Máte
otázku?

Vymáhanie vysokej sumy exekútorom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Vymáhanie vysokej sumy exekútorom

Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, či je v súlade so zákonom, a či je možné, že môj priateľ podal na súd žiadosť o zníženie výživného vzhľadom na svoju zlú finančnú situáciu a táto vec je už asi tri mesiace na súde, pričom ešte nebol stanovený termín pojednávania. Asi pred dvomi týždňami mu prišiel list od exekútora, ktorý požadoval zaplatiť sumu 5600 eur a uviedol, že ak suma nebude do 10 dní od doručenia zaplatená, bude vymáhať 7800 eur. Pritom tam exekútor sám stanovil sumu 3000 eur. Jeho bývalá manželka od neho požaduje 2100 eur, ktoré jej údajne dlží. Avšak to nie je pravda, preto to rieši aj polícia, kde môj priateľ podal trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu. Vec je tam ešte v štádiu vyšetrovania a vypočúvania. Súd teda ešte ani nemohol túto sumu uznať ako dlženú. Ako mohol exekútor stanoviť sumu 3000 eur a v prípade nezaplatenia uviesť ďalších 3000 eur? Nie je to celé protizákonné a protiprávne, alebo sa mýlim? Rada by som vedela, kde sa dá proti tomuto sťažovať alebo podať trestné oznámenie. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vymáhanie vysokej sumy exekútorom

Dobrý deň, pri výživnom sa trovy exekúcie počítajú inak ako pri iných sumách. To či sú trovy exekútora vypočítané adekvátne, nedokážeme takto posúdiť.

Exekútor môže začať exekúciu iba na základe poverenia súdu a exekučného titulu (súdneho rozhodnutia). Ak teda bola začatá exekúcia a bolo Vám doručené upovedomenie o začatí exekúcie, potom musel prebehnúť aj súd. Ak súd neprebehol, podajte voči upovedomenie o začatí exekúcie námietky namietajte, že žiadne súdne konanie neprebehlo a žiadny exekučný titul neexistuje.

Trápi vás "Vymáhanie vysokej sumy exekútorom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie vysokej sumy exekútorom (Rodinné právo)

Nebolo nám doručené žiadne oznámenie o začiatku exekúcie. Dorazil nám len dokument s informáciou o sume, ktorú máme zaplatiť do 10 dní. Je možné dohodnúť sa s Vami na osobnom stretnutí a konzultácii? Ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie vysokej sumy exekútorom

(odpoveď odoslaná: 19.03.2017)

Dobrý deň, papier, ktorý Vám bol doručený je pravdepodobne upovedomenie o začatí exekúcie, v ktorom súdni exekútori vyzývajú na dobrovoľné zaplatenie dlhu alebo podanie námietok v rámci zákonom určenej lehoty. Bez preskúmania Vašich podkladov však nie je možné zaujať stanovisko k právnemu stavu Vášho prípadu. Osobnú konzultáciu ohľadom Vašej právnej veci si môžete dohodnúť tu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie vysokej sumy exekútorom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.