Máte
otázku?

Určenie otcovstva súdom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Určenie otcovstva súdom

Dobry den. Potrebovala by som poradit ako mam dalej pokracovat a co mozem cakat, na co sa mam pripravit. Som slobodna mamicka 4.mesacnej dcerky. S byvalym partnerom sme nikdy nezili v spolocnej domacnosti, rozisli sme sa v 3.mesiaci tehotenstva. Ozval sa velmi sporadicky,mozno raz za mesiac, za dva. Posledne 2 mesiace tehotenstva sa mi zacal vyhrazat sudmi a jedine co ho zaujimalo,kedy pojdeme na matriku priznat otcovstvo. Mala som vtedy tazke obdobie,zdravotne problemy a povedala som mu,ze to ma cas,lenze nerespektoval to a povedal,ze to bude riesit cez pravnikov a sud. Po narodeni sa vobec neozval,nezaujimal sa o nu,ani raz po jej narodeni ma nekontaktoval,prisiel mi len list od jeho pravnika. Odpovedala som mu,aby mi poslal plnu moc,pretoze si chcem byt ista,ze je jeho zastupca a potom sa vyjadrim k urceniu otcovstva. Dodnes mi nic neprislo,pretoze plnu moc dorucili na sud,kam som bola predvolana este z matriky. Otca som tam nezapisala,lebo som cakala na odpoved toho pravnika,myslela som, ze to posle aj mne,ale mylila som sa. Prisli mi papiere zo sudu,kde si sudnou cestou vyzaduje uznanie otcovstva, chce striedavu starostlivost a preplatenie sudnych trovov. Malu kojim a urcite striedavu starostlivost nedovolim,pretoze by to bolo pre nu aj pre mna velmi tazke a nepripustne. Je to clovek,ktory ma problemy s tipovanim,v minulosti mal exekutora a vyhodili ho z jednej prace kvoli kradezi. Teraz pracuje, ma prijem okolo 500 EUR. Jeho sestra sa mi vyhrazala, ked som bola tehotna, ze ma zbije a jemu to bolo jedno, tak mam strach, aby aj malej nieco neurobili. Na ulici sa mi ani nepozdravi a chce ju do starostlivosti, nechapem tomu. Otcovstvo uznavam, len sa chcem spytat, ci sa zmeni jej priezvisko pretoze teraz ma moje a chcem aby to aj tak ostalo. Chcela by som ziadat malu do mojej starostlivosti a spatne ziadat preplatenie nakladov spojenych s tehotenstvom, porodom a narodenim dietata. Aku vysku vyzivneho mozem ziadat? Na sude o urceni otcovstva sa bude riesit len urcenie otcovstva alebo aj starostlivost a vyzivne? Na co sa mam, prosim Vas, pripravit? Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

Dobrý deň. S konaním o určenie otcovstva je spojené konanie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností a o výžive maloletého. V tomto konaní by malo byť zároveň určené komu bude dieťa zverené do starostlivosti, kto je oprávnený dieťa zastupovať a spravovať jeho majetok a tiež kto má vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu. Prípadne sa môže tiež rozhodnúť o striedavej starostlivosti. Pri určení výšky výživného súd prihliada vždy na majetkové pomery a možnosti a schopnosti oboch rodičov, ale aj na potreby maloletého dieťaťa. Pokiaľ máte záujem podať návrh na určenie výživného pre Vás (nie pre maloleté dieťa) a to konkrétne na úhradu niektorých nákladov nevydatej matke toto je samostatný nárok. V tomto konaní je potrebné zdokladovať Vaše majetkové pomery, výdavky, ktoré ste mali v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom, ako aj bežné výdavky. Je na Vás, akú výšku výživného budete požadovať treba však výšku zdôvodniť a taktiež prihliadnuť na majetkové pomery otca maloletého dieťaťa. Zmena priezviska je v zmysle §35 Zákona o rodine podstatnou otázkou výchovy mal. dieťaťa, o ktorej rodičia vždy rozhodujú spoločne bez ohľadu na to, či je alebo nie je dieťa zverené jednému z nich do osobnej starostlivosti, pokiaľ sa nedohodnete rozhodne na návrh niektorého z Vás súd. Odporúčam Vám vyhľadať advokáta a požiadať ho o zastupovanie v celom konaní. Ak nemáte finančné prostriedky na advokáta, máte právo obrátiť sa na Centrum právnej pomoci vo Vašom meste, ktorý Vám určí advokáta bezplatne po zohľadnení Vašej finančnej situácie.

