Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vyplacanie nájomného spoluvlastníkovy nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Košice

Otázka: Vyplacanie nájomného spoluvlastníkovy nehnuteľnosti

Dobrý deň, vlastním polovicu bytu spoločne s otcovou sestrou. Otec býva po smrti ich mamy v byte (býval tam s ich mamou posledné 3 roky, má tam aj trvalý pobyt). Otcova sestra odo mňa požaduje vyplatenie polovice nájomného za využívanie nehnuteľnosti nad rámec môjho podielu. Ja nehnuteľnosť rovnako ako ona nevyužívam. Otec so sestrou nemá žiadnu ústnu ani písomnú dohodu o nájme. Kto je povinný túto polovicu nájomného platiť? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Vyplacanie nájomného spoluvlastníkovy nehnuteľnosti

Dobrý deň, situácia, ktorú popisujete, sa dotýka viacerých aspektov občianskeho práva, a preto je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Váš otec býva v byte s vaším súhlasom aj so súhlasom otcovej sestry, pretože nedošlo k formálnemu vylúčeniu zo spoluvlastníctva ani k zriadeniu nájomného vzťahu. Pokiaľ ide o úhradu nájomného, pokiaľ neexistuje dohoda o nájme, čí už ústna alebo písomná, otec nie je povinný platiť nájomné za užívanie bytu spoluvlastníkom.

V prípade, že spoluvlastníci nevyužívajú byt a nedisponujú s ním vo svoj prospech, môžu sa dohodnúť na rozdelení spoluvlastníctva alebo špecifikovať využívanie bytu a nárok na úhradu nájomného právne formalizovať. Môže byť tiež vytvorená písomná dohoda medzi vami a otcovou sestrou o prenechaní bytu otcovi za jasne stanovených podmienok. V prípade, že sa nedospeje k dohode, môže byť vhodné zvážiť vyrovnanie spoluvlastníctva či už dohodou, či prostredníctvom súdu.

Ak však otec užíva nehnuteľnosť bez zmluvy, bezdôvodne sa obohacuje a preto by mohol, spoluvlastník od neho žiadať náhradu za užívanie. 

Trápi vás "Vyplacanie nájomného spoluvlastníkovy nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyplacanie nájomného spoluvlastníkovy nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.