Máte
otázku?

Prepis stavebného sporenia pred smrťou


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Prepis stavebného sporenia pred smrťou

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu v prípade prepisu zmluvy stavebného sporenia po smrti našej matky. V roku 2015 náhle zomrela naša matka. Dedičské konanie sa uskutočnilo viac ako rok po jej úmrtí, no stavebné sporenie nebolo do tohto konania zapísané. Len nedávno som sa náhodou dozvedela, že tri dni po smrti matky bolo sporenie prepísané na jedno z jej vnúčat. Keď som sa na to opýtala súrodencov, nikto mi na otázku neodpovedal. Chcem sa opýtať, ako môžem postupovať právnou cestou, aby som zistila, kto tento prepis vykonal? Tiež by ma zaujímalo, či existuje premlčacia doba týkajúca sa prípadne nezákonného prepisu zmluvy - od času prepisu uplynú už čoskoro dva roky. Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Prepis stavebného sporenia pred smrťou

Dobrý deň, ak Vaša matka v súlade s právnou úpravou a možnosťami stavebnej sporiteľne pred svojou smrťou prepísala stavebné sporenie na vnučku, disponovala svojím majetkom. Je to jej právo a takýto akt by bol napadnuteľný iba v prípade, že by neboli splnené podmienky prepisu stavebného sporenia na vnučku alebo keby nebola Vaša mama v čase robenia tohto úkonu spôsobilá na právne úkony. Napr. keby trpela duševnou alebo inou chorobou, ktorá by spôsobila neschopnosť posúdiť svoje konanie a jeho následky. Ak však bolo všetko v súlade s právnym poriadkom a obchodnými podmienkami stavebnej sporiteľne je skôr tento jej úkon nenapadnuteľný a platný. Ako dedičke by Vám mohla stavebná sporiteľňa poskytnúť informácie z jej stavebného sporenia, avšak nakoľko k prepisu došlo počas jej života v čase jej smrti toto stavebné sporenie nebolo zahrnuté do dedičstva, lebo to už nebolo jej majetkom. Takéto inštitúcie (banky, sporiteľne...) poskytujú údaje iba vlastníkom týchto účtov, sporení, prípadne ich dedičom ak sa preukážu, že sú dedičmi vlastníka.

Trápi vás "Prepis stavebného sporenia pred smrťou" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prepis stavebného sporenia pred smrťou (Dedičské právo)

Dobrý deň, uzavrela som zmluvu o stavebnom sporení ešte pred manželstvom, na ktorú posielam peniaze. Bude mať môj manžel nejakým spôsobom nárok na našetrené peniaze v prípade rozvodu? Ďakujem.

Odpoveď: Prepis stavebného sporenia pred smrťou

(odpoveď odoslaná: 18.04.2016)

Dobrý deň, ak si posielate peniaze na svoje sporenie, ktoré vzniklo pred manželstvom, potom bude mať právo manžel požadovať 1/2 všetkých splátok, ktoré ste na toto sporenie zaplatili počas trvania manželstva. Jeho nárok vyplýva z paragrafu 150 Občianskeho zákonníka.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prepis stavebného sporenia pred smrťou" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.