Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Spolumajiteľ sa nestará o spoločné priestory, čo s tým?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Spolumajiteľ sa nestará o spoločné priestory, čo s tým?

Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o radu. Vlastníme dom, záhradu a dvor v spoluvlastníctve (50:50), avšak starám sa o všetko len ja. Spoluvlastník za tie roky nepriložil ruku k dielu a vôbec sa o nič nezaujíma. Starám sa o údržbu, čistotu okolo domu, záhradu a dvor (vrátane kosenia). Existuje možnosť, aby som získala jeho podiel (dvor, záhradu) do osobného vlastníctva? Existuje nejaký zákon, ktorý by umožňoval súdu rozhodnúť o prevode nezastavanej plochy na mňa, keďže sa o svoj podiel nestará? Ďakujem vopred.

Odpoveď: Spolumajiteľ sa nestará o spoločné priestory, čo s tým?

Dobrý deň,

rozumiem Vašej situácii a potrebe získať výlučné vlastníctvo podielu od spoluvlastníka, ktorý sa o nehnuteľnosť nestará. Podľa Občianskeho zákonníka na Slovensku sa podielové spoluvlastníctvo riadi určitými pravidlami. Rád by som Vás upozornil, že neexistuje priamo zákon, ktorý by stanovoval automatický bezodplatný prevod spoluvlastníckeho podielu na Vás z dôvodu nezáujmu druhého spoluvlastníka.

Avšak, máte možnosť podať návrh na súd na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva podľa § 142 Občianskeho zákonníka. Súd pri tomto konaní prihliadne na účelné využitie veci a tiež môže prikázať vec jednému zo spoluvlastníkov za primeranú náhradu, ak nie je rozdelenie veci dobre možné. Teda bola by možnosť, aby súd prerokoval a prípadne prikázal podiel Vám, ak by sa zistilo, že druhý spoluvlastník sa naozaj o nehnuteľnosť nestará a Vy to však preukážete dostatočnými dôkazmi.

Odporúčam kontaktovať právnika, ktorý by Vám pomohol spísať návrh na súd a zozbierať potrebné dôkazy na preukázanie skutočného stavu.

Trápi vás "Spolumajiteľ sa nestará o spoločné priestory, čo s tým?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spolumajiteľ sa nestará o spoločné priestory, čo s tým?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.