Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

ezplatné poskytovanie práohladom vnej pomoci


Online právna poradňa
Oblasť práva: Žilina

Otázka: ezplatné poskytovanie práohladom vnej pomoci

Dobrý deň, píšem pravdivo... dcéry môjho manžela ho doslova zmanipulovali na spísanie darovacej zmluvy na celú nehnuteľnosť s tým, že chcem poza jeho chrbát predať dom a podobné klamstvá. Po uzavretí zmluvy mu tento doklad schovali a zakázali mu mne o tom povedať. Žili sme dovtedy v spokojnom manželstve 25 rokov. Keď som sa to dozvedela od suseda, že nie som uvedená ani na katastri, hneď povedal, že to vymysleli jeho dcéry a on to nikdy nechcel, že ho tam dotiahli a tam to spísali, o čom mám veľa dokladov, listov a doporučených listov. Požiadal dcéry o vrátenie daru, tie sa mu vysmiali, že teraz už nič neurobí, že oni sa už poistili. Manželova dcéra ma upozornila, že si mal vziať svoje veci a ísť preč. S manželom sme spolu od roku 1999 renovovali dom, všetko sme dali do poriadku, zakúpili stroje do záhrady a kompletne sme ho zrenovovali. Mám nárok aspoň zavolať odhadcu, pretože som odišla iba s dokladmi. Jeho dcéry na mňa neustále útočia, otcovi podsúvajú o mne klamstvá a som v koncoch. Vždy som žila čestne a kým to nespísali, s jeho dcérami som mala normálny vzťah, nikdy som im neublížila. Preto to ťažko znášam a cítim sa ukrivdená. Dom bol vo vlastníctve manžela, my sme to nikdy neriešili. V roku 2017 manžel spísal závet, ktorý bol registrovaný, kde určil mňa aj dcéry na dedenie na tri časti. A naraz tá náhla zmena, ja som o ničom nevedela a manželovi zakázali o tom vravieť. Darovaciu zmluvu mi vydali až na jeho nátlak po pol roku. Mám vôbec nejaké východisko? Preto prosím o radu. Ďakujem.

Odpoveď: ezplatné poskytovanie práohladom vnej pomoci

Dobrý deň,

vo Vašom prípade je viacero možností, ako postupovať. Ide predovšetkým o to, či darovacia zmluva bola uzavretá pod nátlakom alebo bola spojená so zavádzaním, čo môže byť dôvodom pre jej napadnutie. Občiansky zákonník umožňuje žiadať vrátiť dar v prípade, ak sa obdarovaný správa k darcovi alebo k jeho blízkym osobám v hrubom rozpore s dobrými mravmi. Je potrebné zabezpečiť dôkazy, ako napríklad listy a svedectvá, ktoré potvrdzujú manipuláciu a nátlak.

Odporúčam kontaktovať advokáta, aby preskúmal možnosti napadnutia darovacej zmluvy aj na základe spôsobilosti Vášho manžela na právne úkony v čase podpisu zmluvy. Pokiaľ bolo darovanie uzatvorené pod nátlakom alebo bol Váš manžel v stave, keď nebol schopný riadne posúdiť svoju situáciu, môže byť darovacia zmluva považovaná za neplatnú.

Čo sa týka Vášho nároku na majetok, ktorý ste spoločne renovovali, podľa § 150 Obč. zákonníka máte právo požadovať náhradu za investície vložené do jeho majetku. To sa ale rieši až po rozvode. 

Odporúčam preto kontaktovať advokáta, ktorý sa na to pozrie bližšie. 

Trápi vás "ezplatné poskytovanie práohladom vnej pomoci" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "ezplatné poskytovanie práohladom vnej pomoci" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.