Máte
otázku?

Ako postupovať pri odopretí vyznačení právoplatnosti rozhodnutia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Bratislava

Otázka: Ako postupovať pri odopretí vyznačení právoplatnosti rozhodnutia

Prosím Vás o radu, ako postupovať v prípade, keď stavebný úrad odmieta vyznačiť právoplatnosť na vlastnom rozhodnutí. Ide o spojené územné rozhodnutie so stavebným povolením, ktoré vydal ešte predošlý stavebný úrad (predchádzajúci starosta), a aktuálny stavebný úrad namietka, že toto rozhodnutie je vraj "nezákonné". Napriek tomu toto rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť, keďže nikto z účastníkov nevyužil riadne opravné prostriedky a ani ho nikto nenechal preskúmať súdom. Zistil som, cez informácie získané prostredníctvom zákona o slobodnom prístupe k informáciám, že sa tak skutočne nestalo. Stavebný úrad sa však zdráha vydať písomné rozhodnutie o zamietnutí žiadosti o vyznačenie právoplatnosti. Nemám teda rozhodnutie, ktoré by som mohol predložiť na prokuratúru na preskúmanie zákonnosti (zamietnutie so zdôvodnením). Chcel by som sa opýtať, aké mám možnosti, aby som prinútil stavebný úrad dodržiavať platný zákon o správnom konaní?

Odpoveď: Ako postupovať pri odopretí vyznačení právoplatnosti rozhodnutia

Dobrý deň, pokiaľ chcete prinútiť stavebný úrad, aby konal, môžete sa obrátiť na súd a žiadať súd, aby rozhodol o povinnosti stavebného úradu konať (žaloba pre nečinnosť). 

Žaloba sa podáva podľa správneho súdneho poriadku.

Odporúčam najskôr využiť prokuratúru. Prokurátor dozerá na dodržiavanie zákonnosti a môže podať upozornenie stavebnému úradu.

Trápi vás "Ako postupovať pri odopretí vyznačení právoplatnosti rozhodnutia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri odopretí vyznačení právoplatnosti rozhodnutia (Správne právo)

Ďakujem za odpoveď. Ak som správne porozumel, odporúčate mi najprv podať na prokuratúru podnet podľa § 30 153/2001 Z. z. na previerku dodržiavania zákonnosti. V mojom prípade však nemám listinné dôkazy, ale len ústne odmietnutia zo strany pracovníkov stavebného úradu a starostu. Mám toto uviesť ako dôkaz v mojom podnete?

Odpoveď: Ako postupovať pri odopretí vyznačení právoplatnosti rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 19.03.2017)

Dobrý deň, áno, pokiaľ nemáte žiadny listinný dôkaz o tom, že ste to žiadali, potom to môžu poprieť a tým pádom prokurátor usúdi, že nedošlo k porušeniu zákona. V takýchto prípadoch sú dôležité práve listinné dôkazy. Napíšte najskôr svoju žiadosť písomne a až keď nebudú konať potom podajte podnet prokuratúre.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri odopretí vyznačení právoplatnosti rozhodnutia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.