Máte
otázku?

Ako vymáhať dlžné nájomné?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Prešov

Otázka: Ako vymáhať dlžné nájomné?

Dobrý deň. Pred istým časom nám odišiel nájomník z bytu, ktorý vlastníme spolu s manželkou, a nezaplatil nám nájomné za posledné dva mesiace. Aktuálne nám neberie telefón a nesnaží sa nám dluh uhradiť. Zmluva medzi nami ako prenajímateľmi a jeho osobou ako nájomcom bola vypovedaná z jeho strany, pretože odchádzal za prácou do iného mesta. Chcel by som Vás poprosiť o radu, ako v tejto situácii postupovať ďalej. Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako vymáhať dlžné nájomné?

Dobrý deň, v prípade, že nájomca nereaguje na Vaše výzvy na zaplatenie dlžného nájomného, nemáte inú možnosť ako pristúpiť k vymáhaniu Vašej pohľadávky. Z praktických skúseností sa vo veľkej miere v podobných prípadov osvedčí predžalobná výzva vypracovaná veriteľom splnomocnenou advokátskou kanceláriou. Ak by ani na základe tejto výzvy dlžník (nájomca) nesplnil svoj peňažný záväzok, je nutné začať súdne konanie o vydanie platobného rozkazu na plnenie, t.j. zaplatenie dlžného nájomného. Po vydaní platobného rozkazu, resp. rozsudku a nadobudnutí vykonateľnosti niektorého z týchto rozhodnutí, je možné v prípade, že nedôjde k dobrovoľnému zaplateniu dlhu, pristúpiť  vymáhaniu exekútorom. 

Trápi vás "Ako vymáhať dlžné nájomné?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vymáhať dlžné nájomné? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať ohľadom prenájmu bytu. Prenajal som si byt, no počas pätich mesiacov mi nájomné nebolo uhraďované. Nakoniec som sa rozhodol vypnúť vodu a elektrinu. Následne sa nájomníci neočakávane vysťahovali. Keď odišli, neboli prítomní pri odovzdávaní bytu. Kľúče nechali v schránke. Teraz je ich telefón odpojený a na emaily mi neodpovedajú. Celkový dlh je 1100 eur.

Odpoveď: Ako vymáhať dlžné nájomné?

(odpoveď odoslaná: 02.03.2021)

Dobrý deň,
v takom prípade odporúčam poslať mimosúdnu výzvu na zaplatenie nájomného a poplatku z omeškania napr. do 7 dní. List pošlite na jeho adresu a aj mailom. Ak neuhradia a uplynie Vami poskytnutá lehota, budete musieť podať na súd žalobu. Ak by neuhradil ani potom, tak podať návrh na vykonanie exekúcie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vymáhať dlžné nájomné? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, ako si môžem vymôcť nájom za polovicu domu od brata, ktorý ma s matkou vyhodil z domu? Momentálne bývam v podnájme, pretože mi bráni vo vstupe do domu. Nechce mi zaplatiť za moju polovicu domu. Dane si riadne platím. Na akú sumu by som mohol mať nárok? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vymáhať dlžné nájomné?

(odpoveď odoslaná: 12.12.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste podielovým spoluvlastníkom ; rodinného domu, ďalším podiel. spoluvlastníkom je brat prípadne Vaša mama. V rodinnom dome nebývate, keďže Vás vyštvali. Bývate v podnájme.

Z uvedeného vyplýva, že ak Vám nie ej umožnené užívať dom v rozsahu Vášho podielu, a celý RD užíva brat s ďalšími rodinnými príslušníkmi, potom ak nemáte spísanú zmluve o nájme Vášho podielu, s tým, že Vy vystupujete ako prenajímateľ, potom na ich strane vzniká bezdôvodné obohatenie v zmysle ust. § 451 a nasl. Obč. zákonníka, ktoré v podstate predstavuje sumu nájmu, za ktorý by bolo možné Váš podiel prenajať inej osobe. Nepíšete v otázke od kedy trvá tento stav.

Môžete brata resp. matku ako podielovú spoluvlastníčku vyzvať, aby Vám umožnili užívanie RD v rozsahu Vášho podielu vo Vami stanovenej lehote.

Predpokladáme, že k vyriešeniu veci nedôjde, teda nebude Vám umožnené užívať RD, potom riešením je len podanie žaloby na súd o vydanie bezdôvodného obohatenia.

Nevieme, či chcete riešiť otázku vlastníctva, teda, že by ste druhému spoluvlastníkovi predali Váš podiel. Potom je treba druhému spoluvlastníkovi poslať výzvu s uvedením ceny, za ktorú chcete Váš podiel predať.

