POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Platnosť zmluvy a finančné plnenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Platnosť zmluvy a finančné plnenie

Dobrý deň, objednali sme si zájazd, ktorý sme aj celý zaplatili. Cestovná kancelária nám zaslala našou e-mailovou adresou zmluvu o obstaraní zájazdu a vrátane všeobecných podmienok, avšak doteraz sme neboli vyzvaní, upozornení, resp. určení k tomu, aby sme túto zmluvu tiež podpísali. Teda, k jednostrannému podpisu zmluvy a všeobecných podmienok došlo len z ich strany, o ktorých v princípe ani nevieme, respektíve, my sme nič nepodpisovali. Cestovná kancelária nám oznámila, že prepravca zmenil odletové časy, ktoré sa nelíšia tými, za ktoré sme zaplatili a sú zjavne v našu nevýhodu. Máme pocit, že k uzavretiu žiadnej zmluvy nedošlo a my sme síce plnili - zaplatili zájazd, ale stalo sa tak v omyle. Poprosím o radu, aké máme v tom prípade možnosti. Môžeme si na niečo nárokovať? Vopred naša srdečná vďaka za vašu radu.

Odpoveď: Platnosť zmluvy a finančné plnenie

Dobrý deň, čo sa týka návrhu na uzatvorenie zmluvy o obstaraní zájazdu. Je potrebné v zaslanej zmluve pozrieť, či je tam uvedená nejaká lehota na prijatie návrhu zmluvy. Zmluva totiž vzniká až prijatím návrhu zmluvy (tzn. jej podpisom). Ak je v zmluve uvedené, že návrh musí byť prijatý do x dní a Vy ste tento návrh neakceptovali (nepodpísali) v tejto lehote, návrh zmluvy zaniká. Ak v zmluve nie je uvedená žiadna lehota, tak tento návrh zmluvy môžete až do jeho akceptácie (podpisu) odmietnuť. Ak tam nie je uvedená žiadna lehota, odporúčam Vám písomne odmietnuť návrh zmluvy. Odmietnutie návrhu pošlite CK poštou doporučene s  doručenkou (budete mať dôkaz o doručení). V rámci odmietnutia alebo v ďalšom liste ich následne vyzvite na vydanie bezdôvodného obohatenia. Medzi Vami a CK nedošlo k uzatvoreniu žiadnej zmluvy (k uzatvoreniu zmluvy o obstaraní zájazdu je v zmysle § 741b OZ potrebná písomná forma alebo iná vhodná forma). Ak ste teda CK už plnili, plnili ste bez akéhokoľvek právneho dôvodu a tým pádom sa oni na Váš úkor bezdôvodne obohatili.

Trápi vás "Platnosť zmluvy a finančné plnenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Platnosť zmluvy a finančné plnenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.