Máte
otázku?

Dôchodok - nemám peniaze na právnika


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Bratislava

Otázka: Dôchodok - nemám peniaze na právnika

Moju žiadosť o prehodnotenie dôchodku mi odmietli a odporučili ma na súd. ako dôchodca si to nemôžem dovoliť, preto vyhľadávam bezplatné právne poradenstvo. Dôvody mojej nespokojnosti sú nasledujúce: utrpel som úraz pri odslúžení základnej vojenskej služby. Vojenská správa sa vyjadrila, že už nebol som vojakom v aktívnej službe a preto oni s tým nemajú nič spoločné. Sociálna poisťovňa tvrdí, že môj dôchodok je v poriadku. Ale ja oponujem, že som trvale postihnutý. Ako mladý človek som vtedy dôchodok odmietol a po skončení práceneschopnosti som nastúpil do práce s nádejou, že sa môj zdravotný stav zlepší. To sa však nestalo. Práca bola nevyhovujúca, tak som si našiel inú prácu v inom podniku, ktorá bola ľahšia, ale menej platená. Môj zdravotný stav pretrváva dodnes. Požadujem, aby to bolo zohľadnené aj v mojom dôchodku. Nepoberal som ani čiastočný dôchodok, ani mi nebola vyplácaná žiadna náhrada až do plnej mzdy. V konečnom dôsledku som nemal žiadne výhody z tohoto úrazu, ktorý som nezavinil. Tento problém ma trápi až dodnes. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Dôchodok - nemám peniaze na právnika

Dobrý deň, bez toho, aby sme videli spisy nedokážeme zistiť, či by bola žaloba úspešná.

Na preskúmanie rozhodnutia sociálnej poisťovne súdom je nutné byť zastúpený osobou s právnickým vzdelaním.

Ak nemáte peniaze na právnika, môžete sa obrátiť na Centrum právnej pomoci, oni poskytujú právnu pomoc zadarmo. Musíte na to spĺňať príjmové pomery, inak Vám právnu pomoc neposkytnú.

Musíte byť v materiálnej núdzi.

Materiálnou núdzou možno chápať stav, keď je fyzická osoba poberateľom dávky a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi alebo stav, keď príjem fyzickej osoby nedosahuje 1,6 násobok životného minima a zároveň si táto fyzická osoba nemôže zabezpečiť využívanie právnych služieb svojím majetkom, teda jeho predajom, príp. prenájmom.

Trápi vás "Dôchodok - nemám peniaze na právnika" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dôchodok - nemám peniaze na právnika (Správne právo)

Dobrý deň, ako dlho sa čaká na prvý dôchodok? Je to 60 pracovných dní, alebo kalendárnych?

Odpoveď: Dôchodok - nemám peniaze na právnika

(odpoveď odoslaná: 27.05.2023)

Dobrý deň, v zmysle ust. § 210 Zákona o sociálnom poistení ide o kalendárne dní. Skúste kontaktovať zamestnanca SP, s ktorým ste spisovali žiadosť o priznanie starobného dôchodku s tým, aby zistil v akom stave sa nachádza vybavenie Vašej žiadosti. Ak ste predložili všetky potrebné doklady pre priznanie dôchodku, potom by nemal byť problém s rozhodnutím po jeho priznaní.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dôchodok - nemám peniaze na právnika (Správne právo)

Dobrý deň, Chcela by som sa informovať, či mala Sociálna poisťovňa právo na poskytnutie informácií o vymeriavacích základoch detí pri vyplácaní rodičovského príspevku rodičom-dôchodcom. Kvôli uvedenému dôvodu je celá rodina v konflikte, keďže citlivé údaje sú náhle k dispozícii rodičom a aj ostatným členom rodiny. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako zabrániť úniku takýchto informácií? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, G. G.

Odpoveď: Dôchodok - nemám peniaze na právnika

(odpoveď odoslaná: 24.05.2023)

Dobrý deň, zákon je postavený tak ako uvádzate v otázke. Vaši rodičia zrejme obdržali rodičovský príspevok a preto informáciu o  vymeriavacom základe detí nemali sprístupniť nikomu, lebo táto informácia bola poskytnutá len rodičom a nie aj iným členom rodiny.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dôchodok - nemám peniaze na právnika" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.