Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Ako zriadiť doživotné bývanie v dome


Online právna poradňa
Oblasť práva: Banská Bystrica

Otázka: Ako zriadiť doživotné bývanie v dome

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či sudkyňa na dedičskom konaní postupovala správne, keď neakceptovala našu dohodu o dedičskom vysporiadaní. Jednalo sa o to, že po smrti našej matky, ktorá bola 1/3 spoluvlastníčkou domu, bola naša dohoda o vysporiadaní dedičstva taká, že sme boli traja súrodenci, oprávnení dediči. Jeden zo súrodencov sa vzdal svojho dedičského podielu bezodplatne v môj prospech, a druhý sa taktiež vzdal v môj prospech s podmienkou, že bude mať doživotné bývanie. V prípravnom konaní bola s touto našou dohodou stotožnená, ale na pojednávaní nám bolo povedané, že zriadenie doživotného užívania pre môjho brata nie je možné, lebo na nehnuteľnosti majú svoj spoluvlastnícky podiel ďalší dvaja dediči, pričom jedným z nich som ja a tretím je môj bratranec, ktorý s týmto súhlasil. Týmto sa môj brat, ktorý sa chcel vzdať svojho dedičského podielu len s podmienkou, že tam bude mať doživotné bývanie, stal akoby "bezdomovcom". Ako máme ďalej postupovať, keď na tom dedičskom rozhodnutí nie je možnosť na odvolanie sa proti takémuto rozhodnutiu? Keďže tretí spolupodielnik, môj bratranec, chce darovať svoj spoluvlastnícky podiel na dome mne, a tým by som sa stal jediným vlastníkom domu, mohlo by sa do tej darovacej zmluvy napísať aj to vecné bremeno, čiže doživotné užívanie nehnuteľnosti pre môjho brata, alebo sú to dve rozdielne zmluvy a aj zápis do katastra by musel byť dvakrát, z čoho by plynuli ďalšie vysoké náklady na prepis, ktoré sme už platili na dedičskom konaní, ktoré nebolo podľa našej dohody. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako zriadiť doživotné bývanie v dome

Dobrý deň,

v prípade, že súd neprijal dohodu o dedičskom vysporiadaní, je pravdepodobné, že nastal problém s dodržaním zákonných požiadaviek, najmä ak ide o podielové spoluvlastníctvo a doživotné užívanie. Na jednej strane je doživotné užívanie možné zriadiť ako vecné bremeno, avšak toto musí byť riešené správne a v súlade so zákonom, najmä v prípadoch, keď existujú iní spoluvlastníci. V dedičskom konaní notár nie je povinný zriadiť vecné bremeno. Zákon mu to neprikazuje. 

Pokiaľ ide o darovanie spoluvlastníckeho podielu bratrancom s cieľom stať sa jediným vlastníkom nehnuteľnosti, môžete pri jeho darovacej zmluve zahrnúť aj zriadenie vecného bremena na doživotné užívanie pre brata. Toto vecné bremeno by sa zapísalo do katastra v rámci darovacej zmluvy. Kataster si ale vyžiada 2 poplatky. Ak to urobíte elektronicky, ušetríte az 100 eur na poplatkoch. 

Odporúčam vám konzultovať to so skúseným právnikom, aby boli všetky kroky vykonané v súlade s právnymi predpismi a aby sa zabránilo potenciálnym problémom v budúcnosti.

Trápi vás "Ako zriadiť doživotné bývanie v dome" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako zriadiť doživotné bývanie v dome" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.