Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Môl nárok na zariadenie bytu1/4 dediča po 13rokoch


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Môl nárok na zariadenie bytu1/4 dediča po 13rokoch

Dobrý deň, mám otázku, má 1/4 vlastník nehnuteľnosti po uplynutí 13 rokov nárok na zariadenie, ktoré sa v byte nachádza? Môj otec sa v riadnom dedičskom konaní pred 13 rokmi stal 3/4 vlastníkom. Otec nedávno umrel. Ja ako dcéra zosnulého som sa stala 3/4 vlastníčkou. 1/4 vlastníčke som umožnila vstup do bytu na jej požiadanie. Z bytu si vzala veci, o ktoré mala záujem. Opakovane odo mňa žiada prístup do bytu i do pivnice s odôvodnením, že jej niektoré veci unikli. Má na to nárok? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môl nárok na zariadenie bytu1/4 dediča po 13rokoch

Dobrý deň,

Váš problém sa týka podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti a práv k hnuteľným veciam v byte. Ako podieloví spoluvlastníci máte podľa § 137 Občianskeho zákonníka právo na podieľanie sa na užívaní spoločnej veci, teda nehnuteľnosti. 1/4 vlastník má právo vstupovať do bytu za účelom užívania spoločnej veci, avšak toto právo nie je neobmedzené a musí rešpektovať práva ostatných spoluvlastníkov.

Čo sa týka hnuteľných vecí v byte, a ak sa nejedná o veci, ktoré patrili výlučne vášmu otcovi, je potrebné preskúmať, či dané veci boli súčasťou dedičského konania po jeho úmrtí. Ak hnuteľné veci patria do podielového spoluvlastníctva všetkých dedičov, 1/4 vlastník na nich môže mať právo, avšak žiadať opakovaný prístup do bytu by mal za dôvodom hodným zvláštneho zreteľa.

Odporúčam vám situáciu konzultovať s advokátom, aby ste mohli presne určiť, aké práva a povinnosti sa vzťahujú na dané vlastníctvo v zmysle aktuálnej právnej úpravy.

Trápi vás "Môl nárok na zariadenie bytu1/4 dediča po 13rokoch" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môl nárok na zariadenie bytu1/4 dediča po 13rokoch" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.