Máte
otázku?

Chov holubov v bytovke


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Chov holubov v bytovke

Dobrý deň, rád by som poznal váš právny názor na nasledujúcu otázku. Bývam v trojposchodovej bytovke bez výťahu, kde jeden z mojich susedov chová holuby v podkroví. Ja mám závažné zdravotné problémy s kožou (psoriázou). Chcel by som sa preto informovať, či je vôbec povolený chov holubov v priestoroch bytovky a ak nie, ako postupovať, aby sa takýto chov zakázal alebo prerušil. Mali by som napríklad kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo hygienu? Ďakujem.

Odpoveď: Chov holubov v bytovke

Dobrý deň,

ako spoluvlastníci bytového domu rozhodujete o využití spoločných priestorov. Chov holubov je v bytovke podľa môjho názoru dosť netradičný a dovolím si tvrdiť, že by sused mal disponovať Vašim súhlasom. Uvedený problém by bolo možné riešiť na domovej schôdzi a snažiť sa dospieť k určitému riešeniu. Samozrejme môžete kontaktovať aj Vami spomínaný úrad.

Ak sa so susedom nedohodnete, môžete naň podať žalobu na súde, pretože podľa § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

V krajnom prípade ho teda môžete donútiť, aby prestal holuby chovať v bytovke aj súdnou cestou. Museli by ste však preukázať, riziko ktoré vzniká z ich prítomnosti, prípadne uviesť, že Vás a ostatných susedov obťažuje silný zápach a v neposlednom rade priamy negatívny vplyv na Váš zdravotný stav (k tomu by sa musel vyjadriť znalec z odboru medicíny).

Trápi vás "Chov holubov v bytovke" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Chov holubov v bytovke" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.