POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Obmedzovanie domovej slobody. Psychické týranie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Obmedzovanie domovej slobody. Psychické týranie

Dobrý deň, chcel by som sa poradiť. Môj otec a matka sa rozviedli. Otec ostal bývať v dome, kde žil od malička. Má tam 1/4 vlastníckeho podielu a teda je spoluvlastníkom domu. Po mesiaci, keď sme sa odtiaľ odsťahovali, sa tam nasťahovala jeho matka spolu so synom. Odvtedy začali problémy. Jeho matka a syn chcú dom predať, avšak môj otec nesúhlasí. Pýta, aby ho najprv vyplatili alebo mu našli náhradné bývanie, a potom je ochotný podpísať predaj. Jeho matka s tým nesúhlasí. Preto sa snaží vymyslieť spôsoby, ako sa ho zbaviť, či už dostať ho do väzenia alebo inými spôsobmi. Otec zažíva doma nepokoje a hádky. Jeho matka ho obmedzuje; nemôže sa ísť osprchovať, nemôže prijímať návštevy a vo všeobecnosti mu nedovoľuje žiť normálne čo robí situáciu neudržateľnou. Ani my sme prestali za ním chodiť, aby sme pridali len oleja do ohňa. Situáciu komplikuje aj fakt, že jeho brat je alkoholik, ktorý každý deň príde domov opitý a robí neporiadok. Veľakrát tam už bola polícia, ale len zaevidovali situáciu a nič sa iné sa nedeje. Otec je už v tomto stave zúfalý. Naše obavy rastú, pretože si myslíme, že je vystavený trestným činom. Preto by sme sa chceli poradiť, kam sa máme obrátiť a čo môžeme robiť? Ďakujem za váš čas a pomoc.

Odpoveď: Obmedzovanie domovej slobody. Psychické týranie

Dobrý deň,

pokiaľ ide o vyhrážky a fyzické, či psychické napádanie, odporúčam podať na polícii trestné oznámenie. Okrem toho existuje možnosť domáhať sa vykázania osoby z obydlia (ak by napríklad znova došlo k útoku na Vášho otca, polícia môže útočníka vykázať a súd môže zakázať tejto osobe vstup do nehnuteľnosti).

Čo sa týka spoluvlastníckeho vzťahu, Váš otec by sa mal rozhodnúť, či chce aj napriek všetkému v nehnuteľnosti bývať, alebo bude súhlasiť s predajom. Pri predaji by mal nárok na 1/4 kúpnej ceny nehnuteľnosti. Ak by v dome chcel ostať bývať aj naďalej a nesúhlasil by s predajom, môže dôjsť až na súdne konanie, kde by súd rozhodoval o zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva. Súd môže nehnuteľnosť napríklad rozdeliť, ak to nebude možné, tak prikázať jednému zo spoluvlastníkov (tento by musel ostatných vyplatiť), prípadne by súd nariadil predaj a rozdelil by sa výťažok.

Trápi vás "Obmedzovanie domovej slobody. Psychické týranie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Obmedzovanie domovej slobody. Psychické týranie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na postup v nasledujúcej situácii: moji rodičia darovali dom môjmu bratovi s podmienkou, že majú právo na dožitie a užívanie tohto domu. Po častých neschodách medzi nimi však brat zmenil vstupnú bránu a poskytol rodičom len jeden kľúč od dvier, ktorý sa bez karty nemožno rozmnožiť. Bránu nevedia otvárať vôbec, nakoľko je ovládaná diaľkovým ovládačom, ktorý im odmieta poskytnúť. Starám sa o rodičov, pravidelne ich navštevujem, nakupujem im potreby a doprevádzam ich k lekárom, no brat mi nechce darovať kľúč od brány. Nevenuje sa rodičom, nekomunikuje s nimi. Existuje nejaký spôsob, ako získať kľúč?

Odpoveď: Obmedzovanie domovej slobody. Psychické týranie

(odpoveď odoslaná: 23.06.2020)

Dobrý deň,

 

obávam sa, že Vy nemáte nárok na to, aby Vám brat vydal kľúč od domu. Vy k nemu v zásade užívacie právo nemáte. Naopak ak je právo zodpovedajúce vecnému bremenu konštruované pre oboch rodičov, im by mal dať kľúče, obom (nie len jeden spoločný, tým ich neprimerane obmedzuje v užívaní).

 

Nad rámec zadanej otázke ešte dávam na zváženie, či nedochádza zo strany obdarovaného smerom k darcom (rodičom) k takému správaniu, ktoré by znamenalo hrubé porušovanie dobrých mravov. V takom prípade by sa totiž dalo uvažovať aj nad domáhaním sa vrátenia daru.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Obmedzovanie domovej slobody. Psychické týranie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.