Máte
otázku?

Zrazenie chodca na prechode pre chodcov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o prvotnú informáciu: Moju mamu dňa 12. 1. 2016, okolo 17. hodiny, zrazilo auto na vyznačenom prechode pre chodcov v Topoľčanoch. Z jednej strany jej auto udelilo prednosť, ale pri prechádzaní prechodu ju z druhej strany auto zrazilo. Bola hospitalizovaná v nemocnici v Topoľčanoch na sedem dní a doteraz je doma na liečení so zdravotnými problémami. Zrazil ju starší pán, ktorý má približne 70 rokov. Má mama nejaký nárok na odškodné? Ďakujem za vysvetlenie a Vašu odpoveď. Pekný deň. S úctou.

Odpoveď: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov

Dobrý deň, Vaša mama si môže v rámci trestného konania uplatniť nárok na náhradu škody. Tento nárok si však musí uplatniť najneskôr do konca vyšetrovania alebo skráteného vyšetrovania. Z návrhu musí byť zrejmé, z akých dôvodov a v akej výške nárok na náhradu škody uplatňuje. V návrhu je potrebné uviesť i to, že navrhuje súdu uložiť v odsudzujúcom rozsudku povinnosť odsúdenému nahradiť jej vzniknutú škodu. Často sa však stáva, že súdy v trestnom konaní o náhrade škody nerozhodnú a poškodeného odkážu na občiansko-súdne konanie. V takom prípade si bude môcť Vaša mama uplatniť nárok na náhradu škody v občiansko-súdnom konaní v zmysle ustanovení Občianskeho zákonníka a Občiansko-súdneho poriadku.

Trápi vás "Zrazenie chodca na prechode pre chodcov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o bezplatnú odpoveď, aby sme aspoň vedeli, čo máme očakávať. Môj priateľ po odbočovaní na križovatke v Banskej Bystrici nezaregistroval osobu na prechode a mierne do nej narazil. Zavolal sanitku, no pri obhliadke osoba nemala žiadne vonkajšie zranenie. Až neskôr z nemocnice prišla správa, že pani má zlomenú nohu. Polícia zadržala vodičský preukaz a teraz sa čaká na súd. Rada by som sa opýtala, na akú dobu sa odoberá vodičský preukaz pri ľahšom zranení osoby? Môže sa stať, že mu bude vrátený po súde? Zaráža ma hlavne to, že má prácu, za ktorou dochádza do iného okresu. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov

(odpoveď odoslaná: 17.11.2022)

Dobrý deň,
ak sa takéto niečo stalo tak nech ráta, že to vodičský preukaz, ak bude preukázaná vina rodiča sa odoberie minimálne na 1 rok. Môže to byť však aj dlhšie. 

Celý priebeh konania bude trvať niekoľko mesiacov, kým sa to dostane na súd, tak aj 7-10 mesiacov prebehne. Na policii budú možno robiť aj znalecký posudok, ktorý celú lehotu vyšetrovania predlžuje. 

Toto sú tie neštastné náhody, ktoré sa stávajú človeku ani nevie ako. 

Priateľ bude trestné stíhaný pre trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov (Trestné právo)

Dobrý deň, Dnes som zrazil chodkyňu na prechode. Našťastie to nebolo vážne, len má narazenú panvu a je hospitalizovaná. Zadržali mi však vodičský preukaz. Neviete mi prosím poradiť, ako by som mal postupovať ďalej? Volal som s dotyčnou a povedala mi, že tam bude 3-4 dni. Nemá zlomeniny ani nič také vážne. Ďakujem.

Odpoveď: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov

(odpoveď odoslaná: 09.09.2022)

Dobrý deň,
keď Vám bol zadržaný VP bude Vám od dopravného inšpektorátu doručené rozhodnutie o zadržaní. Zároveň bude vo veci začaté priestupkové alebo trestné konanie v závislosti od toho ako budú právne kvalifikovať tento skutok príslušné orgány. Budú čakať na ukončenie jej liečenia, resp. vyjadrenie lekára, aby vedeli určiť rozsah jej zranenia a tiež dobu liečenia.


Podotázka: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov (Trestné právo)

Dobrý deň, mám pre vás otázku. Mal som nehodu s chodcom na priechode. Nehochcene som zrazil chodca na priechode, ktorý nebol dobre osvetlený a ani nebol dobre vyznačený. Zebra bolo slabo viditeľná a chodec bol oblečený v tmavom, bez reflexných prvkov. Na priechode som ho vôbec nevidel. Išlo o križovatku, kde som bol na hlavnej ceste a odbočoval som na vedľajšiu. Uznali ma za vinného, odobrali mi vodičský preukaz a dostal som aj podmienečný trest, a to všetko bez pokuty. Vo vyhláške som čítal, že chodec má byť viditeľne označený reflexným prvkom a priechod má byť viditeľne označený a aj osvetlený. Chcel by som sa Vás opýtať, či to posúdili správne. Za skoré vybavenie Vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov

(odpoveď odoslaná: 21.08.2018)

Dobrý deň, predkladáme Vám nasledovnú odpoveď :

Vzhľadom na okolnosť, že nepoznáme presne Váš prípad, môžme len všeobecne konštatovať ustanovenia zákona o cestnej premávke. Pokiaľ sa jedná o chodcov platí predovšetkým ust. § 52 a 53 :

"§ 52 : Chodci smú ísť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba, ak tým najmä za zníženej viditeľnosti alebo za zvýšenej premávky neohrozia alebo neobmedzia cestnú premávku; to neplatí pre osoby, ktoré sa pohybujú po krajnici alebo po okraji vozovky na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na obdobnom športovom vybavení, ktoré sa môžu pohybovať len v rade za sebou. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. 

