Máte
otázku?

Možno odstúpiť od zmluvy o kúpe vozidla pre stočené kilometre?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Možno odstúpiť od zmluvy o kúpe vozidla pre stočené kilometre?

Dobrý deň, v auguste 2015 sme kúpili ojazdené auto od jednej anonymnej spoločnosti. Prednedávnom ma v servise informovali, že kilometre bohužiaľ nekorešpondujú s aktuálnym stavom. Prosím, poraďte - je možné odstúpiť od zmluvy alebo sa domáhať náhrady škody? Ďakujem.

Odpoveď: Možno odstúpiť od zmluvy o kúpe vozidla pre stočené kilometre?

Dobrý deň, podľa § 596 a 597 Občianskeho zákonníka, ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť. Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť. Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým. Nepravdivý údaj o stočených kilometroch je pre kupujúceho zásadnou informáciou o technickom stave vozidla a očakávanou dobou funkčnosti resp. jeho životnosti, čoho odrazom je dohoda o výške kúpnej ceny. Stočené kilometre sú jednoznačne vadou vozidla, za ktorú predávajúci zodpovedá a to bez ohľadu na to, či o tejto skutočnosti sám vedel. Na základe uvedeného máte právo požadovať zľavu z kúpnej ceny vozidla ale tiež aj od kúpnej zmluvy odstúpiť. Dovolím si Vás upozorniť, že predaj vozidla s pretáčaným stavom tachometru, môže byť kvalifikovaný aj ako trestný čin Podvodu podľa § 221 Trestného zákona.

Trápi vás "Možno odstúpiť od zmluvy o kúpe vozidla pre stočené kilometre?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno odstúpiť od zmluvy o kúpe vozidla pre stočené kilometre? (Občianske právo)

Dobrý deň, je možné odstúpiť od zmluvy kvôli stočeným kilometrom na automobile? Predstavuje to zo strany predávajúceho trestný čin alebo priestupok? Vyžaduje odstúpenie od zmluvy písomnú formu? Ďakujem.

Odpoveď: Možno odstúpiť od zmluvy o kúpe vozidla pre stočené kilometre?

(odpoveď odoslaná: 04.06.2023)

Dobrý deň,
občiansky zákonník umožňuje kupujúcemu odstúpiť od zmluvy v určitých prípadoch. Jedným z týchto prípadov je situácia, ak vec nemá vlastnosti vymienené kupujúcim. Za takýto prípad by sa podľa môjho názoru dali považovať aj práve stočené kilometre na vozidle, dôležitý však môže byť aj rozsah stočenia kilometrov. Podľa ust. § 597 ods. 2 Občianskeho zákonníka:

(2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.   Odstúpenie od zmluvy zašlite predávajúcemu písomne, kde uvediete aj dôvod odstúpenia. Súčasne ho vyzvite na vrátenie zaplatenej kúpnej ceny, nakoľko odstúpením od zmluvy zmluva zaniká, a strany sú si povinné navzájom vrátiť poskytnuté plnenia.    Čo sa týka trestnej respektíve, priestupkovej zodpovednosti. Tu by eventuálne mohla prichádzať do úvahy  zodpovednosť za trestný čin podvodu, avšak záleží aká veľká bola spôsobená škoda. Ak to bolo viac ako 266 eur a 1 cent, tak by sa mohlo jednať o trestný čin podvodu, v prípade, ak menej, tak by mohlo ísť o priestupok.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Možno odstúpiť od zmluvy o kúpe vozidla pre stočené kilometre? (Občianske právo)

Dobrý podvečer, chcel by som sa opýtať, ako mám postupovať, keď som pred mesiacom a pol kúpil motorové vozidlo od súkromnej osoby a teraz som zistil pri kontrole STK, že kilometre sú nesprávne a predávajúci odmieta komunikovať? Disponujem aj kúpnou zmluvou a vozidlo sa podarilo úspešne odhlásiť od predajcu a prihlásiť na môj účet. Za odpoveď vopred ďakujem. F.

Odpoveď: Možno odstúpiť od zmluvy o kúpe vozidla pre stočené kilometre?

(odpoveď odoslaná: 25.10.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 596 Obč. zákonníka platí :

"Ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť."

Zrejme v samotnej kúpnej zmluve Vás predávajúci  neuviedol pravud o stave km na MV, keďže skutočný stav ste zistili Vy. ZA tohto právneho stavu v súlade s ust. § 597 Obč. zákonníka máte nárok na zľavu z kúpnej ceny a to v rozsahu rozdielu medzi cenou MV medzi skutočným stavom a stavom uvedeným v kúpnej zmluve (stočení kilometre) :

"(1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.
(2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým."


Predmetnú vadu musíte u redávajúceho uplatniť písomne a navrhnúť aj prípadnú zľavu z kúpnej ceny. Ak na výzvu reagovať nebude, budete musieť svoj nárok na zľavu z kúpnej ceny upaltniť cestou súdu, najlepošie s pripojením znal. posudku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno odstúpiť od zmluvy o kúpe vozidla pre stočené kilometre?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.