POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?

Dobrý deň, mám otázku ohľadom obnovenia dedičského konania. Rodina zo strany mojej zosnulej mamy mi poslala email, v ktorom odo mňa žiadajú splnomocnenie na obnovenie dedičského konania a aby som tam uviedla meno môjho krstného - brata mojej mamy. Dozvedela som sa, že sa našli 3 pozemky po rodičoch mojej matky a majú sa deliť medzi tromi osobami: mojím krstným, jeho sestrou a mnou (keďže moja mama už nežije). Predtým než pošlem splnomocnenie na obnovenie dedičského konania a uvieďem tam meno môjho krstného, rada by som sa uistila, že konám správne. Mám obavy, že po udelení splnomocnenia na obnovenie konania sa majetok rozdelí len medzi neho a jeho sestru a že mne z neho nič nepríde. Momentálne totiž žijem v USA a nie som na Slovensku.

Odpoveď: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?

Dobrý deň, vo vašom prípade sa jedna o konanie o novoobjavenom dedičstve. Návrh na dodatočné prejednanie dedičstva môže na súd podať aj jeden z dedičov. Vzhľadom na to, že žijete v zahraničí, je pochopiteľné, že dedičského konania by ste sa mohli zúčastniť len s nepomernými ťažkosťami. Na zastupovanie môžete preto splnomocniť jedného z dedičov (napr. svojho krstného). Ak máte obavu, že ten nebude konať v súlade s vašimi pokynmi, rozsah oprávnenia dostatočne konkretizujte. V plnej moci teda uveďte, že splnomocnený zástupca je v predmetnom dedičskom konaní oprávnený vo vašom mene a na váš účet len nadobudnúť dedičský podiel, ktorý Vám pripadá zo zákona, bez toho, aby sa vo vašom mene vzdával dedičského podielu alebo uzatváral dohody, ktorým by znižoval rozsah nadobudnutého dedičstva.

Trápi vás "Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča? (Dedičské právo)

Dobrý deň, ak chcem poveriť niekoho z rodiny, aby ma zastupoval na konaní, teda ak mu chcem dať splnomocnenie, musí toto splnomocnenie byť overené notárom?

Odpoveď: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?

(odpoveď odoslaná: 12.01.2023)

Dobrý deň, splnomocnenie na zastupovanie v dedičskom konaní nemusí byť overené notárom. Postačí, ak na ňom budú podpisy strán, t. j. splnomocniteľa a splnomocnenca s uvedením ich osobných údajov. Dobré je uviesť aj rozsah splnomocnenia, či sa udeľuje na zastupovanie v celom konaní alebo len na jednom pojednávaní a rovnako aj oprávnenia splnomocnenca na konanie v mene splnomocniteľa. Ale stretol som sa s tým, ze notári vyžadujú overenie plnej moci. Nečudujem sa, pretože ide o vážnu vec. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča? (Dedičské právo)

Dobrý deň, žijem v zahraničí už dlhé roky. Moja matka nedávno zomrela a otec už pred dlhými rokmi. Matka previedla celý majetok na mňa a môjho brata, takže už nevlastní žiadny majetok. Musím dať bratovi žijúcemu na Slovensku splnomocnenie na dedičné konanie? Musíme nechať overiť naše podpisy? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?

(odpoveď odoslaná: 12.12.2022)

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že brata môžete, ale nemusíte splnomocniť na zastupovanie v dedičskom konaní. Môžete splnomocniť aj inú osobu, prípadne vyhľadať advokáta, aby Vás v konaní zastupoval.

Keďže žijete dlho v zahraničí, neviete čo bude predmetom dedičského konania. Odporúčam, ak by ste sa rozhodli na zastupovanie využiť brata na základe splnomocnenia, odporúčam toto splnomocnenie podpísať tak, aby z jeho textu vyplývalo, že žiadate o rozhodnutie podľa dedičských podielov a ďalej to, že brat nie je oprávnený za Vás sa dedičstva vzdať. Váš podpis na splnomocnení nemusí byť úradne overený. Jeden exemplár splnomocnenia si ponechajte.

 


Podotázka: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča? (Dedičské právo)

Dobrý deň, našli sme nejaké pozemky po našom zosnulom dedkovi. Sestra mojej nebohej mamy žiada od nás, troch súrodencov, plnú moc, aby sa mohlo začať dedičské konanie. Tvrdí, že to vraj môže prepadnúť štátu. Ja sa však môžem dostaviť na konanie. Nemusím jej teda dávať plnú moc, pokiaľ mám podozrenie, že chce všetko pre seba. Ide o princíp, ak by to bolo férovo rozdelené...

Odpoveď: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?

(odpoveď odoslaná: 21.07.2022)

Dobrý deň,
ak sa viete na konanie dostaviť, nie je dôvod, aby ste jej dali plnú moc. Návrh na prejednanie dodatočne objaveného majetku vie podať aj sama. Následne na konanie k notárovi sa dostavíte všetci spoločne, resp. ona ako zástupca ostatných a Vy. Ak by ste jej aj dávali plnú moc, odporúčam, aby priamo v plnej moci bolo uvedené ako má za Vás na pojednávaní konať. Tzn. napríklad prijať majetok a žiadať vyplatenie podielu. Plné moci, ktoré sú na internete alebo ktoré posielajú notári sú tak široko koncipované, že de facto by mohla za Vás aj odmietnuť dedičstvo a nič by ste nedostali.


