Máte
otázku?

Zrušenie osvojenia, ako postupovať?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Zrušenie osvojenia, ako postupovať?

Dobrý deň. Po sobáši som si osvojil dcéru Nikolu. Neskôr sa nám narodila dcéra Simona. Bývala manželka nedokázala poskytnúť rovnakú lásku obom deťom a nemala záujem o rodinu. Ku koncu manželstva často hovorila staršej dcére, že nie som jej otec, čo postupne viedlo k rozpadu rodiny. Po rozvode som platil výživné na obe deti. Mal som s nimi veľmi dobrý vzťah. Staršia dcéra bola neskôr pod vplyvom matky a náš vzťah postupne ochladol, dokonca prerástol až do arogancie voči mne. Momentálne nie sme v kontakte a ani žiaden cit ani vzťah neexistuje, čo trvá už viac ako 15 rokov. Z tohto dôvodu by som chcel zrušiť osvojenie dcéry Nikoly. Ďakujem.

Odpoveď: Zrušenie osvojenia, ako postupovať?

Dobrý deň,

podľa § 107 ods.1 Zákona o rodine Osvojenie môže súd zrušiť z vážnych dôvodov, ktoré sú v záujme maloletého dieťaťa, do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o osvojení na návrh osvojenca alebo osvojiteľa alebo aj bez návrhu. Vo Vašom prípade už nebude možné zrušiť osvojenie, nakoľko uplynula polročná lehota. 

Trápi vás "Zrušenie osvojenia, ako postupovať?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zrušenie osvojenia, ako postupovať? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Neboli ste pre mňa žiadnou útechou. Zdá sa, že neexistuje žiadne riešenie. Osvojená dcéra je ku mne zase láskavá, ale to sa naučila od matky, pretože chce peniaze. Bývala manželka sa pred 5 rokmi snažila dostat moju pracovnú zmluvu. Bohužiaľ, staršia dcera sa to naučila od nej. Chcem sa teraz a hlavne do budúcnosti nejako ochrániť, pretože mám s nimi zlé skúsenosti. Využívajú to, že som dobrák, preto som chcel ukončiť tento stav zrušením osvojenia. Ak nie je možné zrušiť osvojenie, existuje iné riešenie, ktoré by ste mi doporučili? Ďakujem.

Odpoveď: Zrušenie osvojenia, ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 18.10.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ uplynula zákonná lehota, aj keby ste podali na sú návrh, ten by ho zamietol. Do úvahy prichádza ešte možnosť tzv. readopcie, teda, že si niekto iný osvojí Vašu dcéru. Musel by však prebehnúť celý proces osvojenia. Podľa § 109 Zákona o rodine Po uplynutí lehoty na zrušenie osvojenia podľa § 107 ods. 1 osvojenie nebráni, aby osvojenec mohol byť znova osvojený.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie osvojenia, ako postupovať?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.