Máte
otázku?

Platenie výživného od otca zo zahraničia nezapísaného v RL


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Platenie výživného od otca zo zahraničia nezapísaného v RL

Dobrý deň. Rád by som sa informoval o probléme týkajúcom sa platenia výživného zo strany otca, ktorý je v zahraničí. Otec nie je zapísaný v rodnom liste a prejavuje nezáujem o maloletého syna. Chcel by som sa spýtať, za akých podmienok a v akom poradí musíme žiadať o platenie výživného. Zdá sa, že najprv musí byť určený ako otec, ale ako by sme mali postupovať, ak je v zahraničí - konkrétne v USA? Ďakujem.

Odpoveď: Platenie výživného od otca zo zahraničia nezapísaného v RL

Dobrý deň, ak otec dieťaťa nie je zapísaný v rodnom liste dieťaťa z pohľadu našich zákonov sa za otca dieťaťa nepovažuje. Z toho dôvodu bude v prvom rade potrebné podať návrh na určenie otcovstva súdom (predpokladám, že otec nebude chcieť prísť z USA na Slovensko, aby bolo otcovstvo určené súhlasným vyhlásením rodičov pred matrikou). V súdnom konaní, v ktorom sa rozhoduje o určení otcovstva k maloletému dieťaťu sa zároveň rozhoduje aj o určení výživného na maloleté dieťa. Právomoc rozhodovať v tomto konaní majú slovenské súdy a ich miestna príslušnosť sa určí podľa miesta bydliska maloletého dieťaťa. Až po zabezpečení týchto krokov budete môcť ďalej konať vo vzťahu k vymáhaniu výživného v USA, pričom v tomto smere budete musieť postupovať priamo v USA a vyhľadať pomoc advokátov v USA. Pri opačných prípadoch vymáhania výživného je potrebné najprv uznať cudzie súdne rozhodnutie na Slovensku, zabezpečiť úradný preklad a následne je možné vymáhať ho podľa našich právnych predpisov.

Trápi vás "Platenie výživného od otca zo zahraničia nezapísaného v RL" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Platenie výživného od otca zo zahraničia nezapísaného v RL (Rodinné právo)

Zdravím. Môj syn sa po rozvode v USA vracia domov, jeho manželka si našla nového priateľa, ale majú spolu dve deti, ktoré majú 8 a 14 rokov. Chceli by sme vedieť, akým spôsobom mám z Slovenska platiť alimenty do USA a podľa čoho sa určí ich suma. Plánujem pracovať vo firme Volkswagen. Aký by mal byť môj ďalší krok? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Platenie výživného od otca zo zahraničia nezapísaného v RL

(odpoveď odoslaná: 25.05.2018)

Dobrý deň, vo väčšine štátov (vrátane Slovenska) sa pri rozvodom konaní zároveň upravuje výkon rodičovských práv a povinností na čas po rozvode, čo zahŕňa aj úpravu výšky výživného. Ak v USA spolu s rozvodom manželstva neprebieha (vychádzajúc z ich právneho poriadku) zároveň konanie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností bude nutné iniciovať konanie, v ktorom sa určí výška vyživovacej povinnosti Vášho syna voči jeho deťom. Tá sa bude určovať v USA podľa práva USA, nakoľko detí majú obvyklý pobyt práve tam. Kým však nie je určená výška vyživovacej povinnosti Vášho syna, neospravedlňuje ho to z neplnenia svojej zákonnej vyživovacej povinnosti. Do času určenia výživného by mal plniť výživné v primeranej výške podľa konkrétnych okolností jeho prípadu. Ako vodítko určenia výšky vyživovacej povinnosti je možné použiť ustanovenie § 75 Zákona o rodine, ktoré upravuje spôsob určenia výšky výživného na Slovensku (postup v USA bude zrejme odlišný).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Platenie výživného od otca zo zahraničia nezapísaného v RL (Rodinné právo)

Chcela by som sa ešte vrátiť k nášmu problému týkajúcemu sa platenia výživného na dve deti. Môj syn sa po rozvode dohodol so svojou bývalou manželkou, že bude platiť 500 dolárov. Táto dohoda však bola len ústna. Neskôr prišiel o prácu a bývanie a nemal z čoho platiť. Rád by sa vrátil domov, začal pracovať a poctivo platiť výživné. Chcela by som vedieť, na ktorý úrad by som mala ísť tu v Bratislave, kde by mi zistili, koľko mám platiť z platu, ktorý budem zarábať vo VW. Zaujíma ma tiež, ako sa vlastne volá takýto úrad. Vopred Vám ďakujem.

Odpoveď: Platenie výživného od otca zo zahraničia nezapísaného v RL

(odpoveď odoslaná: 25.05.2018)

Dobrý deň, nikto Vám nepovie, koľko sa má platiť. O sume výživného rozhoduje súd. Stanovte si výživné sama, ktoré budete platiť, teda v takej výške, aby Vás to neohrozovalo. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Platenie výživného od otca zo zahraničia nezapísaného v RL" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.