút. Pracujem denne osem hodín a zo Zákonníka práce mi vyplýva, že mám na túto prestávku nárok. Môj zamestnávateľ mi však tvrdí, že si zákonník vysvetľujem nesprávne. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

(odpoveď odoslaná: 29.02.2020)

Dobrý deň, znenie ust. § 170 ZP o prestávkach v práci na dojčenie hovorí jasne :
"Prestávky na dojčenie
(1) Matke, ktorá dojčí svoje dieťa, je zamestnávateľ povinný poskytnúť okrem prestávok v práci osobitné prestávky na dojčenie.

(2) Matke, ktorá pracuje po určený týždenný pracovný čas, patria na každé dieťa do konca šiesteho mesiaca jeho veku dve polhodinové prestávky na dojčenie a v ďalších šiestich mesiacoch jedna polhodinová prestávka na dojčenie za zmenu. Tieto prestávky možno zlúčiť a poskytnúť na začiatku alebo na konci pracovnej zmeny. Ak pracuje po kratší pracovný čas, ale aspoň polovicu určeného týždenného pracovného času, patrí jej len jedna polhodinová prestávka na dojčenie, a to na každé dieťa do konca šiesteho mesiaca jeho veku.
(3) Prestávky na dojčenie sa započítavajú do pracovného času ženy a poskytuje sa za ne náhrada mzdy v sume jej priemerného zárobku."


Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva pre Vás prestávka na dojčenie v trvaní polhodiny na zmenu. Prestávky na dojčenie sa započítavajú do pracovného času ženy a poskytuje sa za ne náhrada mzdy v sume jej priemerného zárobku v zmysle ust. § 134 ZP.

Prestávka na stravovanie podľa § 152 ZP a prestávka na dojčenie podľa § 170 ZP sú dve osobitné prestávky v práci čo okrem iných vyplýva aj z uvedeného § 170 ods. 1 ZP.
 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času? (Pracovné právo)

Dobrý deň, náš zamestnávateľ nám bez udania dôvodu a bez súhlasu nás, zamestnancov, v práci nariadil 60-minútovú prestávku na oddych a stravovanie. Neposkytol nám možnosť nahliadnuť do interného predpisu, kde by toto rozhodnutie nejako logicky odôvodňoval a v rámci predpisov vysvetľoval. Nútené sme v práci tráviť o 30 minút viac, než je potrebné a doporučené v zákonníku práce. V ňom sa totiž neuvedený maximálny časový rozsah prestávky. Navyše, za túto "nadčasovú prestávku" nám neuhrádza mzdu. Moja otázka znie: Je takéto konanie firmy v súlade so zákonom? Podotýkam, že podľa zákonníka práce v našej práci nie je žiaden dôvod na navyšovanie pracovného odpočinku v dôsledku záťaže atď. To máme dobre preštudované! Mohla by firma vo svojich interných ustanoveniach navýšiť neplatenú prestávku aj na niekoľko hodín a držať takto zamestnancov ako rukojemníkov v šachu proti ich vôli? Ďakujem vopred za akúkoľvek odpoveď a prajem pekný deň. S pozdravom, Marek.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

(odpoveď odoslaná: 06.10.2019)

Dobrý deň,

podľa ust. § 91 Zákonníka práce platí :
"(1) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Mladistvému zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako štyri a 1/2 hodiny, je zamestnávateľ povinný poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie.
(2) Podrobnejšie podmienky poskytnutia prestávky na odpočinok a jedenie vrátane jej predĺženia zamestnávateľ dohodne so zástupcami zamestnancov.
(3) Zamestnávateľ je povinný oznámiť zamestnancom prestávku na odpočinok a jedenie spôsobom ustanoveným v § 90.
(4) Prestávky na odpočinok a jedenie sa neposkytujú na začiatku a konci zmeny.
(5) Prestávky na odpočinok a jedenie sa nezapočítavajú do pracovného času; to neplatí, ak ide o prestávku na odpočinok a jedenie, pri ktorej sa zabezpečuje primeraný čas na odpočinok a jedenie bez prerušenia práce zamestnancom.
(6) Prestávka poskytovaná z dôvodov zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov pri práci sa započítava do pracovného času."

Podľa ust. § 90 ods. 4  Zák. práce platí, že začiatok a koniec pracovného času a rozvrh pracovných zmien určí zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov a oznámi to písomne na mieste u zamestnávateľa, ktoré je zamestnancovi prístupné.

Len poznamenávame, že podľa Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2003/88/ES zo 4.11.2003 o niektorých aspektoch organizácie pracovného času v čl. 4 ohľadom prestávok v práci je uvedené, že "členské štáty prijmú opatrenia nevyhnutné na zabezpečenie toho, aby v prípadoch, kde je pracovný deň dlhší ako šesť hodín, mal každý pracovník nárok na prestávku na odpočinok, ktorej podrobnosti vrátane dĺžky a podmienok na ich priznanie budú stanovené kolektívnymi zmluvami alebo dohodami uzatvorenými medzi sociálnymi partnermi alebo, ak takéto dohody nie sú, vnútroštátnymi právnymi predpismi."