Trápi vás "Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča? (Dedičské právo)

Dobrý deň, žijem v zahraničí a chcem dať mojmu bratovi plnú moc, aby ma zastupoval v dedičskom konaní (v podstate len chcem, aby prevzal dedičstvo) po našom otcovi. Musí byť toto splnomocnenie notársky overené? Prosím vás, kde je toto špecifikované v zákone? Rád by som tiež vedel, notárka od nás požaduje znalecký posudok na určenie hodnoty domu (polovica bola otcova). Musíme vybaviť toto ohodnotenie alebo sa ako dediči môžeme dohodnúť na cene? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?

(odpoveď odoslaná: 16.09.2021)

Dobrý deň,

správne usudzujete, môžete na zastupovanie v dedičskom konaní splnomocniť Vášho brata. Môžete sa bratom nechať zastúpiť na celé konanie alebo len na jeho časť, napr. ako píšete na prejednanie dedičstva, toto je ale potom potrebné v splnomocnení presne vymedziť. Podpisy na splnomocnení nemusia byť notársky overené, hoci notári to často vyžadujú. Stretávam sa s tým opakovane.

Vyžaduje sa, aby v splnomocnení bola presne definovaná osoba splnomocniteľa, t.j. Vás, ako toho kto splnomocnenie udeľuje a osoba splnomocnenca. Stačí uviesť Vaše mená, priezviská, dátum narodenia, adresu trvalého pobytu a štátne občianstvo. Ďalej treba uviesť rozsah, v ktorom sa plná moc udeľuje, tak ako som písal vyššie, teda buď na celé dedičské konanie alebo na konkrétny úkon. Rovnako je potrebné špecifikovať o aké dedičského konanie ide, t.j. uvedením spisovej značky, pod ktorou je konanie na súde a u notára vedené. Splnomocnenie osoby na zastupovanie aj v dedičskom konaní je upravené v § 89 a nasl. zák. č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok.

K Vašej druhej otázke uvádzam, že notár ako súdny komisár jednotlivo ocení veci, práva a iné majetkové hodnoty zaradené do súpisu majetku a dlhov poručiteľa. Pri prejednaní dedičstva oznámi dedičom cenu nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dedičstva, ktorú zistil ako trhovú cenu, pričom dedičia sa k cene môžu vyjadriť. Nemôžu však navrhnúť takú cenu, ktorá by nezodpovedala skutočnej hodnote nehnuteľnosti. Takto sa to bežne pri prejednaní dedičstva určuje. Žiadne zákonné ustanovenie nevyžaduje povinnosť určiť hodnotu majetku patriaceho do dedičstva prostredníctvom znaleckého dokazovania, ale notári to niekedy vyžadujú. Toto prichádza do úvahy iba v prípade, ak by sa dedičia nedokázali dohodnúť na hodnote nehnuteľnosti alebo by suma bola úplne mimo trhovej hodnoty. Ak by ste sa ako dedičia nevedeli dohodnúť, odporúčam Vám, aby ste spolu so svojimi súrodencami vybrali jedného znalca z odboru na odhad hodnoty nehnuteľnosti (to najmä z dôvodu, aby nedošlo medzi Vami ku konfliktu aj ohľadom výberu osoby znalca) a následne ho požiadali o vyhotovenie znaleckého posudku. Znalcom určenú hodnota nehnuteľnosti bude musieť byť akceptovaná zo strany všetkých účastníkov dedičského konania. Druhá možnosť je predložiť ceny z internetových stránok. 


Podotázka: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať na konkrétnú vec. Môj strýko, ktorý bol slobodný a bezdetný, zomrel. Vždy hovoril, že všetok svoj majetok chce dať len mne, vrátane životnej poistky, a tak aj urobil. Avšak, keďže zomrel vo veku 44 rokov, nestihol ostatný majetok prepiťať, ani nemal závet. Ešte žije moja babka, ktorá je strýkova matka. Nemá problém nechať mi jeho majetok, potrebuje len doložku dožitia na LV. Chcem sa opýtať, či ako jediná dedička, keď ma splnomocní na celé dedičské konanie, môže povedať, že všetok majetok bude prepísaný na mňa, alebo či potrebujem ešte nejaké iné špeciálne splnomocnenie. Chystám sa na prejednanie dedičstva, nakoľko som strýka pochoval a pripravil celý pohreb. Možno mi tam povedia niečo viac k tomu, ale chcel by som vedieť názor odborníka. Vopred veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?

(odpoveď odoslaná: 26.01.2020)

Dobrý deň, 
vzhľadom na okolnosť, že sa Vaša stará mama sa chce vzdať dedičstva, v dedičskom konaní sa môže vzdať dedičstva len v prospech iného dediča, teda nemôže sa vzdať dedičstva v prospech osoby, ktorá dedičom nie je.
Z otázky vyplýva, že Vy nie ste zákonným dedičom po poručiteľovi, len ste zabezpečovali a hradili pohreb; v zmysle ust. § 470 Obč. zákonníka budete mať nárok proti dedičovi následne uplatniť úhradu nákladov spojených s pohrebom v zmysle uznesenia o dedičstve.

Následne po skončení dedič. konania môže Vaša stará mama previesť majetok nadobudnutý v dedič. konaní na Vás a súčasne ako dedič bude povinná uhradiť Vám primerané náklady spojené s pohrebom podľa  dedičského uznesenia.

Na zastupovanie v dedičskom konaní budete potrebovať písomné splnomocnenie.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem na prejednanie dedičstva splnomocniť iného dediča?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.