Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Ako vyhodit z bytu cloveka bez najomnej zmluvy a TP


Online právna poradňa
Oblasť práva: Zahraničie

Otázka: Ako vyhodit z bytu cloveka bez najomnej zmluvy a TP

Dobrý deň, v mojom byte (som vlastníkom), žije moja mama so svojím manželom. Obaja tam majú trvalý pobyt. Nájomnú zmluvu nemáme, keďže som umožnila mame bývať na základe ústnej dohody. S manželom sa nezhodli a budú sa rozvádzať. Požiadala som ho, aby sa vysťahoval, pričom mu zruším trvalý pobyt. On sa vysťahovať odmieta. Mám ako vlastník bytu právo ho vysťahovať a ak áno, za akých podmienok? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Ako vyhodit z bytu cloveka bez najomnej zmluvy a TP

Dobrý deň,

v situácii, ktorú popisujete, ako vlastník bytu máte právo rozhodovať o tom, kto v ňom bude bývať. Manžel Vašej matky, aj keď má v byte trvalý pobyt, nemá žiadne vlastnícke práva na nehnuteľnosť. Ak nemáte medzi sebou nájomnú zmluvu alebo inú dohodu o užívaní bytu, jeho pobyt tam je de facto umožnený iba na základe Vášho súhlasu.

Na základe slovenského práva, ako vlastník môžete požiadať obec (mestský úrad) o zrušenie trvalého pobytu osoby, ktorá nemá žiadne užívacie právo na nehnuteľnosť. Toto sa riadi zákonom č. 253/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR. Ako prvý krok by bolo vhodné poslať mu písomnú výzvu na vypratanie nehnuteľnosti. Ak nevyhovie, môžete podať návrh na súd na vypratanie nehnuteľnosti, ak to chcete riešiť úplne správne. 

Nelegálne ale nie je ani to, že ho vysťahujete svojpomocne. Môžete mu vysťahovať veci pred dom a vymeniť zámok. Horšie ny to bolo ak by bola nehnuteľnosť mamina, vtedy by mu musela nájsť náhradné bývanie. Vo Vašom prípade to neplatí. 

Trápi vás "Ako vyhodit z bytu cloveka bez najomnej zmluvy a TP " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vyhodit z bytu cloveka bez najomnej zmluvy a TP " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.