Zákonodarca v ZP upravil prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút.

Odporúčame podať podnet na príslušný inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa.


Trápi vás "Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času? (Pracovné právo)

Dobrý deň, ďakujem pekne za odpoveď. Chcela by som sa ešte opýtať, ako sa má riešiť situácia, keď mi zamestnávateľ vyda písomné upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny, bez predošlého prejednania. K porušeniu pracovnej disciplíny vôbec nedošlo, teda som bola z neho neoprávnene obvinená. Ďakujem vám za váš čas.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

(odpoveď odoslaná: 07.08.2019)

Dobrý deň, ak ste boli upozornená na porušenie prac. disciplíny a s týmto sa nestotožňujete keďže k porušeniu prac. disciplíny nedošlo, máte v podstate dve možnosti :
1./ Napísať zamestnávateľovi list, kde uvediete, že jeho tvrdenia o porušení prac. disciplíny sa nezakladajú na pravde a uvediete Vaše ďalšie dôvody, na základe ktorých ste k uvedenému záveru došli. Poznamenávame, že nie je možné, aby ste sa cestou súdu domáhali toho, aby zamestnávateľ toto upozornenie na porušenie prac. disciplíny zrušil.
 

2./Druhou možnosťou je na toto upozornenie nijako neragovať.

Predpokladáme však, že máte obavy z predmetného upozornenia a to v tom smere, že na základe uvedeného upozornenia by následne mohlo dôjsť k výpovedi zo strany zamestnávateľa v zmysle ust. § 63 Zákonníka práce, kde okrem iných je uvedené, že zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď aj z dôvodu, že "sú zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede."
Súčasne platí podľa § 93 ods. 6 ZP, že "ak zamestnávateľ chce dať zamestnancovi výpoveď pre porušenie pracovnej disciplíny, je povinný oboznámiť zamestnanca s dôvodom výpovede a umožniť mu vyjadriť sa k nemu."

Z uvedeného zákonného textu vyplýva, že povinnosťou zamestnávateľa je prerokovať porušenie prac. disciplíny iba v prípade ak by Vám zamestnávateľ chcel dať výpoveď z prac . pomeru.

Následne ak by na základe a v nadväznosti na uvedené už Vám zaslané oznámenie o porušení prac. disciplíny by došlo zo strany zamestnávateľa ku skončeniu prac. pomeru výpoveďou , tu je možnosť obrany z Vašej strany v súlade s ust. § 77 Zákonníka práce :
"Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť."

Súd v prípade podania žaloby z Vašej strany o neplatnosť skončenia prac. pomeru samostatne bez ohľadu na dôvody uvedené vo výpovedi z PP by skúmal okolnosti a dôvody, teda aj samotnú okolnosť porušenia prac. disciplíny; súd nie je viazaný kvalifikovaním porušenia prac. disciplíny zamestnávateľom, ale urobí si v súdnom konaní vlastný právny názor.
 


Podotázka: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času? (Pracovné právo)

Ak mám pracovnú dobu od 13:00 do 20:00 a pracujem nerovnomerne, mám nárok na obednú prestávku (30 minút), ktorá trvá od 13:15 do 13:45? Ďakujem.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?

(odpoveď odoslaná: 05.08.2019)

Dobrý deň, v uvedenom prípade platí ust. § 90 Zákonníka práce :

"Prestávky v práci

(1) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Mladistvému zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako štyri a 1/2 hodiny, je zamestnávateľ povinný poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie.

(2) Podrobnejšie podmienky poskytnutia prestávky na odpočinok a jedenie vrátane jej predĺženia zamestnávateľ dohodne so zástupcami zamestnancov.

(3) Zamestnávateľ je povinný oznámiť zamestnancom prestávku na odpočinok a jedenie spôsobom ustanoveným v § 90.

(4) Prestávky na odpočinok a jedenie sa neposkytujú na začiatku a konci zmeny.

(5) Prestávky na odpočinok a jedenie sa nezapočítavajú do pracovného času; to neplatí, ak ide o prestávku na odpočinok a jedenie, pri ktorej sa zabezpečuje primeraný čas na odpočinok a jedenie bez prerušenia práce zamestnancom.

(6) Prestávka poskytovaná z dôvodov zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov pri práci sa započítava do pracovného času."

Podľa § 90 ods. Zák. práce "začiatok a koniec pracovného času a rozvrh pracovných zmien určí zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov a oznámi to písomne na mieste u zamestnávateľa, ktoré je zamestnancovi prístupné."

Z uvedených zákonných ustanovení vyplýva, že prestávka na odpočinok a jedenie vo Vašom prípade nie je možná na začiatku zmeny; kedy máte konkrétne prestávku na odpočinok a jedenie je treba sa informovať u zamestnávateľa.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže zamestnávateľ nezarátavať prestávku do pracovného času?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.