Máte
otázku?

Rozvod a zapretie otvovstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Trenčín

Otázka: Rozvod a zapretie otvovstva

Sudkyna odrocila pojednavanie o rozvode aj zapreti otcovstva i ked sme vsetky strany so vsetkym suhlasili. Predlozene boli testy otcovstva ktore som si dala ale spravit sama a odobrate vzorky boli zo zubnej kefky a ustnej dutiny dietata. Spolocnost generi-biotech s.r.o vyhodnotila, ze osobu oznacenu ako otec vylucuje ako biologickeho otca osoby oznacenej ako dieta. Manzel odporca suhlasil s vysledkami testov aj so zapretim otcovstva. Biologicky otec chce byt zapisany v rodnom liste, je si vedomy, ze je to jeho dieta, zijeme spolu uz 15mesiacov v spolocnej domacnosti aj so starsou dcerou. S manzelom sa vzdy dohodneme na styku so starsou dcerou. Problem je v tom, ze mi od jula neplati ani euro a ked som na sude povedala, ze by som vyzivne ziadala od jula spatne tak sudkyna, ze to si mam podat dalsi navrh, kym ona rozhodne v zapreti a rozvode. Manzel povedal, ze nema ziadne pochybnosti o testoch, ktore som spravila aj ked boli za jeho chrbtom.. ale sudkyna ma pocit, ze by dala navrhnut dalsie testy. tak sa vyjadrila... Ja to povazujem za zbytocne vyhodene peniaze, ktore by manzel mohol dat svojej dcere, lebo sa to pytala jeho ci by to teda zaplatil. V pripade, ze by to nariadila... On sa vyjadril, ze ked je to podla nej nevyhnutne tak ano, ale nema pochybnosti o tych mojich testoch. Ja sa zufalo pytam ze ci neexistuje nieco ked vsetci so vsetkym suhlasime, tak nemame pravo ziadat aby proste rozhodla tak ako vsetky strany suhlasia? ci nas nazor je pre nu nepodstatny? Ja si na vyzivne mam dat ako matka na materskej dalsi navrh lebo inak mi on peniaze platit na starsiu dceru nebude, lebo vraj nema a ona mu da zaplatit dalsie testy lebo ona chce... A ja od neho neuvidim ani euro niekolko mesiacov kedze nemam dalsie zbytocne peniaze na dalsi navrh koli vyzivnemu. ja nejak nerozumiem, ked vsetci suhlasia, tak preco sa nerozhodlo...

Odpoveď: Rozvod a zapretie otvovstva

Dobrý deň, pokúsim sa Vám to vysvetliť.

Sudkyňa má v prvom rade dozerať aj nad záujmom dieťaťa (na to tam bol ustanovený aj opatrovník). Takže môže nariadiť vlastné znalecké dokazovanie aj keď s tým nesúhlasíte.

Ohľadom výživného na dcéru, toto súd nerieši v tomto konaní. Musíte podať osobitný návrh a ak naozaj potrebujete peniaze a nedostatok peňazí by dcéra pocítila, potom podajte aj návrh na nariadenie neodkladného opatrenia (pôvodne sa to volalo predbežné opatrenie).

Trápi vás "Rozvod a zapretie otvovstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod a zapretie otvovstva (Rozvod)

Dobrý deň, je možné súčasne podať Návrh na zapretie otcovstva manžela matky a Návrh na rozvod manželstva?

Odpoveď: Rozvod a zapretie otvovstva

(odpoveď odoslaná: 06.10.2021)

Dobrý deň,
nie je ich možné podať naraz v ponímaní jedného návrhu. Tieto dva samostatné návrhy však môžete podať súčasne, pričom na základe každého návrhu sa začne osobitné súdne konanie. Treba však pamätať na to, že rozvodové konanie môže byť prerušené z dôvodu, že súd bude čakať na to ako dopadne konanie o zapretie otcovstva. Ak by sa totiž otcovstvo zaprelo, s rozvodovým konaním už nebude spojené konanie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod a zapretie otvovstva (Rozvod)

Rozumiem tomu, ale to znamená, že ak on bude naďalej tvrdiť, že tie deti sú jeho a ja nechám urobiť DNA testy, ktoré to samozrejme vyvrátia, tak sa vlastne pred súdom, teda na rozvodovom konaní, dozvie, že nie je otcom? Tým pádom to bude musieť uznať a tá trojročná lehota mu bude plynúť odvtedy? Nechcem, aby deti mali jeho meno a ich otec chce byť zapísaný v rodnom liste. Veľmi vám ďakujem za odpoveď. A posledná otázka - je možné, aby ste mi na diaľku spísali návrh na rozvod? V mojom prípade to inak nejde.

