Máte
otázku?

Modelingová agentúra - finančný podvod


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Modelingová agentúra - finančný podvod

Dobrý deň, nedávno som padla za obeť podvodníckejskej modelingovej agentúre. Bohužiaľ, svoj omyl som spoznala až príliš neskoro. Chcela by som sa spýtať, ako by som mala v takejto situácii postupovať. Agentúra mi sľubovala fotenie, no za to som mala zaplatiť registračný poplatok a potom aj zálohu za každé fotenie. Celkovo ma to stálo okolo 1000 eur, avšak nikdy sa nekonalo žiadne fotenie. Zmluva s agentúrou skončila pred pár mesiacmi. V jednom deníku som neskôr narazila na článok, kde sa uvádzalo, že dotyčný pán je momentálne vo väzbe za finančné podvody. Ako by som mala postupovať? Je možné, že mám šancu získať svoje peniaze späť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Modelingová agentúra - finančný podvod

 


Dobrý deň,

ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

I. Podľa našich zistení stav u uvedeného podnikateľa je nasledovný :

Živnostník ukončil všetky svoje podnikateľské aktivity na základe živnostenských oprávnení v roku k 30.6.2016.
Aký je stav trestného stíhania Vám uviesť nevieme, rozsudok by sa mohol dať nájsť na internete, ale to by sme museli poznať číslo  konania na súde. 
Zverejnené dlhy a nedoplatky na zdravotnom poistení  má uvedený podnikateľ cca 1700,- €, 
Našli sme informáciu v novinách z marca  2016 o tom, že súd rozhodoval o väzbe menovaného, poškodených v tom čase bolo cca 25 a škoda 17.000,-  € 

 

II.ODPORÚČANIE  

1./  Podanie trestného oznámenia v zmysle ust. § 196 a nasl. trestného poriadku pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu, kde ako poškodená uplatníte svoj nárok na náhradu škody. Konanie pre Vás nebude znamenať finančnú záťaž  spojenú s platením súdnych poplatkov, avšak zrejme budete odkázaná na konanie občianskoprávne s vymáhaním Vám spôsobenej škody. Je možné, že trestné stíhanie je nateraz ukončené. Ak nie, podľa stavu konania budete môcť uplatniť nárok na náhradu škody spolu s podaním trestného oznámenia. Orgány činné v trestnom konaní postupujú tak, aby bol zistený skutkový stav veci, o ktorom nie sú dôvodné pochybnosti, a to v rozsahu nevyhnutnom na ich rozhodnutie. Dôkazy obstarávajú z úradnej povinnosti. Právo obstarávať dôkazy majú aj strany. 
Je možné, že trestné stíhanie je už ukončené a bol vydaný aj odsudzujúci rozsudok.
Trestné oznámenie môžete podať na príslušnej prokuratúre alebo polícii, budˇ písomne  alebo ústne do zápisnice. 
O prijatí trestného oznámenia podaného poškodeným vydá prokurátor alebo policajt písomné potvrdenie, ktoré musí obsahovať čas a miesto podania, označenie orgánu, ktorý trestné oznámenie prijal, a základné skutočnosti trestného oznámenia. Ak bolo trestné oznámenie podané poškodeným ústne, prokurátor alebo policajt poskytne na žiadosť poškodeného odpis zápisnice o oznámení.


Poškodený, ktorý má podľa zákona proti obvinenému nárok na náhradu škody, ktorá mu bola spôsobená trestným činom, je tiež oprávnený navrhnúť, aby súd v odsudzujúcom rozsudku uložil obžalovanému povinnosť nahradiť túto škodu; návrh musí poškodený uplatniť najneskoršie do skončenia vyšetrovania alebo skráteného vyšetrovania. Z návrhu musí byť zrejmé, z akých dôvodov a v akej výške sa nárok na náhradu škody uplatňuje.
Návrh na náhradu škody v trestnom konaní  však nemožno podať, ak bolo o nároku už rozhodnuté v civilnom procese alebo inom príslušnom konaní.

