POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Zrušenie nezrušiteľného osvojenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Zrušenie nezrušiteľného osvojenia

Dobrý deň, moja dcéra je plnoletá a rada by zrušila tzv. nezrušiteľné osvojenie zo strany môjho bývalého manžela. Ten si ju osvojil, keď mala päť rokov. Po rozvode sa s deťmi nestýkal, meškal s výživným a neskôr prestal platiť úplne, za čo bol právoplatne odsúdený a trest si aj odpykal. Aktuálne je bez trvalého bydliska, hoci býva u svojich rodičov. Jeho živnosť bola zrušená a nie je evidovaný ani na úrade práce. Svoje dlhy voči sociálnej a zdravotnej poisťovni, ako aj voči mojej dcére, nezaplatil. Moja dcéra sa za neho hanbí a chcela by zrušiť jeho osvojenie, vrátiť sa k pôvodnému priezvisku a opäť považovať za otca svojho biologického otca, ktorý s tým súhlasí. Existuje možnosť, že súd zruší toto osvojenie na jej žiadosť, napriek tomu, že bolo pôvodne označené ako nezrušiteľné?

Odpoveď: Zrušenie nezrušiteľného osvojenia

Dobrý deň, 

v prípade Vašej dcery nie je možné zrušiť osvojenie. V zákone o rodine sa uvádza v paragrafe 107 o zrušení osvojenia toto:

 

Osvojenie môže súd zrušiť z vážnych dôvodov, ktoré sú v záujme maloletého dieťaťa, do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o osvojení na návrh osvojenca alebo osvojiteľa alebo aj bez návrhu.

 

Uvedené podmienky nespĺňate, dieťa už nie je maloleté a tiež už uplynulo už asi niekoľko rokov od osvojenia.

 

Dcéra si môže zmeniť svoje priezvisko na matrike za poplatok. Zmenu priezviska jej v tomto prípade určite povolia.

Trápi vás "Zrušenie nezrušiteľného osvojenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie nezrušiteľného osvojenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.