Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vysporiadanie uveru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Vysporiadanie uveru

Dobrý deň, chcem podať žiadosť na majetkovoprávne vysporiadanie po rozvode. S bývalým manželom sme bývali 10 rokov v byte, ktorý som nadobudla ešte pred manželstvom ako dar. Byt sme si prerobili ešte pred sobášom. Platili jeho rodičia aj moji. Počas manželstva sme zobrali úver, ktorý je písaný iba na moje meno, s tým že sa vyplatí auto z tých peňazí, ktoré sme si kúpili počas manželstva. Keď došlo k rozvodu, dohodli sme sa tak, že on si nechá to nové auto, s tým, že bude platiť ten úver. No rozhodol sa tak po niekoľkých mesiacoch, že úver splácať nebude a keď chcem, auto mi vráti a nech si ten úver splácam sama. Neviem, čo mám očakávať, keď podám žiadosť na majetkové vysporiadanie. Keď mi auto vráti, ja by som ho chcela predať a peniaze, ktoré dostanem za auto, použiť na úver. Ako to bude s úverom? Budem ho musieť sama splácať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vysporiadanie uveru

Dobrý deň,

pri majetkovoprávnom vysporiadaní je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Váš byt, nadobudnutý pred manželstvom ako dar, nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). No ak došlo k jeho prerábke zo spoločných financií oboch rodín, bývalý manžel môže nárokovať na náhradu za tieto investície. Ale museli by byť tie investície jeho, nie rodičov. 


Pokiaľ ide o úver na auto, hoci je písaný len na vaše meno, počas manželstva nadobudnuté auto patrí do BSM. Ak vzájomná dohoda o splácaní úveru zlyhala a exmanžel auto vráti, môžete ho predať a použiť výťažok na splatenie úveru. Bez ohľadu na dohodu, banka môže od vás požadovať splácanie, ak je úver len na vaše meno.

Odporúčam začať proces výzvou na vysporiadanie BSM adresovanú exmanželovi. Ak nedôjde k dohode, podajte návrh na súd. Konzultácia s advokátom by bola prínosná, aby ste všetky kroky správne uplatnili.

Trápi vás "Vysporiadanie uveru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie uveru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.