Odpoveď: Rozvod a zapretie otvovstva

(odpoveď odoslaná: 14.10.2016)

Dobrý deň,

aj keby ste testy dali spraviť a nastala by situácia, ktorú popisujete, návrh na zapretie otcovstva už môže podať len otec. Donútiť ho nikto nemôže. Pokiaľ máte záujem o spísanie návrhu napíšte prosím na e-mailovú adresu advokat@ficek.sk, kde sa s Vami dohodneme na ďalšom postupe.


Podotázka: Rozvod a zapretie otvovstva (Rozvod)

Ano, deti, keďže manžel nesúhlasil nikdy s rozvodom, majú v rodnom liste jeho meno, pretože na matrike dával súhlas len s ich menami, nie s priezviskom. Tak mi to bolo na matrike vysvetlené, čo chápem, keďže nie sme rozvedení. Ide o to, že neviem vôbec, ako to mám napísať do návrhu na rozvod, pretože manžel, aby rozvodu zabránil, bude asi tvrdiť, že deti sú jeho, pričom vie, že to nie je možné, keďže nezdieľame jednu posteľ 8 rokov. Nevím, ako postupovať, a tu nemôžem ísť ani za žiadnym právnikom, pretože ma manžel stále kontroluje a vyhráža sa mi.

Odpoveď: Rozvod a zapretie otvovstva

(odpoveď odoslaná: 13.10.2016)

Dobrý deň,

Váš manžel nemusel na matrike dávať súhlas so zapísaním otcovstva, nakoľko sa otcom stal podľa prvej domnienky (manžel matky dieťaťa). Podľa § 88 Zákona o rodine, už nemôžete zaprieť otcovstvo, nakoľko už uplynula zákonná lehota tri roky. Zaprieť otcovstvo by mohol jedine otec, ktorému táto lehota plynie odo dňa keď sa dozvedel s skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom.

Súd v konaní o rozvod samozrejme berie do úvahy záujem maloletých detí, avšak nemôže Vás donútiť zotrvať v manželstve, ktoré neplní svoje spoločenské funkcie a je tak hlboko a trvalo rozvrátené, že nie je nádej na jeho obnovu. 


Trápi vás "Rozvod a zapretie otvovstva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod a zapretie otvovstva (Rozvod)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu. S manželom máme 2 dospelé deti a ďalšie tri vo veku 4, 4 a 3 roky. Malé deti však nie sú manželove, aj keď on si to z nejakého dôvodu nechce priznať. Stále tvrdí, najmä o štvorročných dvojičkách, že sú jeho. O najmladšom to však neustále popiera. Chcela som sa s manželom rozviesť, avšak stále sa vyhrážal, že sa zabije a chcel vyskočiť z okna a podobne. Žijeme spolu v spoločnej domácnosti, manžel ani netušil, že som tehotná, proste si to nevšimol. Dozvedel sa to až keď som porodila, pretože žijeme spolu ako spolubývajúci alebo súrodenci a takto žijeme už viac ako 8 rokov. Moja otázka znie, ako bude pri rozvode postupovať súd v takom prípade, a či sa týka týchto mojich malých detí. Predpokladám, že nás čakajú veľké ťahanice. Zaujíma ma tiež, či treba vopred urobiť DNA testy. Veľmi vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod a zapretie otvovstva

(odpoveď odoslaná: 07.10.2016)

Dobrý deň,

je dôležité, či má toto dieťa určeného otca, teda či je v jeho rodnom liste uvedený otec. Pokiaľ áno, potom tento muž má voči dieťaťu aj rodičovské práva a povinnosti. Ak otca určeného nemá, postupuje sa podľa domnienok otcovstva podľa § 85 a nasl. Zákona o rodine. Práve prvá domnienka uvádza Ak sa narodí dieťa v čase od uzavretia manželstva do uplynutia trojstého dňa po zániku manželstva alebo po jeho vyhlásení za neplatné, považuje sa za otca manžel matky. Touto domnienkou sa teda považuje za otca Váš manžel. Je na Vás, resp. na ňom, či podáte návrh na zapretie otcovstva alebo nie. Pri zapretí by však bolo potrebné preukázať, že je vylúčené, že je otcom dieťaťa.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod a zapretie otvovstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.