Máte
otázku?

Môže mi byť nariadená práca nadčas v noci pri pracovnej dobe od 6:00 - 14:30?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Môže mi byť nariadená práca nadčas v noci pri pracovnej dobe od 6:00 - 14:30?

Dobrý deň, mám pracovnú dobu od 6:00 do 14:30. Napriek tomu chodím do práce aj o 22:00 a 02:00, čo je približne hodina nadčasu. Môže mi zamestnávateľ nariadiť takúto prácu nadčas? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže mi byť nariadená práca nadčas v noci pri pracovnej dobe od 6:00 - 14:30?

Dobrý deň, Váš zamestnávateľ Vás okrem prípadov ustanovených v zákone, nemôže nútiť chodiť do práce mimo dohodnutú pracovnú dobu. Zákonnou výnimkou je práca nadčas, ktorej nariadenie musí taktiež rešpektovať zákonné podmienky. Podľa § 97 Zákonníka práce, prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť alebo dohodnúť so zamestnancom len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami, prípadne za určitých podmienok aj na dni pracovného pokoja. Nepretržitý odpočinok medzi dvoma zmenami sa nesmie pritom skrátiť na menej ako osem hodín. Prácu nadčas teda zamestnávateľ môže nariadiť len vo výnimočných prípadoch, nikdy nie pre vykonanie práce, ktorú je potrebné vykonávať pravidelne. Váš zamestnávateľ preto s najväčšou pravdepodobnosťou koná v rozpore s citovaným zákonným ustanovením, pričom Vám zasahuje aj do nepretržitého odpočinku v práci.

Trápi vás "Môže mi byť nariadená práca nadčas v noci pri pracovnej dobe od 6:00 - 14:30?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže mi byť nariadená práca nadčas v noci pri pracovnej dobe od 6:00 - 14:30? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či zamestnanec, ktorý podal výpoveď, musí pracovať nadčas. Ďakujem.

Odpoveď: Môže mi byť nariadená práca nadčas v noci pri pracovnej dobe od 6:00 - 14:30?

(odpoveď odoslaná: 05.03.2024)

Dobrý deň,
počas plynutia výpovednej doby je potrebné riadne vykonávať prácu tak, ako vždy.

Skutočnosť, že zamestnanec dal výpoveď neznamená, že nemusí vykonávať svoju prácu riadne a podľa pokynov zamestnávateľa. Ak zamestnávateľ potrebuje, aby zamestnanec pracoval nadčas, tak by mal odpracovať aj ten nadčas. Práca nadčas sa vkon

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 97 ods. 1 Zákonníka práce, "Práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže mi byť nariadená práca nadčas v noci pri pracovnej dobe od 6:00 - 14:30? (Pracovné právo)

Dobrý deň, som invalidný dôchodca s preukazom ZŤP. Môže mi zamestnávateľ nariadiť prácu nadčas? Problém spočíva v tom, že svoju prácu zvládnem, ale nevydržím stáť na nohách 12 hodín. Podľa zmluvy mám osemhodinové zmeny. Ďakujem.

Odpoveď: Môže mi byť nariadená práca nadčas v noci pri pracovnej dobe od 6:00 - 14:30?

(odpoveď odoslaná: 25.02.2024)

Dobrý deň,
ak máte viac ako 50 rokov, tak Vám môže zamestnávateľ nariadiť prácu nadčas len s Vaším súhlasom. 

Podľa § 97 ods. 12 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie podľa osobitného predpisu a ktorý dovŕšil vek 50 rokov, nemožno nariadiť prácu nadčas. Práca nadčas je prípustná len po dohode s týmto zamestnancom."

Podľa § 97 ods. 6 Zákonníka práce, "Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich."

Pri práci nadčas je zamestnávateľ limitovaný jednak Vašim osobným zdravotným stavom (§ 97 ods. 12 ZP), ako aj počtom odpracovaných hodín (§ 97 ods. 6 ZP). 

Ak nesúhlasíte s prácou nadčas, tak by Vám ju zamestnávateľ nemal nariaďovať. V opačnom prípade, by to mohlo mať vplyv na Váš zdravotný stav. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže mi byť nariadená práca nadčas v noci pri pracovnej dobe od 6:00 - 14:30?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.