Máte
otázku?

Nepodanie daňového priznania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Nepodanie daňového priznania

Dobrý deň, rád by som sa informoval, ako by som mohol riešiť problém s agentúrou, ktorá mi neodovzdala daňové priznanie. Poskytol som im všetky potrebné podklady overené notárom, ale po dva mesiace ma ignorujú a neberú moje telefonáty. Povedali mi, že sa to rieši, no moja trpezlivosť dochádza a neviem, ako by som mal právne zakročiť proti nim. Navyše by som chcel vedieť, čo robiť v prípade, že keď som pred približne tromi mesiacmi zaobstarával pohreb môjmu otci, odovzdal som potvrdenie z obecného úradu a aj tak mi agentúra odmietla náklady uhradiť, čo mi následne strhávali z výplaty. Rád by som vedel, ako by som mal začať túto situáciu riešiť. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Nepodanie daňového priznania

Dobrý deň, ak ste niekoho splnomocnili na podanie daňového priznania za Vás a predložili ste im všetky doklady na jeho podanie a zároveň máte doklady o všetkých týchto skutočnostiach, potom môžete v prípade škody požadovať od splnomocnenca náhradu. Ak však nemáte zmluvu alebo iný doklad o tom, že mali za Vás podať daňové priznanie, potom je problém na Vašej strane, pretože v prípade problémov nepreukážete, že to mali urobiť za Vás.

Trápi vás "Nepodanie daňového priznania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nepodanie daňového priznania (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám problém s mojou bývalou účtovníčkou, s ktorou som ukončil spoluprácu v septembri 2021 z dôvodu vždy neskorých výkazov. Po kontrole zo strany Sociálnej poisťovne mi bolo odporučené zmeniť účtovníčku. Túto radu som nasledoval, avšak už viac než pol roka sa neviem dostať k svojim firemným dokladom. Na emaily a SMS nereaguje a telefónne hovory nezdvíha. Jej kancelária je stále zatvorená. Kvôli tejto situácii sme s mojou súčasnou účtovníčkou museli požiadať o odklad daňového priznania. Avšak termín sa blíži a nedávno mi moja bývalá účtovníčka zaslala koncové stavy, ktoré vôbec nezodpovedajú údajom z bánk, majetku ani odpisom. Snažím sa jej dovolať, aby mi vysvetlila, ako účtovala a aby mi vrátila všetky dokumenty, ale bezvýsledne. Bol mi dán návrh, aby som podal trestné oznámenie za neoprávnené zadržiavanie cudzej veci. Preto by som sa rád opýtal, či ste už riešili podobnú situáciu a ako by som mal postupovať. Ako sa mám zachovať v prípade, že moja súčasná účtovníčka podá daňové priznanie bez nadväznosti na predchádzajúce obdobia a daňový úrad mi z toho dôvodu uloží pokutu? Je možné vymôcť potrebné dokumenty od bývalej účtovníčky? Marek

Odpoveď: Nepodanie daňového priznania

(odpoveď odoslaná: 02.06.2022)

Dobrý deň, vo vecipredpokladám, že s pôvodnou účtovníčkou ste mali spísanú zmluvu o vedení účtovníctva, rozpísanú bližšiu formu spolupráce medzi vami s uvedneím konkrétnych povinností účastníkov zmluvy.  Zmluvu ste zrejme ukončili výpoveďou z vašej strany príppadne iným spôsobom v zmysle zmluvy.

Vo veci odporúčam všetkými možnými prostriedkami - písomná výzva na adresu podnikania účtovníčka, na adresu domov,  email, SMS? poslať výzvu, aby vám vrátila všetky účtovné doklady, keďže vaša spolupráca bola ukončená a nemôžete podať daňové priznanie, prípadne ďalšie podania na ďaňový úrad a pod. /predpokladáme, že ste mali uzatvorenú nejakú zmluvu/ a to s tým upozornením, že ak doklady, ktoré sú vašim vlastníctvom nevráti, prípadné sankcie uložené zo strany daňového úradu, sociálnej a zdravotných poisťovní budete musieť od nej vymáhať. Stanovte súčasne lehotu na vrátenie dokladov /napr. 3 dni/ a to s tým upozornením, že ak doklady nevráti, vo veci podáte trestné oznámenie.

V prípade, že v budúcnosti by vám bola uložená sankcia zo strany kontrolných orgánov a vedeli by ste následne preukázať, že toto bolo spôsobené aj zavinením resp. výlučne zavinením bývalej účtovníčky, potom by ste od nej mohli vymáhať náhradu škody, ktorá by vám vznikla zaplatením uložených sankcií. Treba súčasne uviesť, že ak by vám boli zo strany kontrolných orgánov uložené sankcie, vy ako živnostník musíte podať aj opravné prostriedky voči konkrétnym rozhodnutiam a to bez ohľadu na stav účtovníctva spôsobený bývalou účtovníčkou. Ide o to, že vy ste vo vzťahu s uvedenými orgánmi a nie účtovníčka a teda zo zákona je daná vaša zodpovednosť.

Odporúčam kontaktovať adovkáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nepodanie daňového priznania (Pracovné právo)

Koordinátor agentúry sa touto záležitosťou zaoberal, pretože som u nich pracoval takmer celý rok. Musel som doložiť iba jeden mesiac. Z tohto dôvodu som musel vyžiadať dokument zo sociálneho úradu. Bol to čestný prehlásenie plus som doložil dvojtýždennú pracovnú zmluvu z inej agentúry. Všetky dokumenty boli overené notárom. Avšak nemám žiaden dôkaz o tom, že som požiadal agentúru o podanie daňového priznania, pretože som im odovzdal všetky papiere. Maximálne môžem mať dôkaz zo sociálneho úradu, keďže som tam musel ísť za notárom.

Odpoveď: Nepodanie daňového priznania

(odpoveď odoslaná: 31.05.2017)

Dobrý deň, rozumiem, Vy máte na mysli podanie ročného zúčtovania.

Pokiaľ nemáte doklad, že ste žiadali zamestnávateľa o podanie ročného zúčtovania, potom to môžu poprieť a Vy s tým nič neurobíte. Podajte si preto daňové priznanie sám.

 

Zamestnanec, ktorý mal v roku 2016 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti (§ 5) a nepoberal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43, pri ktorých uplatnil postup podľa § 43 ods. 7 (príjmy, z ktorých bola daň vybraná zrážkou sa rozhodol zahrnúť do úhrnu príjmov a z nich zrazenú daň považovať ako preddavok na daň) môže najneskôr do 15. februára 2017 písomne požiadať o vykonanie ročného zúčtovania (RZD) z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane, posledného zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nepodanie daňového priznania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.