Máte
otázku?

Susedovi vadí keď periem


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Susedovi vadí keď periem

Dobrý deň, prosíme o radu, nevieme, na koho sa máme obrátiť. V našom bytovom dome nám domovník znepríjemňuje bývanie búchaním na stenu a sťažovaním sa na Mestský úrad kvôli častému praniu. Perieme zvyčajne dvakrát až trikrát do týždňa, a to počas dňa, nie v noci. Ten pán je dôchodca, bývame v mestských bytoch.

Odpoveď: Susedovi vadí keď periem

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

Susedské vzťahy sú často veľmi komplikované a nie je ich možné riešiť nejakým univerzálnym a jednoduchým spôsobom. Susedské spory upravuje najmä Občiansky zákonník, a to v ustanovení § 127, podľa ktorého:

 Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

Susedia sú povinní sa zdržať všetkého čím by nad mieru, ktorá je primeraná miestnym pomerom zasahovali do pokojného výkonu vlastníckeho práva, teda obťažovali ich. Poškodená osoba, v tomto prípade vychádzajme z toho, že je ňou dotyčný sused, má právo sa brániť a domáhať sa, aby nebol obťažovaný prenikaním imisií, zo strany iných susedov. Má právo obrátiť sa na obec, a to podľa § 5 Občianskeho zákonníka:

Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na obci. Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde.

Rovnako má právo podať na Vás žalobu, avšak v tej by musel preukázať, že mu do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahujete a najmä by musel preukázať, že ide o zásahy nad mieru primeranú miestnym pomerom. Miera primeraná miestnym pomerom je v podstate miera, resp. správanie a konanie ľudí, ktoré je v danom mieste a čase typické a nie je v rozpore so zákonom.

Podľa môjho názoru, pranie nemožno v tomto prípade považovať za nezákonné a rovnako ide o typickú činnosť a ľudskú potrebu. Ak by sme Vašu situáciu priviedli k absurdnému výkladu, tak by sa mohol a musel sťažovať každý jeden sused, ktorému by prekážal zvuk práčky. V tomto prípade nemožno podľa môjho právneho názoru hovoriť o prekročení miery primeranej miestnym pomerom ani o porušení zákona.

Iná situácia by bola, ak by ste sa snažili susedovi robiť naschvál, prípadne ak by ste prali po 22:00 a pred 6:00 hod.. Vtedy by bolo možné takého konanie posudzovať aj ako priestupok. Podľa § 47 ods. 1 písm. b) zákona o priestupkoch: Priestupku sa dopustí ten, kto poruší nočný kľud.

Podľa § 49 ods. 1 písm. d) zákona o priestupkoch: Priestupku sa dopustí ten, kto úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním.

Zo skutočností, ktoré uvádzate je však zrejmé, že ani jedna z týchto skutkových podstát sa na Vás nevzťahuje. Na druhej strane priestupku podľa ustanovenia § 49 ods. 1 písm. d) zákona o priestupkoch sa môže dopustiť práve sused. Neustále búchanie na stenu v prípade, ak začnete v priebehu dňa prať, by bolo možné posúdiť ako úmyselné konanie a schválnosť, ktorou sa narušuje vzájomné občianske spolunažívanie. V prípade preukázania viny susedovi, by mohol byť postihnutý pokutou až do výšky 99 eur. Vyplýva to z ustanovenia § 49 ods. 2 zákona o priestupkoch:

Za priestupok podľa odseku 1 písm. a) možno uložiť pokutu do 33 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. b) až d) a písm. g) pokutu do 99 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. e) pokutu do 200 eur a za priestupok podľa odseku 1 písm. f) pokutu do 331 eur.

Problematické však môže byť dokazovanie, pretože je ťažko predstaviteľné, že by ste dokázali vystihnúť situáciu a privolať políciu práve v čase, kedy sused búcha na dvere. Ako dôkazný prostriedok by však mohli slúžiť aj výpovede svedkov.

Práva suseda, ktorý je obťažovaný neoprávneným konaním iného suseda, ktoré som opísal vyššie, sa vzťahujú aj na Vás. Aj Vy sa môžete obrátiť na obec so žiadosťou o vyriešenie tejto situácie zmierom. Rovnako môžete podať podnet na priestupok, pre podozrenie zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu.

V neposlednom rade môžete na suseda podať žalobu, no museli by ste rovnako ako on preukázať skutočnosti, ktoré som popisoval vyššie. Ak by sa Vám to podarilo preukázať, súd by Vám mohol vyhovieť a uložiť mu zákaz pokračovania v takomto konaní. 

Ako som však uviedol, búchanie na stenu je však konanie, ktoré sa veľmi ťažko preukazuje a s tým sa znižuje aj šanca na efektívne riešenie situácie.

Trápi vás "Susedovi vadí keď periem" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Susedovi vadí keď periem" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.