Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Životné prostredie - ochrana drevín


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Životné prostredie - ochrana drevín

Dobrý deň a vopred ďakujem za odpoveď. Rád by som sa spýtal, či môže sused orezať konáre na mojom strome, ktoré presahujú nad jeho pozemok, respektíve žiadať prostredníctvom obce, aby som strom orezal alebo v lepšom prípade vyrezal. A či má úrad (obecné zastupiteľstvo) právo nariadiť orezanie alebo odstránenie stromu, vyzývať ma k tomu a v prípade, že nedôjde k orezaniu alebo odstráneniu dreviny, či môže obec pristúpiť k iným právnym krokom? Padla tu totiž taká možnosť, že by mi obec zrušila nájomnú zmluvu na pozemok, ktorý mi dali do užívania, ako nátlak, aby som strom orezal. Ide o to, že sused mal v stavebnom povolení uvedenú podmienku od odboru starostlivosti o životné prostredie: „Stavebník počas stavby zabezpečí ochranu drevín rastúcich mimo lesa na parcelách v kontakte so stavebnými objektmi pred poškodením a zničením v súlade s STN 83 7010. Ochrana prírody, ošetrovanie, udržiavanie a ochrana stromovej vegetácie: Ochrana koreňového priestoru pred zhutnením v chránenom koreňovom priestore vo vzdialenosti minimálne 2,5 m od kmeňa, v prípade výkopov v chránenom koreňovom priestore tieto realizovať ručne vo vzdialenosti min. 2,5 m od bázy kmeňa.“ Z tohto vyplýva, že stavebník vedel o strome na mojom pozemku a odbor starostlivosti o životné prostredie k tomu zaujalo stanovisko, ktorým mal byť tento strom ochránený. Teraz po kolaudácii sused na mňa tlačí, aby som strom vyrezal, lebo mu ohrozuje zdravie a majetok. Problém je, že si postavil parkovacie miesta v blízkosti tohto stromu. Navyše, v období stavebných prác stavebník realizoval parkovacie státia a šachtu – výkopy vo vzdialenosti 2 m od bázy kmeňa, pričom porušil koreňový systém, a teraz na strome usýchajú konáre, ktoré odstraňujem, aby tieto neohrozovali resp., nespadli na autá, ktoré tam parkujú. Takýmto spôsobom robí všetko pre to, aby som strom odstránil, pričom v čase, keď išiel stavať parkovacie miesta, o strome vedel a toto nenamietal. Podobne v stavebnom povolení boli vymedzené podmienky lesného porastu, ktorý sa nachádzal cca 10 m od realizovanej stavby. V stavebnom konaní sa uvádza: „Počas realizácie stavby nesmie dôjsť k akémukoľvek zásahu do koreňovej sústavy, kmeňa a koruny drevín lesného porastu, k akémukoľvek zásahu do lesného pozemku a k poškodeniu pôdneho krytu.“ A po kolaudácii dala obec na žiadosť stavebníka stromy nad novostavbou vyrezať s odôvodnením, že ohrozujú stavbu. Ako je možné, že stavebník dostal stavebné povolenie na mieste, kde je jeho stavba ohrozovaná stromami? Ako je možné, že odbor starostlivosti o životné prostredie prikáže stavebníkovi tieto stromy zachovať a nepoškodiť, a po kolaudácii ich je možné vzápätí vyrezať? Podotýkam, nešlo o staré a hnilé stromy. Je toto všetko legislatívne v poriadku? Kde sa môžem obrátiť so sťažnosťou, keď obec zjavne porušuje práva jedného na úkor druhého obyvateľa?

Odpoveď: Životné prostredie - ochrana drevín

Dobrý deň, podľa ustanovení Občianskeho zákonníka je možné odpovedať na vaše otázky nasledovne:

1. Orezanie konárov presahujúcich susediaci pozemok:
- Sused má právo odstrániť konáre stromu presahujúce nad jeho pozemok, ale len ak to urobí šetrným spôsobom a v nevhodnej ročnej dobe (t.j. mimo vegetačného obdobia). Tento postup vyplýva z ustanovenia § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka, ktorý upravuje právo vlastníka pozemku na ochranu pred rušením nad mieru primeranú pomerom.

2. Nariadenie obce o orezaní alebo odstránení stromu:
- Obec môže zasiahnuť a nariadiť odstránenie stromu, ak vlastnícke právo k stromu vážne ohrozuje susedský pozemok alebo stavbu. Toto nariadenie musí byť odôvodnené konkrétnymi okolnosťami, ktoré nie sú len subjektívne, ale sú podporené aj objektívnymi dôvodmi, napr. hrozbou škody na majetku alebo zdraví.
- Výkon týchto opatrení, vrátane výzvy na odstránenie stromu, musí byť však vykonaný v súlade so zákonom o ochrane prírody a krajiny, čo si môže vyžadovať určité povolenia od príslušných úradov.

3. Možnosť zrušenia nájomnej zmluvy ako nátlakový prostriedok:
- Obec môže uvažovať o zrušení nájomnej zmluvy, ak je takéto ustanovenie zahrnuté v zmluve, a ak by nájomca porušoval podmienky nájmu alebo zákona. Avšak, takýto krok by mal byť dôsledne právne podložený a odôvodnený.

4. Sťažnosť na postup obce:
- Ak máte pocit, že obec porušuje vaše práva, môžete podať sťažnosť príslušnému správnemu orgánu alebo súdu. Súdy riešia spory medzi vlastníkmi susedných nehnuteľností podľa § 127 OZ, ktoré upravuje ochranu proti rušivým zásahom. Okrem toho môžete podať podnet na vyšší správny orgán o preskúmanie postupu obce .

5. Postupy suseda počas stavebných prác a ich vplyv na strom:
- Ak sused počas stavebných prác poškodil koreňový systém stromu na vašom pozemku, čo viedlo k jeho poškodzovaniu, môže byť zodpovedný za náhradu škody. Vlastné úpravy, ktoré ohrozili stavbu alebo koreňový systém na vašom pozemku, sú považované za porušenie povinnosti podľa § 127 OZ, a môžete požadovať náhradu škody.

Trápi vás "Životné prostredie - ochrana drevín" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Životné prostredie - ochrana drevín" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.