Máte
otázku?

Je nárok na ušlý zisk z ukončenej mandátnej zmluvy?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Žilina

Otázka: Je nárok na ušlý zisk z ukončenej mandátnej zmluvy?

Bol som vo vzťahu živnostníka a vodiča pre určitú spoločnosť s ručením obmedzeným. Mali sme uzavretú zmluvu. Šéf si mylne domnieval - a stále to robí, a čo je horšie, tak sa aj správa - že som jeho zamestnanec. Bola s nami dohodnutá platba 6 eur na hodinu. Dňa 19. apríla 2017 som odmietol prevziať náklad od zákazníka, pretože som už jeden náklad mal a bol by som preťažený. Ten večer mi cez SMS dal vedieť, že naša spolupráca končí a už mi neponúkol viac práce. Zadržiaval moje veci z auta, čo som riešil na polícii, kde sa to vyriešilo telefonickým hovorom. V našej zmluve je napísané: "Mandant môže zmluvu kedykoľvek vypovedať. Výpoveď je účinná k poslednému dňu mesiaca, v ktorom bola výpoveď doručená." Keďže mi poslal len SMS (okrem vyhrážok a nadávok, ktoré mám uložené), žiadna písomná výpoveď, chcem vedieť, či mám nárok na kompenzáciu za stratu príjmu, keďže som ostal bez príjmu zo dňa na deň. Ako to môžem vyrátať do konca mesiaca? Môžem sa riadiť priemerným dňom, ktorý vychádza z doterajších faktúr? Rád by som tiež vedel, kde by som mohol nájsť potrebný formulár pre žiadosť o zaplatenie. Ako by som mal pokračovať? Veľmi pekne vám ďakujem.

Odpoveď: Je nárok na ušlý zisk z ukončenej mandátnej zmluvy?

Dobrý deň. 

Mandátna zmluva uzavretá medzi Vami a s.r.o. by mala obsahovať aj ustanovenia týkajúce sa ukončenia tejto zmluvy vrátane doručovania písomnosti medzi zmluvnými stranami. V prípade, že takéto ustanovenia Vaša mandátna zmluva neobsahuje, riadi sa ustanoveniami Obchodného zákonníka.

Obchodný zákonník v § 574 upravuje ukončenie mandátnej zmluvy zo strany mandanta v zmysle ktorého,

- ak výpoveď neurčuje neskoršiu účinnosť, nadobúda účinnosť dňom, keď sa o nej mandatár dozvedel alebo mohol dozvedieť.

- za činnosť riadne uskutočnenú do účinnosti výpovede má mandatár nárok na úhradu nákladov vynaložených podľa § 572 a na primeranú časť odplaty. Mandant je povinný uhradiť mandatárovi náklady, ktoré mandatár nevyhnutne alebo účelne vynaložil pri plnení svojho záväzku, ibaže z ich povahy vyplýva, že sú už zahrnuté v odplate.

Takže či máte nárok na ušlý zisk z dôvodu ukončenia mandátnej zmluvy a či formou SMS je doručená výpoveď, závisí od ustanovení Vašej mandátnej zmluvy. Ak Vami uzavretá mandátne zmluva neobsahuje formy doručenia, tak máte nárok len na odmenu za činnosť, ktorú ste pre neho vykonali do ukončenia zmluvy. 

Trápi vás "Je nárok na ušlý zisk z ukončenej mandátnej zmluvy?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je nárok na ušlý zisk z ukončenej mandátnej zmluvy? (Obchodné právo)

Ďakujem za odpoveď. V mandátnej zmluve mám napísané: "Mandant môže zmluvu kedykoľvek vypovedať. Výpoveď je účinná k poslednému dňu mesiaca, v ktorom bola výpoveď doručená." Zmluvu mi ukončil prostredníctvom SMS 19. 4. 2017 a do konca mesiaca mi už nepridelil žiadnu prácu. Rozhľadali som sa za novou pozíciou a tá mi bola ponúknutá až od 1. 5. 2017. Teda, mám možnosť vymáhať ušlý zisk alebo príjem od neho do 1. 5. 2017? V tomto období som bol totiž doma, bez práce. V zmluve nie je uvedená informácia o pokutách, ani o spôsobe doručovania písomností. Mojím problémom je, že sa voči mne správa arogantne, a nie podľa toho, čo sme si dohodli v zmluve.

Odpoveď: Je nárok na ušlý zisk z ukončenej mandátnej zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 12.05.2017)

Dobrý deň.

Ak v zmluve nemáte uvedenú povinnosť mandanta dávať Vám v určitom období určitý objem práce, ktorú máte pre neho urobiť, tak nemáte nárok na žiadny ušlý zisk alebo príjem. Ak by ste takúto povinnosť mali v zmluve zakotvenú, tak by ste mali nárok na ušlý príjem za tie činnosti, ktoré ste mali pre neho urobiť, keby Vám v súlade so zmluvou tieto činnosti dal urobiť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je nárok na ušlý zisk z ukončenej mandátnej zmluvy?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.