Trápi vás "Určenie otcovstva súdom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa spýtala na nasledujúcu situáciu. Môj bývalý priateľ neposkytuje finančnú podporu našim deťom a chcem podať žiadosť o alimenty. Avšak, jeho meno nie je uvedené v rodnom liste ani u jedného dieťaťa. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám v tejto situácii pokračovať? Keďže sama starám o deti a nemám finančné prostriedky na advokáta, som v náročnej situácii. Teší ma, že s deťmi zvládame. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 25.09.2023)

Dobrý deň, nakoľko váš bývalý priateľ nie je určený ako otec dieťaťa, doposiaľ mu táto povinnosť zo zákona ani nevznikla. Namieste by bolo najprv určiť otcovstvo, dôsledkom čoho by mu vznikla aj vyživovacia povinnosť voči vašim deťom.

Vzhľadom na to, podajte návrh na určenie otcovstva vašim deťom voči vášmu bývalému priateľovi spolu s návrhom na určenie výkonu rodičovských práv a povinností k mal. deťom. V návrhu na určenie otcovstva uveďte, že muž, ktorého ste určili je otcom vašich mal. detí. Ak by pred súdom váš priateľ otcovstvo poprel, toto sa bude musieť preukazovať napr. DNA testami. Súčasne v návrhu navrhnite, aby súd zveril mal. deti do vašej výlučnej osobnej starostlivosti a otca zaviazal na úhradu výživného, pričom navrhnite konkrétnu výšku výživného na každé z mal. detí. Súčasne uveďte, že styk s deťmi nežiadate upraviť,

Ak súd určí, že je otcom dieťaťa muž, ktorého ste v návrhu určili, určí mu aj vyživovaciu povinnosť na každé z mal. detí, prípadne styk s mal. deťmi, ak tento bude otec mal. detí žiadať upraviť. V opačnom prípade súd styk s mal. deťmi neupraví, čo bude pre vás iba výhodné. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja priateľka, s ktorou žijem, má syna a chce sa domôcť alimentov od jeho otca. Ten nie je zapísaný v rodnom liste ako otec, avšak chlapec už má 6 rokov a ona ho chce kvôli alimentom zapísať. Môžete mi prosím poradiť, ako postupovať v tomto prípade? Vopred vám ďakujem.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 28.07.2023)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o určenie otcovstva, v tomto prípade existujú v tomto čase dve cesty. Ak by otec maloletého otcovstvo nepopieral, ale naopak, ak by s vašou priateľkou spolupracoval, potom najjednoduchšie by bolo určiť otcovstvo k maloletému súhlasným vyhlásením rodičov na matričnom úrade alebo na súde. 

Ak by to takýmto spôsobom nešlo, potom je cestou iniciovať konanie o určenie otcovstva. Návrh na určenie otcovstva súdom môže podať aj sama matka. V návrhu nech matka označí muža, ktorý má byť biologickým otcom maloletého. Ak by ho v návrhu neoznačili, súd si ju po podaní návrhu predvolá na výsluch za účelom zistenia predmetnej informácie. Ak by ho označiť nechcela, potom by súd nevyhnutne musel ustanoviť maloletému v tomto konaní opatrovníka, aby sa tento pokúsil zistiť potenciálneho otca. Ak súd počas konania zistí, kto je otcom dieťaťa, rozhodne o určení otcovstva. Až po právoplatnosti tohto rozhodnutia, je takto určený otec povinný plniť si vyživovaciu povinnosť voči mal. dieťaťu. Ak by si ju dobrovoľne neplnil, potom je namieste podať proti nemu návrh na určenie vyživovacej povinnosti na súde príslušnom podľa bydliska maloletého dieťaťa. Takýto návrh je oprávnená podať sama matka. 


Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či v prípade, keď je otcovstvo priznané súdnou cestou a rovnako súdne je určené aj výživné, musí otec dieťaťa figurovať v rodnom liste? Alebo tam nemusí byť vôbec uvedený? Ďakujem.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 19.10.2022)

Dobrý deň, ak otcovstvo určí súd právoplatným rozhodnutím, na jeho podklade by malo následne dôjsť k tomu, že sa takto určená osoba zapíše do rodného listu dieťaťa.
Trápi vás "Určenie otcovstva súdom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, môj syn sa chystá rozviesť. Nie je si istý, či je druhé dieťa jeho. Existujú určité indicie, ktoré naznačujú, že by nemusel byť biologickým otcom. Ako by mal postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 14.01.2022)

Dobrý deň,

postup je závislý od toho, podľa ktorej domnienky otcovstva bolo otcovstvo Vášho syna určené. Poznáme tri domnienky určenia otcovstva. V nadväznosti na Vašu situáciu by sa mohlo jednať buď o prvú, alebo druhú domnienku.

Čo sa týka zapretia otcovstva podľa I. domnienky, v zmysle § 86 ods. 1 Zákona o rodine platí, že manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo jeho manželke, zaprieť na súde, že je jeho otcom. Manžel má právo zaprieť otcovstvo voči dieťaťu a matke, ak sú obidvaja nažive, a ak nežije jeden z nich, voči druhému.

Ak sa však dieťa narodí pred stoosemdesiatym dňom od uzavretia manželstva, postačí na to, aby sa manžel matky nepovažoval za otca, ak zaprie svoje otcovstvo na súde. Uvedené však neplatí vtedy, ak manžel s matkou dieťaťa súložil v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako stoosemdesiat a viac ako tristo dní, alebo ak pri uzavretí manželstva vedel, že je tehotná. Táto formulácia vychádza z toho, že k splodeniu dieťaťa došlo ešte pred uzavretím manželstva, a preto manžel nemusí byť aj biologickým otcom. V tomto prípade postačuje, ak syn zaprie otcovstvo na súde. Ako dôkaz preukáže dátum narodenia dieťaťa. Potom dôkazná povinnosť na preukázanie opaku, je na strane matky dieťaťa.

Pri zapretí otcovstva podľa II. domnienky, t.j. súhlasným vyhlásením rodičov, treba aplikovať ust. § 93 ods. 1 Zákona o rodine, v zmysle ktorého muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, môže otcovstvo pred súdom zaprieť do troch rokov odo dňa jeho určenia, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa (rovnako aj v tomto prípade sa vyžaduje podanie návrhu na zapretie otcovstva). Platí, že táto lehota sa neskončí pred uplynutím troch rokov od narodenia dieťaťa. Preto, ak bolo otcovstvo vyhlásené súhlasným vyhlásením rodičov pred matrikou alebo súdom k nasciturovi (t.j. počatému ale nenarodenému dieťaťu), lehota na zapretie otcovstva sa skončí najskôr 3 roky po narodení dieťaťa.

Ak sa dieťa narodilo počas manželstva a je zapísaný ako otec, tak pred samotným rozvodom musí podať návrh na súd, aby zaprel otcovstvo. 


Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či môžem podať návrh na určenie otcovstva v prípade, že som neuviedla otca dieťaťa na rodnom liste?

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 11.05.2021)

Dobrý deň,
ak otec súhlasí s určením otcovstva, postačuje ísť na matriku a súhlasne vyhlásiť otcovstvo k dieťaťu. Ak nesúhlasí, bude potrebné podať na miestne príslušný súd návrh na určenie otcovstva.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. V januári čakám dieťa, ale otec nechce ísť na matriku a priznať sa k otcovstvu. Môžem podať návrh na súd až keď sa dieťa narodí, alebo môžem to urobiť aj teraz? Medzitým sa otce oženil a čaká druhé dieťa. Jeho aktuálnu adresu nepoznám a nekomunikuje so mnou.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 21.12.2020)

Dobrý deň,
ak vopred viete, že nebude súhlasiť s tým, aby bol uvedený ako otec dieťaťa, tak je najlepšie návrh podať po narodení dieťaťa. V takom prípade totiž bude musieť súd vykonať znalecké dokazovanie formou testov DNA. Uveďte súdu najmä jeho meno a priezvisko a poslednú známu adresu, kde sa zdržiaval. Súd ho následne prostredníctvom príslušných úradov nájde.

To, že čaká druhé dieťa nie je prekážkou určenia otcovstva k Vášmu dieťaťu. Ovplyvní to však jeho vyživovaciu povinnosť, nakoľko sa jeho vyživovacia povinnosť bude musieť deliť medzi dvoch potomkov.