Ak poškodený chce uplatniť dôkazy, ktoré sú mu známe, návrh na ich vykonanie musí predložiť v prípravnom konaní prokurátorovi alebo policajtovi a pred súdom prvého stupňa súdu najneskoršie v priebehu dokazovania na hlavnom pojednávaní. Ak poškodený návrh na vykonanie dôkazov predloží skôr, súd je povinný takýto návrh bez meškania doručiť prokurátorovi a obvinenému.


2./ V súčasnosti odporúčame menovanému  podnikateľovi zaslať výzvu k úhrade dlžnej sumy. Pre  prípad, že dlžná suma nebude uhradená, je treba dať návrh na súd na vydanie platobného rozkazu, čo bude zrejme najjednoduchšie resp. najrýchlejšie.


Podľa ust. § 265 a nasl. cit. zákona platí :
"Ak je možné vo veci samej alebo o jej časti rozhodnúť na základe skutočností tvrdených žalobcom, o ktorých súd nemá pochybnosti, najmä ak tieto skutočnosti vyplývajú z listinných dôkazov, možno o žalobe rozhodnúť bez vyjadrenia žalovaného a bez nariadenia pojednávania aj platobným rozkazom, v ktorom sa žalovanému uloží, aby do 15 dní od doručenia zaplatil uplatnenú peňažnú pohľadávku alebo jej časť a nahradil trovy konania alebo aby v tej istej lehote podal odpor. Výrok o trovách konania sa na účely konania o platobnom rozkaze považuje za uznesenie.
Ak žalobca predloží spolu so žalobou platobný rozkaz na tlačive zverejnenom ministerstvom spravodlivosti na jeho webovom sídle a na vydanie platobného rozkazu sú splnené zákonom ustanovené podmienky a je zaplatený súdny poplatok, súd vydá platobný rozkaz najneskôr do desiatich pracovných dní od splnenia týchto podmienok.
Ak súd nevydá platobný rozkaz,  nariadi pred prvým pojednávaním predbežné prejednanie sporu.
"

Súdny poplatok predstavuje 6 % z dlžnej sumy. Tu poznamenávame, že pokiaľ by sa jednalo o zmluvu uzatvorenú podľa ust. Obč. zákonníka o spotrebiteľských zmluvách, potom by ste boli oslobodená od platenia súdneho poplatku. 
V tejto časti odporúčam Vám obrátiť sa na advokáta, ktorým predmetnú časť vybaví v komunikácii so súdom elektronickým spôsobom a platobný rozkaz bude vydaný do 10 pracovných dní.


3./ Následne po nadobudnutí právoplatnosti a vykonateľnosti platobného rozkazu, pokiaľ dlžná suma nebude uhradená  dobrovoľným plnením zo strany žalovaného, vec budete musieť postúpiť na vymáhanie cestou súdneho exekútora. Či uspejete so vymáhaním dlžnej sumy ak by žalovaný bol už aj odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody Vám neviem uviesť, nakoľko nepoznáme jeho majetkové pomery a prípadne aj to, či sa voči nemu vedie už aj exekučné konanie (väčší počet poškodených). Ale vzhľadom na vek žalovaného je predpoklad, že sa následne zamestná.
To, či voči menovanému podnikateľovi ej vedená exekúcia, je možné zistiť aj v Centrálnom registre exekúcii aspoň orientačne.

 

ZÁVER 

Vo veci odporúčame využiť aj informácie, ktoré ste sama našla ohľadom menovaného podnikateľa a súčasne odporúčame kontaktovať advokáta.

Dúfame, že naša právna rada Vám pomohla.

Budeme radi, ak nám dáte vedieť, ako ste dopadli.


 

 

Trápi vás "Modelingová agentúra - finančný podvod" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Modelingová agentúra - finančný podvod" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.