Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Vyčlenenie pozemku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Vyčlenenie pozemku

Dobrý deň, pán advokát, chcel by som sa poradiť. Máme pozemok u nás v obci, na ktorom sme dvaja spoluvlastníci. My vlastníme 3/4 z pozemku. Na konci pozemku sa kríži vysoké napätie (VN). Keďže by sme chceli stavať dom, chceli sme sa rozdeliť, ale spoluvlastník nechce ísť na stranu, kde kríži VN. Vpredu je urobená prístupová cesta aj elektrická prípojka. Ten spoluvlastník má len 262 m², na ktorý ani nedostane stavebné povolenie. Svoju časť nechcel predať, a potom chcel, ale za vysokú cenu. My, ako väčšinový vlastník, máme nejakú možnosť? Za odpoveď ďakujem.

Odpoveď: Vyčlenenie pozemku

Dobrý deň,

v situácii, kedy ste väčšinovým spoluvlastníkom pozemku, je možné zvážiť niekoľko postupov. Prvoradým riešením je dohodnúť sa so spoluvlastníkom ohľadom zrušenia a vyporiadania spoluvlastníctva, čo je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, pokiaľ je dosiahnuteľný konsenzus. Ak však dohoda nie je možná, môžete podať návrh na súd pre zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Súd by mohol rozhodnúť o reálnom rozdelení pozemku, ak je to prakticky možné; inak môže byť pozemok pridelený jednému zo spoluvlastníkov so záväzkom vyrovnania ostatných.

Pri plánovanej stavbe domu bude tiež dôležité riešiť otázky stavebného povolenia a prístupu k inžinierskym sieťam, ktoré by mohli byť komplikované, pokiaľ sa nedosiahne dohoda so spoluvlastníkom. Je preto rozumné konzultovať podrobnosti s odborníkom alebo právnikom, aby ste si zabezpečili hladký priebeh konania.

Trápi vás "Vyčlenenie pozemku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyčlenenie pozemku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.