POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môže bez môjho súhlasu predať byt, ktorý patrí aj mne?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Môže bez môjho súhlasu predať byt, ktorý patrí aj mne?

Dobrý deň, potrebujem poradiť. S manželom nežijeme v spoločnom byte už viac ako 10 mesiacov. S mojím synom bývame v starom byte, kým môj manžel býva v novom. Manžel mi neustále vyhrožuje, že náš spoločný starý byt dá do prenájmu alebo ho predá. Uvedomte sa, že som aj ja majiteľkou tohto bytu a stále tam bývam so svojím trojročným synom. Môže to spraviť bez môjho súhlasu? Ak by to aj spravil, aké dôsledky by to mohlo mať? Čo môžem urobiť v takejto situácii - volať políciu? Práve pripravujem návrh na rozvod. Veľmi pekne ďakujem za radu.

Odpoveď: Môže bez môjho súhlasu predať byt, ktorý patrí aj mne?

Dobrý deň,

pokiaľ byt patrí do Vášho spoločného majetku (BSM), podľa § 145 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí, že bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.

Predaj bytu bez Vášho súhlasu určite nie je bežnou vecou, a preto je potrebný Váš súhlas. Rovnako tomu bude aj pri prenájme nehnuteľnosti, nakoľko tiež nepôjde o bežnú vec.  

Ak by manžel predsa len učinil kroky vedúce k prenájmu, či predaju nehnuteľnosti (napr. uzavrel nájomnú zmluvu bez Vášho súhlasu), môžete na súde podať žalobu na určenie relatívnej neplatnosti právneho úkonu. 

Trápi vás "Môže bez môjho súhlasu predať byt, ktorý patrí aj mne?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže bez môjho súhlasu predať byt, ktorý patrí aj mne? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa ešte opýtala: Ak bol spoločný byt nadobudnutý manželom pred manželstvom a potom darovacou zmluvou prešla na mňa polovica (keďže od začiatku platím hypotéku a nájom), a v katastri som už zaregistrovaná ako majiteľka a aj na liste vlastníctva, patrí mi stále polovica bytu, je to správne? Môže to byť nejak napadnuté? Už sa totiž objavila takáto situácia. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Môže bez môjho súhlasu predať byt, ktorý patrí aj mne?

(odpoveď odoslaná: 04.09.2016)

Dobrý deň,

ak na Vás polovicu bytu previedol platnou darovacou zmluvou a Vaše vlastnícke právo bolo riadne zapísané aj v katastri, potom ste nadobudli vlastnícke právo (spoluvlastnícky podiel) v zmysle Občianskeho zákonníka. Napadnúť to môže jedine tak, že by sa domáhal vrátenia daru. Podľa § 630 OZ Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže bez môjho súhlasu predať byt, ktorý patrí aj mne?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.