Máte
otázku?

Orezanie konárov susedovho stromu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Orezanie konárov susedovho stromu

Dobrý deň, vopred ďakujem za odpoveď. Rád by som sa spýtal, či môžem orezať konáre alebo konár susedovho stromu, ktorý zasahuje na môj pozemok. Jedná sa o niekoľkoročný orech a sused samozrejme s tým nesúhlasí. Písomne som sa obrátil aj na elektrárne, keďže strom sa nachádza v blízkosti elektrického vedenia. Avšak bez úspechu, pretože na orezanie musí súhlas poskytnúť iba vlastník stromu a on to nechce urobiť. Mám blízko postavený rodinný dom a plánujem si tam urobiť buď prístrešok, alebo len parkovisko pre auto. Obávam sa, že by konár mohol jedného dňa spadnúť a poškodiť môj majetok. Existuje zákon, ktorý by mi umožnil orezať strom bez susedovho súhlasu, alebo ho musí orezať on sám? Ak by som to urobil bez jeho súhlasu a sused by ma obvinil z poškodzovania jeho majetku, ako by sa to riešilo? Ďakujem.

Odpoveď: Orezanie konárov susedovho stromu

Dobrý deň,

takéto vzťahy medzi osobami upravuje samotný Občiansky zákonníka, ktorý v § 127 ods. 1 ustanovuje nasledovné: 

Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

Z uvedeného vyplýva, že ak je ohrozený výkon Vášho vlastníckeho práva, môžete konáre odrezať aj bez súhlasu vlastníka veci (stromu), avšak nesmiete tak učiniť v nevhodnej ročnej (vegetačnej) dobe a nesmiete ich odstraňovať nešetrne, ale len do takej miery, aby neohrozovali Váš majetok.

Trápi vás "Orezanie konárov susedovho stromu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Orezanie konárov susedovho stromu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.