Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Ziadost o pravnu radu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nitra

Otázka: Ziadost o pravnu radu

Dobrý deň, poprosila by som vás o radu, ako mám postupovať. S mojou 82-ročnou tetou som spísala na jej žiadosť pred 5 rokmi zaopatrovaciu zmluvu, kde mám určené moje povinnosti voči nej - starostlivosť v starobe a chorobe, doprovod na lekárske vyšetrenia, nákupy a upratovanie. Zároveň cez túto zmluvu na mňa previedla svoj 2-izbový byt, v ktorom má zabezpečené doživotné užívanie. Za tento byt platím všetky poplatky ja, vrátane energií. Po 5 rokoch sa teta odrazu rozhodla, aby som jej vrátila byt a zrušila zmluvu. Z mojej strany som nič neporušila a o tetu som sa doteraz vzorne starala. Poprosím vás o radu, ako mám postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Ziadost o pravnu radu

Dobrý deň,

zaopatrovacia zmluva je záväzkový vzťah, kde jedna strana poskytuje zaopatrenie a druhá strana za to poskytne majetkový úžitok, napríklad prevod bytu. Ak ste zmluvné podmienky dodržiavali, teta nemá automatické právo požadovať spätný prevod majetku alebo zrušenie zmluvy bez dôvodu, ako napríklad hrubé porušenie povinností z Vašej strany.

V prípade, že zmluva neobsahuje ustanovenie o možnosti odstúpenia alebo podmienky, za ktorých by bolo možné zmluvu zrušiť, mohli by ste mať právny základ na uchovanie bytu bez povinnosti jeho vrátenia.

Odporúčam Vám konzultovať presné znenie zmluvy s advokátom, ktorý by posúdil jej právne aspekty. Ak ste to robili darovacou zmluvou, tam sa to rieši cez vrátenie daru a na to by musela mať zákonný dôvod. 

Trápi vás "Ziadost o pravnu radu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ziadost o pravnu radu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.