Máte
otázku?

Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

Dobrý deň! Na notárskom úrade som spísala závet a listinu o vydedení mojej dcéry. Mám jednu dcéru a dvoch dospelých vnukov. Vlastním určité nehnuteľnosti a v závete som časť týchto nehnuteľností previedla na ľudí, ktorí sú mi blízki a o ktorých predpokladám, že sa v prípade potreby o mňa postarajú. Vnukom som odkázala nehnuteľnosti v rovnakom pomere, ktorých hodnota je približne 100 tisíc eur. Nehnuteľnosti, ktoré som previedla na iné osoby, majú približne rovnakú hodnotu. Dcéra a vnuci sa o mňa už deväť rokov nezaujímajú a nemám s nimi kontakt. Podľa notára sú splnené všetky podmienky na vydedenie mojej dcéry. Chcela by som vedieť, či moja dcéra môže po mojej smrti napadnúť závet na súde a ak áno, aká je pravdepodobnosť, že uspeje. Nechcela by som, aby tí, ktorých som ustanovila ako svojich dedičov, mali po mojej smrti akékoľvek problémy s mojou dcérou. S úctou a vďakou očakávam Vašu odpoveď. Ak budú potrebné ďalšie informácie, som pripravená poskytnúť ich. S pozdravom.

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

Dobrý deň, podľa § 469a Občianskeho zákonníka (OZ), poručiteľ môže vydediť potomka, ak o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať. V listine o vydedení musí byť uvedený dôvod vydedenia a musí obsahovať náležitosti ustanovené pre závet. V zmysle § 476 OZ, poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice. V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný. Ďalšie osobitné ustanovenia pre závet vyhotovený vo forme notárskej zápisnice upravuje notársky poriadok. Notár teda zodpovedá za to, že obsah závetu je v súlade s právnymi predpismi a po smrti spôsobí želané právne účinky. V žiadnom prípade nedokážete zabrániť vašej dcére, aby sa domáhala svojich práv na súde a teda iniciovala konanie o právnej neúčinnosti Vami vykonaných právnych úkonov. Dodržaním všetkých zákonných podmienok pre vydedenie a zriadenie závetu, minimalizujete úspešnosť dotknutých osôb domáhať sa svojich nárokov, ktoré sú v rozpore s prejavom vašej vôle o nakladaní majetku pre prípad vašej smrti. 

Trápi vás "Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám dotaz týkajúci sa dedičstva. Mojej mame nedávno zomrela jej mama, ktorá mala tri dcéry – označené ako M, J a B. V závete si dcéra M odkazuje pozemok a nehnuteľnosť na tomto pozemku. Mojej mame B a jej sestre J boli odkázané tri izby v byte. Problémom je, že sestra J sa o svoju matku 25 rokov nezaujímala. Prababička mojej mamy B plánovala dcéru J vydediť, avšak nezvládla už zmeniť svoj závet. Fakticky však opakovane hovorila, že jej nič nezanechá. Moja mama B bola neustále pri svojej matke a teraz po jej smrti musí riešiť všetky formalitami. Aké je právne postavenie v tejto situácii? Má sestra J nárok na polovicu bytu, aj keď sa o svoju matku dlhé roky nezaujímala? Sestra M: dostala pozemok a nehnuteľnosť Sestra J: nebola prítomná 25 rokov a nezaujímala sa o matku Sestra B: moja mama, ktorá sa starala o svoju matku Ako by ste odporúčali postupovať v takomto prípade? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 08.02.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak ide o dedenie po vašej starej mame, zákonnými dedičmi sú deti starej matky. Ak stará matka spísala závet a všetci dedičia budú súhlasiť s rozsahom dedenia podľa závetu, potom notár aj takto rozhodne podľa závetu.

Uvádzame, že ak nedošlo k vydedeniu potomka zo strany vašej starej matky /t.j. sestry vašej matky, ktorá sa o starú mamu nezaujímala a nestarala 25 rokov/,  samotný nezáujem potomka nie je je dôvodom, aby dedič nededil podľa závetu ak nedošlo k jeho vydedeniu zo strany starej matky ako poručiteľa.

Z otázky usudzujeme, že chcete dosiahnúť, aby sestra vašej matky nededila po starej mame z dôvodu neuzáujmu a nestarostlivosti po dlhé obdobie. Samotná táto skutočnosť však k tomu neposačuje, lebo stará mama ako poručiteľka svoju dcéru za svojho života nevydedila. Jediným riešením je, aby sa sestra vašej matky vzdala svojho podielu na dedičstve v prospech ostatných dedičov. K tomu ju však nie je možné ju právnou cestou donútiť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu ohľadom postupu v situácii, keď žijeme v rodinnom dome s priateľkou a spolu máme na tento dom hypotéku. Okrem toho vlastníme ešte ďalšie nehnuteľnosti. Pokiaľ by sa jednej z nás niečo stalo, je možné napísať závet, ktorý nebude napadnuteľný zo strany rodinných príslušníkov a majetok by sa preniesol na tú druhú? Ďakujem.