"§ 53 : (1) Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.

(2) Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané, ak v § 55a ods. 2 nie je ustanovené inak.

(4) Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany."

 

Ďalej poukazujeme na ust. § 16 zákona o cestnej premávke :

"Rýchlosť jazdy

(1) Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad." 

Nevieme či rozhodnutie je právoplatné, prípadne nám ho pošlite na preštudovanie.


Trápi vás "Zrazenie chodca na prechode pre chodcov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na tento problém. Raz, keď som išla do NM, mladé dievča mi náhle vybehlo do cesty. Utekala na autobus, bola na prechode, avšak vybehla tiež spoza auta. Nemala som šancu ju včas zaregistrovať. Okoloidúci hovorili, že dievča ani nepozeralo, len vybehlo mi do cesty, aby stihlo autobus. Po nehode mala vykĺbené rameno, zranené obočie a modriny. Už po desiatich dňoch sa cítila lepšie. Vo nemocnici strávila dva dni vrátane cesty. Môžem potvrdiť, že som nepila alkohol. Je hrozné na to spomínať. Našťastie mi nezobrali vodičský preukaz a zatiaľ sa mi nikto neozval. Najhoršie je, že som nemala možnosť vytvoriť brzdnú dráhu, pretože som brzdila plynule a v šoku som nedupla na brzdu.

Odpoveď: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov

(odpoveď odoslaná: 10.03.2018)

Dobrý deň, ak mala ublíženie na zdraví viac ako 7 dní, bude začaté trestné stíhanie. Neznamená to, ze budete odsúdená. Ak Vám nezobrali vodičský preukaz, potom je vysoko pravdepodobné, že to skončí dobre.

Svedkovia budú pre Vás veľmi dôležití. Určite si Vás zavolajú na výsluch, musia to nejako ukonciť.


Podotázka: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov (Trestné právo)

Pred mesiacom mi bol odobratý vodičský preukaz, pretože som zrazila chodca, ktorý mi pri prechádzaní cez cestu vbehol do cesty. Nešlo o zrážku, iba o kontakt. Starší pán spadol na zem, ale mimo prechodu, a požiadal o sanitku, ktorá ho následne odviezla. Mne vzali vodičský preukaz. Pána vyšetrili a ihneď ho poslali domov, pretože mal len zranené rameno a žiadne ďalšie úrazy. Z dopravnej inšpekcie mi prišlo rozhodnutie o zadržaní vodičského preukazu, na ktoré som sa odvolala. Teraz čakám a neviem, na čo presne, keď sa nič nedeje. Nikdy som nezaplatila pokutu a stále nemám vodičský preukaz. Moju situáciu to komplikuje, pretože ohrozuje moje zamestnanie, o ktoré môžem prísť. Okrem toho, mám neschopných rodičov nad 80 rokov, ktorých musím obdeň navštevovať. Žijú 40 km od môjho bydliska a nemám na to žiadne iné prostriedky. Nemôžem sa spoliehať na autobus, pretože moja mama je na tom tak zle, že keď volá, musím ihneď vyraziť, nakoľko je nesamostatná. Potrebujem vedieť, čo by som mala urobiť, aby sa v riešení pokračovalo? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov

(odpoveď odoslaná: 23.08.2017)

Dobrý deň, teraz čakáte na rozhodnite o odvolaní, obyčajne to príde do mesiaca. Určite rozhodnú o zákaze činnosti viesť motorové vozidlo. Ak by bolo tomu pánovi spôsobené ublíženie na zdraví, bol by to trestný čin.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov (Trestné právo)

Dobrý deň, rada by som sa Vás opýtala na postup pri nehode. Dňa 13.11.2015 zrazilo mojho syna auto na priechode pre chodcov. Prípad vyšetrovala polícia a návrh bol synovi doručený 12.1.2016. Po tom, čo urobil prvé kroky, bol syn prepustený z nemocnice 30.11.2015 na domáce liečenie, ktoré trvalo do 28.2.2016. Od 1.3.2016 síce nastúpil do práce, ale stále dochádza k lekárovi kvôli pravému kolenu. Kedy môžeme podať žiadosť o odškodné a aký postup by sme mali dodržať? Ďakujem za pomoc. S úctou,

Odpoveď: Zrazenie chodca na prechode pre chodcov

(odpoveď odoslaná: 23.08.2017)

Dobrý deň, o odškodné žiadajte čo najskôr, pretože je tam 2 ročná premlčacia na lehota od skutku. 

Odškodné si uplatníte u škodcu, najksor písomne doporučenym listom, bude sa to uhrádzať z povinného zmluvného poistenia.

Pre určenie výšky škody je potrebné postupovať podľa Občianskeho zákonníka. Môžu Vám vzniknúť rozne nároky. Výška závisí aj od príjmov Vášho syna.

 

Tiež má nárok na náhradu za bolesť. Tá sa určí na základe počtu bodov. K tomuto je potrebné navštíviť obvodného lekára, ktorý ho pošle za špecialistom, ktorý ho oboduje.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrazenie chodca na prechode pre chodcov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.