Máte
otázku?

Má nárok na honorár?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Má nárok na honorár?

Dobrý deň, je možné, aby si niekto nárokoval honorár, keď dobrovoľne pomáhal ako fyzická osoba firme s organizáciou eventu, pritom vopred nebol dohodnutý žiadny honorár, nebola uzatvorená žiadna zmluva ani nebola urobená žiadna objednávka? Jediná dohoda, ktorá bola konkludentne urobená, bola tá, že sa táto osoba stane po evente spoločníkom firmy a teda bude mať do budúcna percentá z jej zisku. Avšak po evente sa táto osoba rozhodla, že spoločníkom firmy nebude. Teraz má dojem, že si môže dodatočne nárokovat honorár za pomoc pri organizácii eventu. Navyše poslala zmluvu, ktorú by sme jej mali podpísať ako poskytovateľovi nejakých služieb a požaduje províziu 2 000 eur, čo je priam absurdné. Keďže daná osoba nie je podnikateľ, zmluva je urobená na firmu, ktorá patrí jej príbuznému. Túto firmu však nepoznáme, nikdy sme s ňou nespolupracovali a nemáme s ňou nič spoločné. Veľmi by mi pomohlo, keby ste mi dali vedieť, či má táto osoba nárok na niečo takéto. Vyhráža sa firme, že ju bude ohovárať, ak nesúhlasí s jej podmienkami a nevyplatí jej požadovanú províziu.

Odpoveď: Má nárok na honorár?

Dobrý deň, ak niekto vykonáva určitú činnosť a nie je dohodnutá žiadna zmluva (dohoda), potom zo ide o bezdôvodné obohatenie - t.j. plnenie bez právneho dôvodu. 

V tomto prípade môže teda požadovať vydanie bezdôvodného obohatenia. Výška sa určí podľa toho, aké činnosti vykonávala, neurčuje sa podielom na evente. 

Ak ste mali dohodu o tom, že bude mať podiel na firme, potom šlo o určitú formu dohody a bezdôvodné obohatenie neprichádza do úvahy.

Pokiaľ ide o iný subjekt tak s týmto nemusíte uzatvárať žiadnu zmluvu a ani jej nič vyplácať.

Na súde bude mať táto osoba (ktorá vykonávala určité činnosti na evente) dôkazné bremeno, aby preukázala čo všetko vykonala. Toto samozrejme nie je jednoduché a riskuje zamietnutie žaloby.

Pokiaľ sa Vám vyhrážajú, že Vás bude ohovárať, ak na jej podmienky nepristúpite, potom je potrebné proti tomu zakročiť a pohroziť jej trestným stíhaním, pretože môže ísť o trestný čin poškodzovania cudzích práv.

Odporúčam Vám poslať tejto osobe list z advokátskej kancelárie. Ak je list správne napísaný, potom už nebude žiadať nič. 

Trápi vás "Má nárok na honorár?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Má nárok na honorár? (Občianske právo)

Mám otázku. V roku 1992, konkrétne 8.1., som bol pasažierom havarovanej lanovky. Z nešťastia sme dvaja prežili, avšak štyria moji spolužiaci pri niekom tragicky zahynuli. Plusk vo Vysokých Tatrách. Napriek uplynulému času, ma ešte nikto neodškodnil, ani zo strany štátu. Preto by ma zaujímalo, či mám nárok na odškodnenie od štátu. Ďalšou otázkou je, či by mi mala televízia, ktorá často vysiela najväčšie tragédie Slovenska a v ktorej som nútený účinkovať, vyplácať nejaký honorár za každú odvysielanú reláciu. Vysielajú to bez toho, aby si od mňa pýtali povolenie na verejnú transmisiu. Rád by som preto vedel, ako by som mal postupovať. Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Má nárok na honorár?

(odpoveď odoslaná: 06.01.2016)

Dobrý deň,

Váš nárok na náhradu škody, ktorú ste vtedy utrpeli je už premlčaný. Uplynulo už od vtedy veľmi veľa rokov. 

Čo sa týka druhej časti otázky o honorári, tak na ten nemáte nárok, ak nie ste dohodnutý na tom, aby ste ho dostávali - teda nemáte s nimi uzatvorenú zmluvu. 

V zmysle Občianskeho zákonníka môžu vysielať uvedenú reportáž aj bez Vášho súhlasu. Ide o tzv. zákonnú licenciu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Má nárok na honorár?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.