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 19.08.2023)

Dobrý deň,
áno, ak tými rodinnými príslušníkmi nie sú Vaše deti, tak je to možné. Do závetu napíšete, že kto a čo má po Vás dediť. Ostatní rodinní príslušníci nemôžu závet napadnúť, nakoľko do závetu je povinnosť zahrnúť len deti. Ale ostatných rodinných príslušníkov nie. Vy napíšete závet za seba, kde uvediete Váš majetok. A Vaša priateľka napíše závet za seba, kde uvedie jej majetok. 

Poprípade, ak chcete, aby Vaša priateľka vlastnila Váš majetok ( napríklad 1/2 podiel na nehnuteľnosti), môžete jej ho za života darovať, darovacou zmluvou. 

Podľa § 479 Občianskeho zákonníka, "Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

Ak by medzi tých rodinných príslušníkov mali patriť aj deti, tak môžete spísať závet, v ktorom uvediete, že jednu nehnuteľnosť budú dediť deti a druhú nehnuteľnosti bude dediť Vaša priateľka a to tak, aby to bolo so zachovaním podielov podľa § 479 Občianskeho zákonníka. 

Pri spisovaní závetu je potrebné zachovať prísne formálne náležitosti uvedené v Občianskom zákonníku. Závet napíšete vlastnou rukou alebo v inej písomnej forme za účasti dvoch svedkov, a potom ho dáte notárovi, aby ho ten uložil do registra závetov. 

Podľa § 476 ods. 1 -3  Občianskeho zákonníka, "Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice. V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný. Spoločný závet viacerých poručiteľov je neplatný."


Podotázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť o možnosti vylúčiť zo závetu zákonného dediča, ktorým je v mojom prípade moja sestra. Od nej kupujem byt na splátky po našej zosnulej mame. Chcem, aby po mne, v prípade mojej smrti, zdedila majetok moja dlhoročná priateľka (partnerka). Tá je však Polka a na byte si moja sestra nechala záložné právo platné až do doby, kedy sa nesplatí plná čiastka bytu. Môžem napísať závet, kde uvediem moju priateľku ako právoplatného dediča, ak je na byte záložné právo s tým, že zostatkovú sumu by doplatila moja priateľka? Človek nikdy nevie, čo sa mu môže stať, a moja priateľka mi dala 45 000 eur na kúpu uvedeného bytu. Zostatok splátky je 20 000 eur. Za akékoľvek informácie vopred ďakujem. D.

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 03.07.2023)

Dobrý deň, ďakujeme za prejavenú dôveru, že ste sa obrátili na našu advokátsku kanceláriu. 

Uvádzame, že zriadenie záložného práva v prospech vašej sestry nie je právnou prekážkou, aby ste pre prípad úmrtia nemohli spísať závet. Z otázky predpokladáme, že nemáte vlastné prípadne osvojené deti, ktoré v zmysle ust. Občianskeho zákonníka sú neopomenuteľnými dedičmi. Ak vo vašom prípade je zákonným dedičom vaša sestra, to ešte neznamená, že je samozrejmosťou, že bude po vás aj dediť a že by ste vy nemohli určiť závetného dediča a to z dôvodu, že vaša sestra nie je neopomenuteľným dedičom. Vaša sestra keďže nie je neppomenuteľným dedičom nebude môcť závet napadnúť. Vy so svojim majetkom môžete disponovať podľa svojho uváženia a to aj pre prípad úmrtia.

Odporúčam na spísanie závetu kontaktovať notára, kde v závete uvediete aj skutočnosti napísané v otázke /požičanie peňazí na kúpu bytu, splátky atď./. Závet bude evidovaný v centrálnom registri závetov.


Trápi vás "Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, do akej doby je možné napadnúť závet? Má manželka právo napadnúť závet po svojom zosnulom manželovi a vymáhať späť svoje dedičstvo?

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 21.06.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že manžel ako poručiteľ spísal závet a dedičské konanie po ňom ako poručiteľovi je právoplatne skončené. Predpokladáme súčasne, že manželka nebola ustanovená ako závetný dedič.

Ak manžel ako poručiteľ spísal závet, k tomu uvádzame, že jeho manželka nie je neopomenuteľným dedičom, keďže neopomenuteľnými dedičmi sú len deti poručiteľa či už vlastné alebo osvojené, maloleté alebo plnoleté v zmysle ust. § 479 Obč. zákonníka :

"Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

Ak manželka poručiteľa mala námietky k závetu, mohla napadnúť jeho neplatnosť vydedenia /vydediť však možno len potomka/, resp. neplatnosť závetu v zmysle ust. Civilného mimosporového poriadku, ktorá nesmie byť kratšia ako 30 dní. Ak tak manželka neurobila a dedičské konanie je právoplatne ukončené, vo veci už nie je možné urobiť právne kroky cestou súdu.


Podotázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či je možné napadnúť závet. Mám priateľku a chcel by som svoj majetok odkázať jej deťom po mojej smrti. Chcem vedieť, či môže moja rodina tento závet napadnúť. Ďakujem.

