Máte
otázku?

Zmena vlastníka bytu a zvýšenie nájomného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Zmena vlastníka bytu a zvýšenie nájomného

Dobrý večer, Poprosila by som o radu v nasledujúcej veci. Od marca 2022 som v podnájme. Pôvodná majiteľka bytu v novembri 2022 predala byt (upovedomila ma o tom len telefonicky). Nový majiteľ mi osobne prišiel oznámiť zvýšenie nájmu o 250 eur začiatkom decembra 2022. Nemôžem si to dovoliť a napriek snahám o vzájomnú dohodu, neustupuje zo svojich požiadaviek. Žiadnu zmluvu mi však do dnešného dňa, t.j 21. decembra 2022, nedoručil. Po telefonickom hovore sa dožaduje svojich peňazí alebo opustenia bytu. Som v deviatom mesiaci tehotenstva a z pochopiteľných dôvodov v tomto stave nie som schopná sa okamžite sťahovať, nakoľko môžem kedykoľvek porodiť. Moja otázka je, či mi zo zákona vyplýva nejaká výpovedná lehota na odsťahovanie alebo ma nový majiteľ môže vyhodiť zo dňa na deň? Ešte raz by som spomenula, že momentálne stará zmluva s prvou majiteľkou už nie je platná, zmenil sa majiteľ a nová zmluva zatiaľ neexistuje. Vopred Vám ďakujem za cennú radu v tejto neľahkej situácii. S pozdravom, Stephanie.

Odpoveď: Zmena vlastníka bytu a zvýšenie nájomného

Dobrý deň, na Vami poženú otázku uvádzame, že ak došlo o predaju bytu, na ktorý máte uzatvorenú nájomnú zmluvu, tu platí ust. § 680 ods. 2 Obč. zákonníka :

"Ak dôjde k zmene vlastníctva k prenajatej veci, vstupuje nadobúdateľ do právneho postavenia prenajímateľa a nájomca je oprávnený zbaviť sa svojich záväzkov voči prvšiemu vlastníkovi, len čo mu bola zmena oznámená alebo nadobúdateľom preukázaná."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že pôvodná zmluva s pôvodným vlastníkom bytu nie je neplatná a nový vlastník bytu preberá na seba práva a povinnosti z pôvodnej zmluvy o nájme.

K samotnej zmene zmluvy o nájme môže dôjsť len na základe dohody účastníkov zmluvy, pričom poukazujeme na ust. § Obč. zákonníka. Podstatná je v tomto smere aj pôvodná zmluva o nájme, ďalej to, či má dôjsť k zmene nájmu alebo len k zmene výšky platieb za služby spojené s užívaním bytu /voda, elektriny, plyn a pod./.

Z bytu Vás nový vlastník ako prenajímateľ vyhodiť nemôže, ani Vás nemôže vyhodiť na ulicu. Je samozrejmé, že nájomné a úhradu za služby spojené s užívaním bytu uhradzujte na bankový účet nového vlastníka bytu, ktorého je on majiteľom, čo nech Vám uvedie písomne.

Odporúčam v tomto smere kontaktovať advokáta.

Trápi vás "Zmena vlastníka bytu a zvýšenie nájomného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena vlastníka bytu a zvýšenie nájomného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.