Máte
otázku?

Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Prešov

Otázka: Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke?

Dobrý deň. Moja manželka, s ktorou som v rozvodovom konaní, bez môjho vedomia vzala pred približne tromi rokmi úver z nebankovej spoločnosti aj v mojom mene. Sfalšovala môj podpis a bez môjho vedomia sfotografovala môj občiansky preukaz, ktorého kópiu potom použila na tento účel. Teraz ma daná spoločnosť vyzýva na zaplatenie dlhu ako spoludlžníka. Môžete mi prosím poradiť, ako sa proti tomu mám brániť? Vopred ďakujem za každú radu. Prajem pekný deň.

Odpoveď: Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke?

Dobrý deň, predmetná zmluva o pôžičke je v dôsledku sfalšovania Vášho podpisu neplatná, a to absolutne. Z uvedeného dôvodu Vám preto odporúčam podať žalobu o neplatnosť právneho úkonu (zmluvy o pôžičke). Z neplatného právneho úkonu preto ani nemôže existovať nárok nebankovej spoločnosti, ktorý voči Vám vymáha. Vaša manželka sa teda bezdôvodne obohatila a to s následkami, ktoré môžu mať trestnoprávny charakter. Podľa § 220 Trestného zákona, sa trestného činu Podvodu dopustí ten, kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu. Na zváženie Vám preto dávam aj možnosť podania trestného oznámenia. 

Trápi vás "Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Podala som žalobu o neplatnosť právneho úkonu potom, ako som zistila, že môj podpis na úverovej zmluve nebankovej spoločnosti bol sfalšovaný – predpokladám, manželom. Týmto aktom som sa stala spoludlžníčkou. Na pojednávaní bol môj návrh zamietnutý s odôvodnením, že je potrebná účasť všetkých účastníkov zmluvy, teda aj môjho už bývalého manžela. Je takýto postup správny? Požiadala som tiež o vykonanie písmoznaleckého posudku, ktorý by preukázal, že podpis nie je môj, nakoľko nemám k dispozícii originál zmluvy a spoločnosť mi ju odmietla vydať. Voči rozsudku som podala odvolanie. Ďakujem za Vašu odpoveď, s pozdravom.

Odpoveď: Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke?

(odpoveď odoslaná: 05.03.2019)

Dobrý deň prajem,

po bližšom oboznámení sa s Vašou otázkou si dovoľujem uviesť, že podľa môjho názoru súd postupoval správne, pretože keď podávate žalobu o neplatnosť právneho úkonu, žalovaní by mali byť aj manžel a aj nebanková spoločnosť. Odporúčame preto podať žalobu ešte raz a označiť ako žalovaných aj manžela a aj nebankovú spoločnosť. Ako dôkaz môžete navrhnúť vykonať znalecký posudok. Keďže ste však podali odvolanie, je potrebné vyčkať na rozhodnutie krajského súdu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Rodičia prepísali rodinný dom synovi a neveste, pričom majú ešte dve ďalšie deti. Mama však trpí duševnými chorobami a daní príbuzní využili jej stav, aby jej dali podpísať papiere. Nepoznala teda, čo podpisuje, a otec to následne tiež podpísal. Je možné proti takejto situácii nejako zakročiť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke?

(odpoveď odoslaná: 19.11.2018)

Dobrý deň, 

ak osoba v čase robenia (podpisu) právneho úkonu trpela takou duševnou chorobou, ktorá by odôvodňovala jej obmedzenie alebo pozbavenie spôsobilosti na právne úkony, je podľa ustanovenia § 38 ods. 2 Občianskeho zákonníka takýto právny úkon neplatný. Osoba, ktorá trpí duševnou poruchou, ktorá by odôvodňovala jej obmedzenie nemôže robiť platne právne úkony, hoci súdom zatiaľ nebola na spôsobilosti obmedzená. Je možné sa preto súdnou cestou domáhať určenia neplatnosti tohto právneho úkonu. Úspech v konaní dosiahnete však iba vtedy, ak sa Vám podarí preukázať, že naozaj trpela v čase robenia úkonu touto duševnou chorobou. Postupuje sa v týchto prípadoch tak, že ju potrebné v konaní predložiť lekárske správy z obdobia, kedy bol tento právny úkon urobený a prostredníctvom súdneho znalca posúdiť, či osoba v čase podpisu zmluvy bola schopná posúdiť následky svojho konania. Ak znalec uvedie, že v čase podpisu zmluvy trpela touto chorobou súd podľa ustanovenia § 38 OZ posúdi túto zmluvu ako neplatnú.


Podotázka: Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, či môže niekto zobrať na mňa úver bez môjho podpisu. Túto osobu som totiž nechal odfotografovať si môj občiansky a zdravotný preukaz. Veľmi pekne Vás prosím o čo najskoršiu odpoveď, keďže možno ide o trestný čin. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem. S pozdravom,

Odpoveď: Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke?

(odpoveď odoslaná: 08.09.2018)

Dobrý deň,

obdobné situácie sa v spoločnosti stávajú. Podľa všetkého by takéto konanie mohlo napĺňať znaky trestného činu podvodu, podľa § 221 Trestného zákona:

Kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Odporúčam Vám čím skôr podať trestné oznámenie. Rovnako pokiaľ voči Vám vznesie niekto nárok na vrátenie úverovej sumy, potom sa odporúčam brániť námietkou, že úver ste si nevzali Vy, že nejde o Váš podpis a navrhnúť vyhlásenie zmluvy za neplatnú.

Odporúčam kontaktovať advokáta a poradiť sa o ďalšom postupe.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať, ak je sfalšovaný môj podpis na zmluve o pôžičke?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.