POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Psychické týranie i počas rozvodu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Nitra

Otázka: Psychické týranie i počas rozvodu

Chcem sa opýtať. Dňa 25. 11. 2015 som podala na súd v ZA žiadosť o rozvod. Odvtedy bol môj manžel každý víkend v kontakte s deťmi, dokonca som súhlasila aj s tým, že si mohol na víkendy vziať naše dve deti (teraz 2 a 3,5 ročné). Na konci mája 2016 nedodržal manželskú dohodu a odmietol mi doviezť deti s tým, že ich už nikdy neuvidím, pretože sa o nich bude starať on. Podala som žiadosť na súd o predbežné zverenie a po troch dňoch mi bolo zaslané súhlasné stanovisko s vykonateľnosťou. S asistenciou polície som si išla pre deti, ktoré môj manžel, bez toho aby ma informoval, kde sa nachádzajú, odviedol do MI. Od júna 2016 teda mám deti predbežne súdne zverené. Keďže som bola počas manželstva psychicky, a dokonca raz počas druhého tehotenstva v siedmom mesiaci, týraná, podala som žiadosť o rozvod. Môj manžel má odvtedy, čo mám deti zverené, kontakt s deťmi len na základe našej rodičovskej dohody. Ak sú deti choré, je o tom informovaný, no s nimi je len za mojej prítomnosti, a to iba každú párnu sobotu doobeda po dobu dvoch hodín. Stále ma zastrašuje a vyhráža sa mi, že mu bránim v jeho rodičovských právach. Negatívne to vplýva na deti a so starším dieťaťom navštevujeme detského psychológa, o čom mám dokonca lekársku správu. Chcem sa opýtať, či som povinná mu dať deti, aj keď sú mi predbežne zverené, na víkend bez mojej prítomnosti? Môže to využiť na súde vo svoj prospech? Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

Odpoveď: Psychické týranie i počas rozvodu

Dobrý deň, každý rodič, bez ohľadu či má deti zverené do osobnej starostlivosti alebo nie, má rovnaké práva a povinnosti. Vychádza sa z toho, že ten rodič, ktorý nemá deti zverené do svojej osobnej starostlivosti má právo na styk s nimi v rozsahu 50 % ich voľného času. Každé obmedzenie tohto styku musí byť odôvodnené. Vo Vašom prípade je toto obmedzenie odôvodnené práve jeho správaním, nevyspytateľný postojom a doterajším konaním (psychické a fyzické týranie, i odvedenie detí preč). Predpokladám, že súd mu určil v neodkladnom opatrení (predtým predbežnom opatrení) aj styk. V takom prípade ste povinná v ten čas styku otcovi umožniť. Ak súdom nie je styk otca s deťmi upravený vôbec, ste povinná mu ich dať po vašej predchádzajúcej dohode. Ak by ste mu styk odopierali, má právne možnosti k tomu, aby toto Vaše odmietanie riešil (neodkladným opatrením upravujúcim styk). Tým, že máte vážne dôvody na čo najmenší rozsah styku otca s deťmi a len vo Vašej prítomnosti, je malá pravdepodobnosť, že by súd prihliadal na túto skutočnosť vo Váš neprospech.

Trápi vás "Psychické týranie i počas rozvodu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Psychické týranie i počas rozvodu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.