Máte
otázku?

Kaucia za nájom byt zaplatená inej osobe


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Kaucia za nájom byt zaplatená inej osobe

Dobrý deň, v júni 2014. roku sme sa nasťahovali do troizbového bytu, ako náhrada. Okrem nás dvoch, v byte býval ďalší pár. V septembri sme s majiteľkou podpísali zmluvu na jeden rok, nájomné bolo stanovené na 307 e. Vtedy sme dali aj zálohu 300 e, nie však priamo ale osobe, ktorú sme nahradili v izbe, doklad o zaplatení máme. Inak majiteľku sme videli raz, pri podpise zmluvy, inak s námi komunikoval jej manžel. Vo vedľajšej izbe sa za rok a pol vystriedalo šesť osôb, v zmluve sme boli uvedení štyria, a ako kontaktná osoba môj priateľ. Majiteľ nemal prehľad o striedaní sa osôb vo vedľajšej izbe a keď sme o tom povedali, zmluvu, teda mená nemenil, zostali pôvodné aj keď nie všetci tam zostali bývať. Zmluva vypršala v septembri 2015 a od vtedy do teraz ju majiteľ nepredĺžil, proste bývali sme tam akoby načierno aj keď sme pravidelne platili nájom. Koncom decembra minulého roku sa z vedľajšej izby vystahovali nájomníci, majiteľkin manžel vtedy volal, že ide zháňať náhradu. Keďže sa mu nedarilo zohnať nikoho, nakázal priateľovi, že on musí hľadať náhradu a platiť inzerát na internete. Koncom januára majiteľkin manžel napísal sms, že sa máme do pár dní vysťahovať, lebo on ide prenajať celý byt. Tak sme sa k 2. 2. 2016 vysťahovali. Medzitým tam robil obhliadky, aj v našej izbe, avšak nikto ten byt nezobral. Akonáhle sme našli byt a zistili kedy sa vysťahujeme, denne sme volali majiteľkinmu manželovi, ktorý nedvíhal telefón, ani na sms nereagova. Predtým v sms sľúbil, že nám vyplatí kauciu a zvyšok nájomného, za február sme vyplatili v januári, teda zvyšných 12 dní, čo tvorí čiastku 118,80 e. Nakoľko prestal s nami komunikovať, zavolali sme majiteľke, že sme odsťahovaní, nech prídu skontrolovať byt a vrátiť peniaze. Majiteľkin muž 02. 02. 2016 napokon do bytu prišiel avšak namiesto aby nám dal zaplatených 418,80 e, požadoval od nás 660e, lebo vraj toľko peňazí stratil kvôli nám nakoľko tá jedna izba je prázdna!!!! Je arogantný, nekorektný a neférový. Izbu sme samozrejme nepoužívali, navyše celý december som bola preč a on povedal, že mu došiel nedoplatok za plyn za december, v ktorom teda bývala jedna osoba, ktorá si uvarila maximálne desať čajov v decembri. Vyhrážal sa, obviňoval nás, ak keď uznal, že vždy sme platili nájomné včas, udržiavali poriadok a bol s námi spokojný. On tvrdí že podľa zmluvy (ktorá je neplatná od septembra 2015 r) môj partner musí zaplatiť 660 e. Keď sme povedali, že mu nedáme kľúče od bytu, tak zavolal na nás políciu, aj keď sme kľúče chceli vrátiť akonáhle nám vráti naše peniaze. Pokojne sme na policajtov počkali, a tí zase vynadali majiteľkinmu manželovi, že im volal, vyrušoval lebo nám dobrovoľne dal kľúče, nemusíme mu vrátiť (aj keď sme ich vrátili) pretože nám on nechce dať peniaze a že máme problém riešiť na iných úradoch. Poraďte čo robiť a ako konať? Proste nechceme prísť o tie peniaze. ĎAKUJEME!

Odpoveď: Kaucia za nájom byt zaplatená inej osobe

Dobrý deň, ak ste kauciu zaplatili inej osobe, potom táto osoba sa bezdôvodne obohatila. Ak by ste tvrdili, že ste peniaze dali prenajímateľovi a ukázali by ste doklad od inej osoby, prenajímateľ by to mohol poprieť a na súde by ste nespeli. 

Táto tretia osoba Vám musí peniaze vrátiť, ak by to prenajímateľ popieral. 

Čo sa týka zostatku za január, ktorý Vám má vyplatiť, tak tu je potrebné preukázať, že kedy došlo k skončeniu nájmu. Vy ste v podstate mali ukončený nájom uplynutím doby a za obdobie, za ktoré ste mu platili (ak máte doklad o úhrade) by ste tiež mohli peniaze požadovať späť. 

Trápi vás "Kaucia za nájom byt zaplatená inej osobe" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kaucia za nájom byt zaplatená inej osobe" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.