Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Zmluva o predaji domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trenčín

Otázka: Zmluva o predaji domu

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na situáciu týkajúcu sa bývalého priateľa a nášho spoločného rodinného domu. Po rozchode sa dom predal, hypotéka sa vyplatila a jemu išli peniaze na účet, aby vyplatil úver v Prvej stavebnej sporiteľni (kde som ručiteľom). Po dvoch rokoch som zistila, že pani z realitnej kancelárie do zmluvy napísala len to, že peniaze idú na jeho účet, ale neuviedla, na čo majú byť použité, čiže na vyplatenie úveru. Pritom mi vysvetlila, že peniaze budú použité na vyplatenie úveru, a ja som jej verila. Teraz, keďže on úver nevyplatil, som doplatila na túto situáciu. Zmluva bola vysvetlená tak, že sa dom predá, hypotéka sa vyplatí, určitá suma sa zaplatí pani z realitnej kancelárie a zvyšok sa rozdelí na polovicu. Avšak, do zmluvy to bolo naschvál rozpísané tak, aby ma pomýlili, pretože vedeli, že by som to nepodpísala, keby som vedela, že peniaze nebudú rozdelené na polovicu. Bývalý priateľ mi neplatí riadne ani výživné na dve maloleté deti a nemôžem ísť za exekútorom, pretože ak by mu strhávali 300 eur mesačne (čo je výživné a daňový bonus, ktorý mi dlží), on by nemal na splátku v PSS, a ja by som ju musela platiť. Momentálne som na materskej dovolenke s 10-mesačnou dcérkou, a nemám možnosti to finančne zvládnuť. Chcem sa spýtať, ako by som mala riešiť túto zmluvu, keďže už prešli dva roky. Je možné napadnúť zmluvu na základe toho, že som bola uvedená do omylu pred podpisom zmluvy? Alebo je nutné to riešiť súdne? Dá sa s tým vôbec niečo spraviť? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Zmluva o predaji domu

Dobrý deň,

v prípade, že ste do zmluvy o predaji domu nezahrnuli explicitnú povinnosť vášho bývalého partnera vyplatiť úver v Prvej stavebnej sporiteľni, môžete sa pokúsiť zmluvu napadnúť z dôvodu omylu alebo z dôvodu, že Vás uvedol do omylu pred podpisom zmluvy. Podľa Občianskeho zákonníka môže byť zmluva neplatná, ak bol jeden z účastníkov uvedený do omylu, ktorý bol podstatný a nemal by bez neho zmluvu uzatvoriť.

Odporúčam vám konzultovať túto situáciu s advokátom, ktorý môže posúdiť vaše možnosti detailne a prípadne vás zastupovať v súdnom konaní. Od súdu by ste mohli žiadať, aby zmluvu vyhlásil za neplatnú a náhradu škody. Pokiaľ ide o výživné, exekúcia môže znížiť výšku splátok na úver, ale nezbaví ho záväzku voči PSS ani výživného.

Pozor na premlčaciu lehotu, pretože pri bezdôvodnom obohatení je lehota 2 roky. 

Je dôležité prejsť všetky možnosti a právne dôsledky, aby ste našli najefektívnejšie riešenie.

Trápi vás "Zmluva o predaji domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmluva o predaji domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.