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 17.07.2022)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že nie ste ženatý a ani nemáte vlastné deti a že vy nie ste biologickým otcom detí vašej priateľky.

Ak vychádzame z tohto predpokladu, potom platí, že vy v podstate môžete závetom odkázať pre prípad vašej smrti majetok komukoľvek. Vaša priateľka resp. vaša rodina /rodičia, súrodenci/ z tohto dôvodu, že nebudú dedičmi v prípade vášho úmrtia, napadnúť nemôžu a to z jednoduchého dôvodu, že nie sú neopomenuteľnými dedičmi. Neopomenuteľnými dedičmi sú len potomkovia - maloleté alebo plnoleté deti, ktoré majú zo zákona nárok na svoj podiel, inak by bol závet neplatný pokiaľ by nedošlo k ich vydedeniu.

Nevieme z akého dôvodu chcete závetom odkázať majetok deťom vašej priateľky, ale možnosť riešenia majetku je aj za vášho života napr. darovaním so súčasným zriadením vecného bremena vo váš prospech /ak by išlo o nehnuteľnosť/, ktoré spočíva v práve doživotného užívania a bývania v nehnuteľnosti.

Na spísanie závetu odporúčam kontaktovať notára.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, moja matka zomrela v roku 2018. Existuje listina o vydedení z roku 2013, v ktorej vydedila dve dcéry. Momentálne riešim u rovnakého notára otázku novoobjaveného majetku po môjho zosnulého otca. Môžem v tejto súvislosti požiadať o možnosť nahliadnuť, prípadne získať kópiu tejto listiny? Je potrebné uskutočniť nové pojednávanie? Je za tento úkon účtovaný poplatok? Chcela by som poznať dôvod. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 23.11.2021)

Dobrý deň,
o novoobjavenom majetku sa bude viesť takmer identické konanie ako v pôvodnom dedičskom konaní. Nakoľko ste boli dedičom, budete mať aj v tomto prípade právo nahliadať do súdneho spisu.

Áno za dodatočné prejednanie dedičstva sa bude platiť súdny poplatok a tiež odmena notárovi, ktorý vec prejedná.


Trápi vás "Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Moja otázka znie: Môžem napadnúť otcovu závet, keď som jeho neuznané dieťa? Dozvedela som sa o tom, že som jeho dcéra, až po jeho smrti.

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 22.06.2018)

Dobrý deň. Na to, aby bolo možno "napadnúť" určitý právny úkon, je potrebné, aby tento právny úkon vykazoval nejaké vady, ktoré by spôsobovali aspoň jeho čiastočnú neplatnosť. V rámci dedičského práva platí, že závet musí rešpektovať tzv. neopomenuteľných dedičov, pričom právny režim takýchto dedičov (potomkov poručiteľa) je upravený v § 479 Občianskeho zákonníka.

Podľa ustanovenia §  479 Občianskeho zákonníka platí, že: "Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

S poukazom na citované zákonné ustanovenie by bolo zrejme možné dovolať sa aspoň čiastočnej neplatnosti závetu poručiteľa v prípade, že závet nerešpektuje Vaše dedičské právo ako neopomenuteľnej dedičky.


Podotázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Dobrý deň, zaujímalo by ma, po akom čase môžem napadnúť závet po smrti mojej mamy. Už uplynulo 6 rokov, ale tento závet je falošný; napísala ho moja nevlastná sestra na žiadosť jej otca. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 07.08.2017)

Dobrý deň, v zmysle § 476 a nasl. Občianskeho zákonníka, poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice. V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný.

V prípade vlastnoručného závetu platí, že musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný. Ak teda bol závet Vašej matky sfalšovaný, ide o absolutnu neplatnosť tohto právneho úkonu. Absolutnú neplatnosť možno namietať vždy, teda aj po uplynutí doby 6 rokov. 

 


Podotázka: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa? (Dedičské právo)

Dobrý deň. Som ženatý už 25 rokov, mojej manželke je 23 rokov. Nemáme deti. Byt, v ktorom bývame, je vo vlastníctve mojej manželky. Nikdy sme neriešili otázky týkajúce sa smrti alebo dedenia majetku. Avšak tri mesiace pred smrťou z neznámych dôvodov moja manželka prepísala byt na neter. Tento byt sme si kúpili do osobného vlastníctva z peňazí mojich rodičov. Teraz sa ukázalo, že bola moja chyba nepreformulovať zmluvu. Neter nikdy nepodporila moju manželku pri jej liečbe, nešla s ňou ani raz na vyšetrenie alebo chemoterapiu. Momentálne som to dal na súd, pretože v závete je podpis druhým perom. Prosím Vás o odbornú radu. Ďakujem.

Odpoveď: Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?

(odpoveď odoslaná: 31.01.2017)

Dobrý deň, to, že je podpis iným perom, nie je dôvod na neplatnosť závetu. Odporúčam kontaktovať advokáta, ukážte mu závet, možno na niečo príde.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno napadnúť závet po smrti poručiteľa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.