Trápi vás "Určenie otcovstva súdom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, aký je postup pri určení otcovstva a výživného, ak dcéra je dospelá, stále študuje a jej biologický otec je cudzinec.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 20.07.2020)

Dobrý deň,
postačuje na miestne príslušný súd (podľa bydliska dieťaťa) podať na súd návrh na určenie otcovstva. Tento návrh môžete podať Vy alebo vzhľadom na plnoletosť dieťaťa aj priamo dieťa.

Vzhľadom na to, že zrejme uplynul dlhý čas od počatia dieťaťa, rozhodujúcim dôkazom bude vykonanie znaleckého posudku - DNA testami. Tu bude dôležité, či domnelý otec je dlhodobo v zahraničí alebo sa nachádza na Slovensku. Ak by totiž bol v zahraničí, je potrebné počítať s tým, že môžu vzniknúť dlhé prieťahy spojené s vykonaním dokazovania a následne aj uskutočňovaním jednotlivých súdnych pojednávaní.

Súd následne bude rozhodovať o určení výšky výživného iba ak dcéra podá návrh. Nakoľko už nie je maloletá, súd nebude automaticky rozhodovať o určení výživného.


Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, prajem. Chcem sa spýtať: S bývalou priateľkou sa nám 21. 06. 2020 narodil syn, no ona ma neuviedla do rodného listu. Dôvodom je, že si to nepraje. Pokúšal som sa s ňou dohodnúť normálnou cestou, aj čo sa týka výživného atď., ale odmieta všetko. Chcem sa o syna poctivo postarať a tiež na neho pravidelne prispievať, len už neviem, ako mám ďalej postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 01.07.2020)

 

Dobrý deň,

V tomto prípade je jedinou možnosťou, ako určiť otcovstvo k dieťaťu a teda, aby ste boli v rodnom liste uvedený ako otec dieťaťa, podať na príslušný súd návrh na určenie otcovstva. V prípade, že matka bude v priebehu konania popierať, že ste otcom dieťaťa, bude vykonané znalecké dokazovanie formou DNA testov.

Následne súd v rámci súdneho konania (ak sa Vaše otcovstvo preukáže) upraví aj výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu, vrátane výšky výživného a tiež úpravy Vášho styku s dieťaťom.


Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať na svoju situáciu. Som tehotná a nachádzam sa v druhom mesiaci. Môj priateľ ma opustil a bojím sa, že po narodení dieťaťa bude chcieť striedavú starostlivosť. Rada by som vedela, či by nemal nárok na dieťa, ak ho nezapíšem ako otca, čo by znamenalo, že nepodpíše otcovstvo.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 20.01.2020)

Dobrý deň. V prvom rade si neviem predstaviť, že by súd vyhovel návrhu na zverenie dieťaťa do striedavej osobnej starostlivosti fakticky hneď po narodení. Dieťa je v tom čase aj biologicky naviazané na matku a potrebuje určitú stabilitu. K novorodencovi sa teda striedavá starostlivosť s najvyššou pravdepodobnosťou neurčí, aj keby taký návrh bol zo strany otca realizovaný.

Na druhej strane ak otca nezapíšete na rodný list, resp. neurčíte súhlasným vyhlásením jeho otcovstvo, neznamená to, že "by nemal na dieťa nárok". V prvom kroku by však musel požiadať súd o určenie otcovstva a následne by sa dalo domáhať aj úpravy výkonu rodičovských práv a povinností. Ako som už ale uviedol vyššie, súd berie do úvahy aj vek dieťaťa a jeho potrebu byť s matkou (hlavne ak ide o novorodenca), a preto v danom prípade nepredpokladám určenie striedavej osobnej starostlivosti.


Trápi vás "Určenie otcovstva súdom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Určenie otcovstva súdom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa len informovať o tom, ako napísať žiadosť na určenie otcovstva, keď je môj priateľ vo výkone trestu. S otcovstvom súhlasí, len nemá možnosť to odtiaľ potvrdiť. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Určenie otcovstva súdom

(odpoveď odoslaná: 15.05.2019)

Dobrý deň,

môžete využiť tlačivo o súhlasnom určení otcovstva k nenarodenému dieťaťu súhlasným vyhlásením rodičov.

Vzor je napr. tu : https://www.obecpreselany.sk/download_file_f.php?id=577028.

Overenie podpisu otca nenarodeného dieťaťa musí zabezpečiť otec dieťaťa aj keď je vo VTOS.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Určenie otcovstva súdom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.