Máte
otázku?

suseda si "privlastnila" 1 m z mojho pozemku, ako postupovat?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: suseda si "privlastnila" 1 m z mojho pozemku, ako postupovat?

Dobrý deň, rada by som požiadala o radu. Pred šiestimi rokmi sme si kúpili dom, pričom sme na základe geometrického plánu zistili, že suseda si "privlastnila" 1 meter po celej dĺžke nášho pozemku. Postavila si na ňom garáž s rozmermi 1 meter, ktorú oprela o náš dom, pričom zvyšok využíva ako záhradu, na ktorom už nestojí žiadna stavba. Rada by som sa spýtala, ako postupovať, ak chcem tento meter z celkovej dĺžky pozemku "vrátiť" a oplotiť si ho. Podotýkam, že o predaj nemám záujem. Bude musieť suseda zburávať garáž alebo jej časť? Ako by sme mali postupovať v tejto záležitosti? Ďakujem pekne za informácie.

Odpoveď: suseda si "privlastnila" 1 m z mojho pozemku, ako postupovat?

Dobrý deň, vo Vašej veci máte tri možnosti.

Prvou je dohoda s vlastníčkou susedného pozemku o tom, že Vám vydá neprávom držanú časť pozemku. Samozrejme, ak na tej časti pozemku stojí nejaká stavba, bude ju musieť zbúrať alebo nejakým spôsobom posunúť (podľa toho o akú stavbu ide). Odporúčam Vám pokúsiť sa so susedou rozumne dohodnúť na vyriešení tejto situácie (ukážte jej geometrický plán, ak Vám nebude veriť nech si dá vyhotoviť aj sama ďalší plán). Dohoda by bola pre všetkých zúčastnených najrýchlejším a najlacnejším riešením.

Druhou možnosťou vo Vašom prípade je domáhať sa ochrany na obci v zmysle ustanovenia § 5 Občianskeho zákonníka. V tomto prípade evidentne došlo k zásahu do pokojného stavu (suseda užíva Váš pozemok neoprávnene), a preto sa môžete domáhať ochrany na obci. Obec jej uloží povinnosť obnovenia pôvodného stavu (tzn. posunutie plota späť na jeho pôvodné miesto). V tomto smere môže byť komplikáciou to, že suseda bude tvrdiť, že stav, ktorý existuje teraz je pôvodný (t.j. že plot mala vždy tam a doteraz to nikomu nevadilo).

Treťou možnosťou, časovo a finančne najnáročnejšou je domáhať sa ochrany svojho práva na súde. Môžete na súd podať tzv. reivindikačnú žalobu (žalobu o vydanie veci). Vlastník veci (vo Vašom prípade pozemku) sa na súde domáha vydania neoprávnene držanej veci (t.j. 1 m z Vášho pozemku). Súdne spory o vydanie zadržiavanej veci však patria k tým najzdĺhavejším z dôvodu, že je potrebné vykonať zložité dokazovanie (znaleckým dokazovaním).

Trápi vás "suseda si "privlastnila" 1 m z mojho pozemku, ako postupovat?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "suseda si "privlastnila" 1 m z mojho pozemku, ako postupovat?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.