POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nemožnosť splácať dlhy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trnava

Otázka: Nemožnosť splácať dlhy

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Mám dlh voči nebankovej spoločnosti. Tento dlh postúpili vymáhacej agentúre, s ktorou som sa dohodla na mesačných splátkach 50 €, ktoré pravidelne platím. Pôvodne išlo o dlh vo výške 7800 €, avšak dnes, po štyroch mesiacoch, mi volali s tým, že dlh narástol na 9000 €. Prvý mesiac som zaplatila 200 € a následne som štyri mesiace platila tých 50 €. Túto sumu žiadajú do desiatich dní, inak hrozia voči mne súdnu žalobou za nezaplatenie dlhu. Neviem, čo robiť. Môj manžel s nami nežije, rozvod je vo vybavovaní. Mám dve neplnoleté deti, pôžičku vo výške 69 €, náklady na bývanie 170 € a ďalšie výdavky ako strava, škôlka, cestovné. Moja mesačná mzda je 450 € a neviem, ako sa z tejto finančnej situácie dostať. Z môjho platu neviem pokryť všetky výdavky, ale mám záujem dlh splatiť. Nachádzam sa však v situácii, kedy nemožno vyplácať 200 € mesačne.

Odpoveď: Nemožnosť splácať dlhy

Dobrý deň. V prvom rade je potrebné uviesť, že dlh, ktorý máte voči nebankovej spoločnosti nemusí byť skutočne tak vysoký, ako Vám veriteľ deklaruje. Prax nebankových spoločností je často taká, že svojim dlžníkom účtujú aj také poplatky, úroky či iné sankcie, na ktoré nemajú nárok. Preto ak by aj veriteľ pristúpil k tomu, že na Vás podá žalobu, ešte to neznamená, že bude v celom rozsahu úspešný. Z uvedeného dôvodu Vám odporúčam, aby ste  vyhľadali odbornú právnu pomoc, ktorá Vám môže prekontrolovať zmluvnú a inú dokumentáciu, na základe ktorej vznikol Váš dlh. Druhou alternatívou je pre Vás tzv. osobný bankrot, t.j. konkurz s následným oddĺžením.

Trápi vás "Nemožnosť splácať dlhy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nemožnosť splácať dlhy (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal niekoľkých otázok. Môj brat je umiestnený v sociálnom domove kvôli psychickým problémom. V banke má nejaké dlhy, ktoré vznikli kvôli úveru. Momentálne dostáva sociálnu podporu a bude sa riešiť invalidný dôchodok. Samozrejme, nebude možné splácať jeho úver, keďže z podpory a dôchodku sa platí za sociálne zariadenie a my doplácame z vlastných prostriedkov. Moje otázky sú nasledovné: Môže banka/úrady/súdy žiadať od chorého človeka v sociálnom domove splatenie dlhov, ak tento človek nepracuje a už ani nebude? Je potrebné ho zbaviť svojprávnosti? Ak by bol zbavený svojprávnosti, zodpovedná osoba je zodpovedná aj za splatenie dlhov? Mohla by banka a súdy siahnuť na majetok zástupcu? Ďakujem, Ľubomír.

Odpoveď: Nemožnosť splácať dlhy

(odpoveď odoslaná: 21.10.2021)

Dobrý deň, čiastočne uvádzate dôvody umiestnenia v soc. zariadení, pričom pre brata vybavujete invalidný dôchodok. Ostatné platby spojené s umiestnením v soc. zariadení hradíte aj Vy ako súrodenec.

Pokiaľ bratovi boli poskytnuté pôžičky v banke, zrejme banka vôbec nezisťovala jeho zárobkové pomery a preto je skôr možné, že zmluva o spotreb. úvere by bola v prípade súdneho konania vyhlásená za neplatnú. Obmedzenie spôsobilosti na právne úkony z hľadiska povinnosti úhrady dlhov, resp. ich odpustenia zo strany bánk nie je riešením a obmedzenie nemá vplyv na povinnosť úhrady dlhov. Ak by bol brat obmedzený v spôsobilosti na právne úkony  a ustanovený opatrovník bratovi, na opatrovníka neprechádzajú dlhy Vášho brata a ten nie je povinný dlhy brata uhradiť a banka nemôže siahnuť na majetok opatrovníka. Ak by došlo k súdnemu konaniu a následne k exek. konaniu, predmetom exekúcie môže byť len majetok resp. príjem brata /existuje nepostihnuteľná suma v exek. konaní , ktorá je v súčasnosti 218,06 €/.

Banke Vy ako ani brat nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach, dohodu o zrážkach a podobne.  Nepoznáme obsah zmlúv, sumu pôžičky, uhradené splátky, preto sa k veci v tejto časti otázky nevieme vyjadriť. Odporúčame, aby brat Vám dal všetky doklady k veci, ako aj podpísal splnomocnenie, aby ste vo veci mohli konať v jeho mene.

Nepodpisujte bez konzultácie s advokátom, ako sme už vyššie uviedli, žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nemožnosť splácať dlhy (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som splatiť dlh priateľa.

Odpoveď: Nemožnosť splácať dlhy

(odpoveď odoslaná: 13.06.2019)

Dobrý deň, 

V zmysle ustanovenia § 531 občianskeho zákonníka môžete s dlžníkom uzavrieť písomnú zmluvu o prevzatí dlhu. Aby bola zmluva účinná je nevyhnutné, aby s ňou vyjadril súhlas aj veriteľ. V takomto prípade vstúpite do existujúceho záväzkovoprávneho vzťahu namiesto pôvodného dlžníka. Zabezpečovacie prostriedky dlhu (ako napr. ručenie) poskytnuté tretími osobami trvajú len vtedy, ak tieto osoby súhlasia so zmenou v osobe dlžníka.

Okrem vyššie uvedeného máte možnosť v zmysle ustanovenia § 533 občianskeho zákonníka uzavrieť s veriteľom písomnú zmluvu o pristúpení k záväzku. Na rozdiel od vyššie uvedeného však na to, aby bola zmluva účinná nie je potrebné, aby s ňou vyjadril súhlas dlžník. V takomto prípade vstúpite do existujúceho záväzkovo-právneho vzťahu popri pôvodnom dlžníkovi. Obaja budete zaviazaní na splnenie dlhu spoločne a nerozdielne.

Ak by ste v budúcnosti chceli niekedy od priateľa požadovať náhradu toho, čo ste uhradili, tak si určite s ním spíšte dohodu. Dohoda môže byť len o tom, že či a kedy vám vráti peniaze, ktoré ste použili na úhradu jeho dlhu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nemožnosť splácať dlhy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.