Ak k dohode o vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva nedôjde, budete musieť podať žalobu na súd o zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva. Nárok na vydanie bezdôv. obohatenia bude trvať až do času, kým by ste mohli nehnuteľnosť znovu užívať, resp. do vydania bezdôv. obohatenia a vyporiadania podiel. spoluvlastníctva.

Vo veci odporúčame kontaktovať advokáta.

 

 


Podotázka: Ako vymáhať dlžné nájomné? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Prenajali sme rodinný dom. Bol podpísaný nájomný kontrakt, ktorý obsahoval sumu nájmu a zálohové platby. Plusom bol bod, ktorý uvádzal, že prípadné nedoplatky alebo preplatky budú buď vrátené, alebo uhradené do 30 dní. Zmluvu sme vypovedali nájomníkom, pretože dom zanedbávali, nájom neplatili pravidelne a nedoplatky splácali pol roka, hoci sa v zmluve zaviazali uhradiť ich do 30 dní. Zmluva o ukončení nájmu s trojmesačnou výpovednou dobou vyprší 31.10. Nájomníci opustili dom 23.10., informovali nás o tom iba náhodne, keďže som ich sám kontaktoval. Dom vrátane hospodárskych budov bol zanedbaný. Nájomník neuhradil ani posledný nájom vrátane nedoplatkov za energie. Suma nedoplatkov a nájmu dosiahla približne 800 eur. Nájomník sa v e-mailovej komunikácii zaviazal uhradiť dlh, ale stále odkladá termín splatnosti dlhu a zo skúsenosti viem, že jeho taktika je neustále na niečo sa vyhovárať. Ako by ste odporučili postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako vymáhať dlžné nájomné?

(odpoveď odoslaná: 29.10.2020)

Dobrý deň,
odporúčame kontaktovať advokáta, za účelom zaslania výzvy nájomcovi na úhradu nezaplateného nájmu a nedoplatku za dodávku energií. Výzva advokáta zvyčajne zaberie a dlh bude uhradený.

Nájomcu môžete vyzvať samozrejme tiež a upozorniť na možnosť vymáhania cestou súdu /platobný rozkaz v prípade podania návrhu advokátom by bol vydaný do 10 pracovných dní/ a následne vymáhanie cestou súdneho exekútora, čím mu vzniknú ďalšie vysoké náklady spojené s uvedenými konaniami.


Trápi vás "Ako vymáhať dlžné nájomné?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vymáhať dlžné nájomné? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, touto formou by som sa Vás chcel opýtať, či náhodou neviete, koľko rokov spätne si môže súd overiť pravosť poštovného podacieho lístka. Podľa informácií z pošty to je pre fyzické osoby maximálne tri roky (takže si to na pošte už overiť nemôžem). Zaujíma ma to vzhľadom na to, že pôvodný nájomca náhle tvrdí, že podal výpoveď a preto nemusí uhradiť zostávajúce mesiace, ktoré mu boli nafaktúrované. Ide o dlhší čas, takmer päť rokov dozadu. Chcel by som to dať na súd, na exekúciu. Ako to funguje v takýchto prípadoch? Ďakujem za informácie. S pozdravom, Ivo

Odpoveď: Ako vymáhať dlžné nájomné?

(odpoveď odoslaná: 15.09.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že chcete vymáhať neuhradené nájomné splatné za obdobie pred viac ako 5 rokmi cestou súdu, t.j. žalobu ste doteraz nepodali a ide o nájomné, ktoré nebolo uhradené pred 5 rokmi. Ak je to tak, je zbytočné Vám podávať žalobu na súd, lebo ju súd zamietne s poukazom na ust. § 583 Obč. zákonníka :

"Neuplatnenie práva
K zániku práva preto, že nebolo uplatnené v určenom čase, dochádza len v prípadoch uvedených v zákone. Na zánik súd prihliadne, aj keď to dlžník nenamietne."

Podľa ust. § 101 Obč. zákonníka všeobecná premlčacia doba je tri roky : "Pokiaľ nie je v ďalších ustanoveniach uvedené inak, premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz."

Otázkou je, či dlžník neuznal dlh čo do dôvodu a výšky, potom je premlčacia doba 10 rokov v zmysle ust. § 110 Obč. zákonníka :

"(1) Ak bolo právo priznané právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť. Ak právo dlžník písomne uznal čo do dôvodu i výšky, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď k uznaniu došlo; ak bola však v uznaní uvedená lehota na plnenie, plynie premlčacia doba od uplynutia tejto lehoty."

Slov. pošta by mala vedieť dohľadať doklad - podací lístok max. 3 roky spätne.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vymáhať dlžné nájomné?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.