Máte
otázku?

Výpoveď z nájmu uzavretá ústne


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Výpoveď z nájmu uzavretá ústne

Skúsim vám stručne opísať situáciu, v ktorej som sa ocitol. Žijem v byte s 4 izbami, ktorý prenajímame štyria nájomníci. Jeden z nájomcov má súhlas od vlastníka bytu, aby prenajímal izby ďalším osobám. Medzi tými podnájomníkmi som aj ja. Teraz sme vo fáze, kedy sa chcem odsťahovať, pretože pôvodný počet obyvateľov (štir) sa zvýšil na päť, a to bez našej vedomosti alebo súhlasu. Hlavný nájomca si priviedol ďalšiu osobu do svojej izby, a táto osoba ani neprispieva na nájomné alebo energie. Keď som sa chcel odsťahovať, nájomca mi tvrdil, že podľa zákona sa musím dodržať trojmesačnú výpovednú lehotu. Toto som si overil, avšak nikdy som nepodpísal žiadnu zmluvu o podnájme s nájomcom; iba som mu každý mesiac platil nájomné. Je možné sa odsťahovať, aj keď nepožadujem trojmesačnú výpovednú lehotu?

Odpoveď: Výpoveď z nájmu uzavretá ústne

Dobrý deň, ak nemáte uzatvorenú písomnú zmluvu o nájme, potom protistrana nepreukáže jej existenciu. Podľa zákona platí, že ak sa nájomná zmluva neuzavrela písomne, vyhotoví sa o jej obsahu zápisnica. Ak nemáte ani zápisnicu, potom protistrana by musela na súde dokazovať existenciu nájomnej zmluvy (podstatné náležitosti zmluvy, ktorých je hneď niekoľko). 

Vôbec sa netrápte výpovednou lehotou. Odsťahujte sa z bytu a keby náhodou od Vás chcel prenajímateľ náhradu alebo by Vám poslal nejaký list, napíšte nám, zoskenujte nám ho a my Vám s tým pomôžeme (aj zadarmo, nakoľko trovy právneho zastupovania vymôžeme od protistrany). Nenechajte sa zastrašiť niekym, kto porušil dohodu. Je rozdiel ak sú v byte 4 osoby alebo je ich tam 5, ak navyše táto piata osoba neplatí nič.

Trápi vás "Výpoveď z nájmu uzavretá ústne" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď z nájmu uzavretá ústne (Občianske právo)

Ďakujem pekne za odpoveď. Nie je to problém, ani keď som nájom hradil na účet. Jediná vec, ktorá tam je, je, že nájom som hradil pravidelne. S pozdravom.

Odpoveď: Výpoveď z nájmu uzavretá ústne

(odpoveď odoslaná: 15.02.2016)

Dobrý deň, to nie je problém, pretože úhrada sumy na účet nesupluje uzatvorenie zmluvy. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď z nájmu uzavretá ústne" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.