Máte
otázku?

Zákonné podmienky vydedenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Zákonné podmienky vydedenia

Dobrý deň, potrebovala by som sa informovať, či je v prípade smrti mňa alebo môjho manžela možné urobiť závet, podľa ktorého by napríklad v prípade mojej smrti môj podiel zdedil len manžel. Chceli by sme vynechať z dedičstva naše deti. Viem, že je to smutné, ale nevyhnutné. Máme obavy, že ak by zomrel manžel a ja by som ostala, nebolo by to dobré. Už teraz máme skúsenosť s prístupom našich detí k nám. Píšem to so slzami v očiach, ale musíme to urobiť. Ďakujem.

Odpoveď: Zákonné podmienky vydedenia

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že samotné spísanie závet vami a manželom nie je postačujúce. Dôvod je jednoduchý : Vaše deti sú neopomenuteľnými dedičmi v zmysle ust. Obč. zákonníka, ktorým sa musí v prípade úmrtia poručiteľa - rodiča dostať aspoň jedna polovica ich zákonného podielu na dedičstve /predpokladáme, že deti sú plnoleté/.

Riešením Vami uvedenej situácie je spísanie listiny o vydedení so súčasným spísaním závetu v prospech preživšieho manžela. Spoločný závet s manželom nemôžete spísať, musia byť spísané dva osobitné závety a listiny o vydedení. Na spísanie závetu a listiny o vydedení odporúčam kontaktovať notára.

Uvádzame súčasne, že samotný nezáujem detí o Vás ako rodičov nie je dôvodom vydedenia. V listine o vydedení musia byť uvedené konkrétne okolnosti a dôvody vydedenia, samotný odkaz na dôvody vydedenia v zmysle ust. Obč. zákonníka nie je postačujúci. Ide aj o to, či správanie detí voči Vám ako rodičom nie je len reakciou na to, ako Vy ako rodičia voči nim postupujete.

Na spísanie závetu a listiny o vydedení odporúčam kontaktovať advokáta.

Záverom uvádzame, že riešením Vami uvedenej situácie je aj to, že ak by predmetom dedenia mala byť nehnuteľnosť, túto za svojho života môžete predať alebo darovať komukoľvek so súčasným zriadením vecného bremena vo Váš prospech ako manželov. Následne v prípade úmrtia nehnuteľnosť nebude predmetom dedenia a deti sa nemôžu od nadobudúteľa nehnuteľnosti dožadovať vyplatenia podielu na nehnuteľnosti a to ani cestou súdu.

Trápi vás "Zákonné podmienky vydedenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zákonné podmienky vydedenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • [2022] Zákonné podmienky vydedenia

    Otázka: Zákonné podmienky vydedenia. Dobrý deň, mala by som otázku ohľadom vydedenia. S manželom sme rozvedení a máme jedno maloleté dieťa.

  • [2022] Vydedenie

    Treba uviesť, že podmienky vydedenia musia byť splnené v čase spísania závetu, nepostačuje citovanie vyššie uvedeného zákonného ustanovenia. Dôvody vydedenia ...

  • [2022] Vydedenie nielen dcéry ale aj jej potomkov

    Ak by aj matka chcela vydediť svojho potomka (samozrejme za predpokladu, že by na to boli splnené zákonom stanovené podmienky), musela by samostatne, ...

  • [2022] Je závet platný?

    Ak chce Vaša mama úplne vylúčiť dcéru z dedenia a prípadne sú splnené zákonné podmienky na vydedenie, svoj cieľ naplní práve vydedením.

  • [2022] Vydedenie synov a ich potomkov

    Trápi vás "Vydedenie synov a ich potomkov" a chcete pomôcť? ... ak by bola splnená niektorá zo zákonných podmienok dôvodov neplatnosti darovacej zmluvy.

  • [2022] Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

    Podľa p. notára sú splnené podmienky vydedenia. ... Dodržaním všetkých zákonných podmienok pre vydedenie a zriadenie závetu, minimalizujete úspešnosť ...

  • [2022] Ako vydediť nemanželské dieťa?

    Dobrý deň, ak chcete vydediť svojho potomka musí nastať jedna zo zákonom ... museli by byť splnené zákonné podmienky vydedenia upravené v ustanovení § 469a ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.