Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vyplatenie časti z dedičského konania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Košice

Otázka: Vyplatenie časti z dedičského konania

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na nasledovné: Moja mama je už staršia, takže píšem za ňu. Ide o 3-izbový byt, kde každý zo štyroch súrodencov má svoju časť. Jeden zo súrodencov je moja mama. V byte žijú dvaja súrodenci mojej mamy a ich deti, ide o dve ženy a ich dve dcéry. Moja otázka znie: Je možné žiadať aj súdnou cestou o vyplatenie časti, ktorá patrí mojej mame, aby ju vyplatili? Oni tam žijú viac ako 10 rokov, a moja mama z toho nemá žiaden úžitok, zatiaľ čo oni áno. Nevadí nám, že tam žijú, len moja mama chce svoju časť, a oni to odmietajú, lebo nemajú z čoho vyplatiť. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyplatenie časti z dedičského konania

Dobrý deň,

Vaša mama má nárok na vyplatenie jej podielu na nehnuteľnosti od ostatných spoluvlastníkov. Ak sa so spoluvlastníkmi nedohodla, môže sa obrátiť na súd so žalobou o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. S tým jej vieme pomôcť pomerne rýchlo. 

Súd posúdi, či je nehnuteľnosť deliteľná. Ak rozdelenie nie je možné, môže ju súd prikázať za primeranú náhradu jednému spoluvlastníkovi, ktorý musí vyplatiť ostatných. Ak žiaden zo spoluvlastníkov nemá záujem alebo nemá finančné prostriedky, súd môže nariadiť jej predaj a následne výťažok rozdelí podľa podielov.

Pred podaním žaloby jej treba zaslať písomnú výzvu ostatným spoluvlastníkom s konkrétnym návrhom na vyporiadanie. To môže urobiť advokát. Ak nedôjde k dohode, súd ich zaviaže na úhradu nákladov konania. 

Odporúčam konzultáciu s našim advokátom na prípravu a podanie žaloby, čo môže zabezpečiť efektívnejší priebeh konania. Často robia ľudia zbytočne chyby, ktore im celé konanie natiahnu na roky. 

Trápi vás "Vyplatenie časti z dedičského konania " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyplatenie časti z dedičského konania " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.